Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στη μέγγενη

Δημοσιεύθηκε: 31/05/2019 16:05 Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2019 12:15 Από: Tachydromos

Δεν αρκεί η γενικότερη πολιτική αναστάτωση που επικρατεί στην Αλβανία και επηρεάζει αρνητικότατα την θέση και την προοπτική της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Υπάρχουν κι εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα, ενέργειες που στοχεύουν άμεσα τα μέλη και την πολιτική της έκφραση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνει, ανακριτική διαδικασία υπό την ευθύνη αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Βαρέων Εγκλημάτων. Προ ημερών την κατήγγειλε με ειδική έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, στα Τίρανα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανεστάλη. Απεναντίας συνεχίζουν να καλούν στα Τίρανα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ανακρίνοντας τους με άρθρο που προβλέπει τρομοκρατικές πράξεις και αφορά στο σκοτεινό μεθοριακό επεισόδιο στην Επισκοπή, 25 χρόνια πριν. Υπερήλικες και άνθρωποι χωρίς καμιά στην ουσία σχέση με οποιαδήποτε μορφής παρεμφερή δράση πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία της μετακίνησης στα Τίρανα με δικά τους έξοδα αλλά και της δαπάνης κάλυψης με δικηγόρο εφόσον η διαδικασία στη συγκεκριμένη Εισαγγελία δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι το ποινικό αδίκημα που κατηγορούνται είναι υψηλής επικινδυνότητας!!!

Προφανώς οι εισαγγελικές αρχές ψάχνουν ψήλο στ’ άχυρα. Με κακοραμμένες ιστορίες στις οποίες αναμειγνύεται η μυστική υπηρεσία πληροφοριών και διάφοροι δημοσιογράφοι συνδεδεμένοι με το αστυνομικό ρεπορτάζ και εθνικιστικούς κύκλους, οι ανακριτές υποβάλουν ανθρώπους υπέρ άνω κάθε υποψίας σε εξαντλητικές διαδικασίες ανακρίσεων.

Μία προσέγγιση στους λόγους που οδηγούν τις διωκτικές αρχές στην εκ νέου αναμόχλευση της υπόθεσης είναι αυτή ότι δήθεν με πολιτική εντολή και κάλυψη προσπαθούν να ράψουν ποινικό φάκελο σε στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ώστε να το αποκλείσουν από εκλογικά δικαιώματα στην περιοχή της Χιμάρας. Καταρρίπτεται τούτο δεδομένου ότι τον κ. Μπελέρη με άλλη σαθρά υπόθεση τον έχουν αποκλείσει. Μια άλλη υπόθεση στηρίζεται στο γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές αδυνατώντας να προβούν σε πόρισμα σε ότι αφορά στην εν ψυχρώ εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιδιώκουν αντιπερισπασμό. Ούτε αυτό διαθέτει λογική βάση εφόσον αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προβούν σε μια έκθεση την οποία στην προκειμένη περίπτωση της αξιώνει η οικογένεια του εκλιπόντος και η ομογένεια ανώνυμα ή το ελληνικό κράτος.

Εκείνο όμως που μένει εφόσον προς το παρόν αδυνατεί κανείς να προσεγγίσει κίνητρα και σενάριο των εισαγγελικών αρχών είναι ότι καταφέρνουν τα ταΐζουν καθημερινά τα ΜΜΕ με το ανάλογο υλικό ώστε να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με έρποντα ελληνισμό, να παρουσιάζουν το σύνολο της κοινής γνώμης ως επικίνδυνη για την εθνική ακεραιότητα των Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να δημιουργούν κατά συνέπεια εντάσεις στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο τα μέλη της ζουν και δραστηριοποιούνται.

Εξ άλλου το σενάριο αυτό εξυπηρετεί ακόμη ένα στοιχείο της μέγγενης που διαμορφώνεται εσχάτως γύρω απ’ την ΕΕΜ. Είναι η διαδικασία που τελεί επίσης υπό την επίβλεψη ανδρών των υπηρεσιών πληροφοριών και της ίδιας της Εισαγγελίας Βαρέων Εγκλημάτων σχετικά με τεκταινόμενα την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Άλλες δεκάδες μέλη της ΕΕΜ σύρονται, αυτή τη φορά στο μισό του δρόμου μέχρι το Φίερι, ώστε να ανακριθούν για δήθεν καλλιέργεια εθνοτικού μίσους με συνθήματα που έπεσαν την ημέρα της κηδείας και στο μνημόσυνο. Άνθρωποι που επίσης δεν έχουν σχέση με τα οτιδήποτε τέτοιο. Οι μέθοδοι δε των δήθεν ανακρίσεων είναι αντιγραφή παλιάς σχετικής της Σιγκουρίμι που δεν στοχεύει στο να αποκαλύψει κάτι ή οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα αλλά απλά στο να δημιουργήσει στίγμα ενοχής από λάθος «κάρφωμα» συγχωριανών ή γνωστών προσώπων.

Ένας τρίτο στοιχείο αφορά στον τρόπο πως η Κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στήνουν την εκλογική διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ορθώς η σημερινή ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αναφέρει ότι μονοκομματικές εκλογές δεν προσβάλουν μόνο το αίσθημα περί δημοκρατίας των μελών της ΕΕΜ στο Αργυρόκαστρο, τη Δερόπολη, το Μουρσί, τη Χιμάρα κ.α. αλλά επί το πλείστον τους θυμίζει σκοτεινές περιόδους όταν στη χώρα εγκαθιδρύονταν ο κομουνισμός και ξεκινούσαν οι διώξεις των μελών της ΕΕΜ με φυλακές και εξορίες. Παρόλο που ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο παρελθόν και όσες φορές υπήρξαν εκλογές έχει καταγγείλει όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με την απαιτούμενη διαδικασία την ανάμειξη ανδρών των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών στη χειραγώγηση της εκλογικής συμπεριφοράς των μελών της ΕΕΜ, και πάλι αυτές τις ημέρες έχουν πιάσει δουλειά και μάλιστα απροκάλυπτα!!!

Και για να είναι πλήρης η μέγγενη των ημερών γύρω και σφιχτά απ’ την ΕΕΜ είναι το κύμα κλοπών. Είναι εξ άλλου η περίοδος που μετά τη λήξη των μαθημάτων πολλοί απ’ τους Βορειοηπειρώτες έρχονται απ’ την Ελλάδα ή φέρνουν τα παιδιά τους στα χωριά και πάντοτε μέσω κρουσμάτων τέτοιων διαρρήξεων και λεηλασιών δύνεται το σήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες στο Πωγώνι, τους Γιωργουτσάτες (κεντρική κοινότητα και ιδιαίτερα ζωντανή δημογραφικά), τη Χιμάρα (ακόμη και στα Σπήλαια), αλλά και το Βούρκο και τα Ριζά, δεκάδες σπίτια έχουν παραβιαστεί, αναστατωθεί και έχουν κλαπεί αντικείμενα. Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που υπάγονται οι νοικοκυραίοι. Βαρύτερο είναι το ψυχολογικό κλίμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon