Μπρος γκρεμός και πίσω Ράμα: Εγκλωβισμένη η Μειονότητα εν όψει δημοτικών εκλογών

Δημοσιεύθηκε: 14/04/2019 16:31 Τελευταία Ενημέρωση: 15/04/2019 16:06 Από: Tachydromos

της Μυρένας Σερβιτζόγλου -

Η ΕΕΜ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές αν δεν υπάρξουν αυξημένες εγγυήσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές

ΠΗΓΗ: newpost.gr

«Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ). Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό», άφησαν να διαρρεύσει «διπλωματικές πηγές» για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του την Παρασκευή, 12 Απριλίου, στο Ντουμπρόβνικ στο περιθώριο της Συνόδου της «Πρωτοβουλίας 16+1» σε μία πλειοδοσία πατριωτισμού και ύστατη προσπάθεια ανάκτησης προεκλογικά του χαμένου εδάφους. Όμως τα προβλήματα των Ελλήνων που διαβιούν στη γείτονα δεν επιλύονται με δηλώσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Στις 30 Ιουνίου στην Αλβανία θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι εγκλωβισμένη. Ή θα συμμετάσχει στις εκλογές (είτε με τα κόμματα που την εκπροσωπούν, είτε με ανεξάρτητους υποψηφίους), νομιμοποιώντας τη διαδικασία, ή θα απέχει, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μία τετραετία. Η διεθνής κοινότητα, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ, ο πρέσβης της ΕΕ, εκπρόσωποι ΟΑΣΕ στα Τίρανα, θεωρούν νόμιμη την κυβέρνηση Ράμα και συνεργάζονται μαζί της. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Η ΕΕΜ δεν μπορεί να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές αν δεν υπάρξουν αυξημένες εγγυήσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει κανένα νόημα να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της μία διαδικασία-παρωδία, ενορχηστρωμένη από μία κυβέρνηση διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία θα επικρατήσουν η νοθεία και η βία. Όμως καθώς η προθεσμία εγγραφής κομμάτων και υποψηφίων στις εκλογές εκπνέει 70 ημέρες προ εκλογών, ήτοι 21η Απριλίου, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και η ΕΕΜ βρίσκεται στην κυριολεξία μπρος γκρεμό και πίσω Ράμα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα κενά έδρανα των παραιτηθέντων βουλευτών της συμμαχίας της αντιπολίτευσης γέμισαν σιγά-σιγά με πρόθυμους επιλαχόντες και αντικαταστάτες, έτσι πληρώνονται και οι θέσεις των εκλογικών αντιπροσώπων στις Περιφερειακές Επιτροπές Διαχείρισης Εκλογών. Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έστειλαν ονόματα αντιπροσώπων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής τις περισσότερες κενές θέσεις με ονόματα από «την Κοινωνία των Πολιτών», δηλαδή απλών πολιτών.

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, οφείλουν να λάβουν σαφή θέση για το δέον γενέσθαι στη γείτονα προστατεύοντας την ΕΕΜ τόσο από την αναρχία και την ανομία που ανέχεται, όταν δεν την καλλιεργεί η αλβανική κυβέρνηση, τόσο και από τη διεθνή κοινότητα, η οποία με κάθε κόστος απλώς επιδιώκει να επιβάλλει μία επίπλαστη νομιμότητα και ομαλότητα σε μία από τις πιο εύφλεκτες περιοχές της Νοτίου Βαλκανικής.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon