Στον προθάλαμο του φασιστικού ολοκληρωτισμού

Δημοσιεύθηκε: 13/05/2019 15:54 Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2019 12:53 Από: Tachydromos

Οι πολιτικές εξελίξεις στο πεδίο της κρίσης στην κόψη του ξυραφιού στην Αλβανία είναι τέτοιες που ίσως άφησαν χωρίς την αρμόζουσα ανάλυση δήλωση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, πολιτικό με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας, και που αφορούσε σε ενδείξεις ότι ο Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν μεθοδεύουν μόνο μονοκομματικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά την τερατώδη μορφή που έχουν προσδώσει με δική τους ευθύνη στο Κοινοβούλιο και τη σύνθεση του απ’ την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, δείχνουν στην ομάδα του Ράμα να έχουν βάλει στα σοβαρά μπρος σχέδιο για κατάληψη του κράτους απ’ το κόμμα.

Σε σχετική συνεδρίαση των κομματικών τους οργάνων το Σάββατο ανακοίνωσαν την ίδρυση ειδική επιτροπής με τη μορφή μάλιστα της task force, για την διαχείριση της εκλογικής διαδικασίας της 30ης Ιουνίου, η οποία προσλαμβάνει μοναδική μορφή δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα που την απαρτίζουν έχουν αποφασίσει την αποχή απ’ αυτή εφόσον πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Έντι Ράμα. Η ιδιότυπη αυτή επιτροπή που θα τελεί υπό την ευθύνη του σκληροπυρηνικού Προέδρου της Βουλής Γκρ. Ρούτσι και στη σύνθεση της οποίας συμπεριλαμβάνεται ο εν αποστρατεία στρατηγός Σ. Λέσι, Υπουργός Εσωτερικών, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων που το κόμμα της ανέθεσε θα έχει και μέριμνα για την τάξη και τη δημόσια ασφάλεια κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Είναι κάτι εντελώς ασυνήθιστο και μάλιστα απαγορευμένο αυστηρά στις ευνομούμενες πολιτείες. Εν τούτοις όμως στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το βλέπουν φυσιολογικό ώστε οπαδοί του κόμματος ίσως και οπλοφορώντας να περιπολούν πόλεις και χωριά με πρόσχημα την εγγύηση των εκλογικών κέντρων. Είναι αυτό μια αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας άλλο τόσο στις περιπτώσεις όπως στην Αλβανία όπου οι πλευρές έχουν τόση αμφιβολία που ποτέ δεν αποδέχτηκαν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Πρόκειται όντως για μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Ντούτσε και ο Χίτλερ όταν τα κόμματα τους οδηγήθηκαν σε ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους και των συνταγματικών του εξουσιών και αρμοδιοτήτων…

Θα το δοκιμάσει και ο Ράμα. Και μπορεί να είναι παρωχημένη η υπόθεση ότι θα το κατορθώσει να εγκαθιδρύσει στην Αλβανία του 2019 κομματική μονοκρατορία, είναι όμως εντελώς βάσιμη η ανησυχία ότι θα προκαλέσει με τις μεθόδους αυτές τις προϋποθέσεις εμφύλιας σύγκρουσης στην χώρα και την κοινωνία της.

Δεν μόνος του που κυριαρχείται από τέτοιες αντιλήψεις. Μεγάλο κομμάτι του ΣΚ και των στελεχών τους είναι απόγονοι της παλιάς κομουνιστικής νομενκλατούρας και έχουν όχι μόνο μοναδική πολιτική κουλτούρα αυτή του Κόμματος του Ενβέρ Χότζα αλλά και το αποθαμένο να ξαναδοκιμάσουν.

Την ίδια ημέρα μάλιστα στην Αυλώνα ο Υπουργός Τουρισμού είχε μια εντελώς παρόμοια αντιμετώπιση της κατάστασης και δεν δίστασε να προτείνει μια ανάλογη task force για τον προκαταρκτικό έλεγχο του περιεχομένου της ειδησιογραφίας. Ο υπουργός κ. Κλιόσι βρέθηκε αντιμέτωπος με την δυσαρέσκεια των τουριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου που του επεσήμαναν ότι η αυξημένη εγκληματικότητα και η αδυναμία του κράτους να τη θέσει υπό έλεγχο απομακρύνει απ’ την περιοχή τους επισκέπτες. Εκείνος αντί τι άλλου τα έβαλε με τον τύπο και την ενημέρωση σχολιάζοντας ότι υπερβάλουν τα ΜΜΕ και μεγεθύνουν τα κρούσματα και τα επεισόδια. Η πρόταση του ήταν ώστε και η κοινωνία να απαιτήσει και στηρίξει την ιδέα του ώστε η κυβέρνηση να συγκροτήσει επιτροπή που θα ελέγχει πανεθνικά και τοπικά ΜΜΕ ως προς τις ειδήσεις που μεταδίδουν και το περιεχόμενο τους. Κάλεσε δηλαδή την κοινωνία να αποδεχτεί η ίδια την φασιστική κυριαρχία…

Στην λακωνική δήλωση του Ντούλε και το ερώτημα του μήπως ο Ράμα είναι στον προθάλαμο του φασισμού θα μπορούσε να γίνει μια διόρθωση: σε επίπεδο αντίληψης και νοοτροπίας είναι ήδη στο σαλόνι του φασισμού!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon