«Ξαφνιάστηκαν» και οι πολιτικοί αναλυτές στην Αλβανία…

Δημοσιεύθηκε: 20/06/2019 13:48 Τελευταία Ενημέρωση: 21/06/2019 16:45 Από: Tachydromos

Όταν ήρθαν να πάρουν Τσιγγάνους,

δεν αντέδρασα

Δεν ήμουν Τσιγγάνος

Όταν ήρθαν να πάρουν κομμουνιστές

δεν αντέδρασα

Δεν ήμουν κομμουνιστής

‘Όταν ήρθαν να πάρουν Εβραίους

δεν αντέδρασα

Δεν ήμουν Εβραίος

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,

Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Μπέρτολντ Μπρεχτ

«Ξαφνιασμένοι» εάν όχι «σοκαρισμένοι» δείχνουν και οι πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στην Αλβανία. Πολύ περισσότερο μάλιστα απ’ ότι με το δίκιο τους προβληματισμένοι δημοσιογράφοι και αναλυτές απ’ το εξωτερικό. Και οι «ανεξάρτητοι» αλβανοί αναλυτές ακόμη πιο «ανήσυχοι» εκ των υστέρων και απ’ την αλβανική κοινή γνώμη. Όλα τούτα αφορούν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα έντυπα και ειδικά στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών μετά τις αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων όπως είχε την τόλμη να το κάνει η Γερμανική «Bild». Είναι όντως φωτιά να ακούει κανείς το πώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ράμα να συνομιλεί με ανθρώπους του υπόκοσμου ή ακόμη και αξιωματικούς της αστυνομίας και να τους συγχαίρει για την άγρα ψήφων υπέρ του και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του.

Το λεξιλόγιο υπουργών, βουλευτών κ.α. ανώτερων αξιωματούχων της διοίκησης είναι κάτι χειρότερο από του πεζοδρομίου. Διάφορα όργανα του σώματος και της εξυπηρέτησης του ερωτικού ενστίκτου πληρώνουν το στόμα τους.

Η κοινή γνώμη εν τούτοις το αντιμετωπίζει με λιγότερο σοκ. Είναι εξ άλλου η κοινωνία που έχει επανειλημμένως βιαστεί διπλά: απ’ τη μια απ’ όλους αυτούς του αδίστακτους της ψηφοθηρίας που είτε απειλούν με απώλεια μιας θέσης εργασίας που κάποιος απ’ την οικογένεια έχει στο δημόσιο, είτε αγοράζουν την ψήφο έναντι 4000 Λεκ ή ακόμη χειρότερα εξευτελίζουν τη συνείδηση των πολιτών εξαγοράζοντας τους τη μη συμμετοχή στην κάλπη όταν εκείνοι αντιστέκονται να μην προδώσουν κομματικά ιδεώδη ή υποσχέσεις.

Οι δημοσιογράφοι απ’ το εξωτερικό ωστόσο έχουν λογαριασμούς όχι μόνο με την αλβανική πολιτική τάξη και την κυβέρνηση ειδικά. Καυτηριάζοντας τις συμπεριφορές Ράμα αφενός θέλουν να βοηθήσουν τον αλβανικό λαό να μην πέσει στα νύχια της Μαφίας και απ’ την άλλη να αποτρέψουν την ίδρυση ενός κράτους Μαφία στην καρδιά της Ευρώπης. Με τη διάσταση όμως του βιασμού της κοινωνίας απ’ το καθεστώς Ράμα έχουν δίκιο να αισθάνονται ξαφνιασμένοι, σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι. Εξίσου όμως αισθάνονται «προδομένοι» και απ’ τη δική τους γραφειοκρατία αυτή των θεσμών της ΕΕ ειδικά. Τι έβλεπαν τόσα χρόνια στη χώρα των αετών; Και εάν έβλεπαν γιατί σιωπούσαν; Μήπως η διαπλοκή αγγίζει και εκεί προφανώς όχι στο εξευτελιστικό ποσό με την οποία εξαγοράζεται η ψήφος του αλβανού πολίτη. Ο οποίος είναι τόσο ευάλωτος και από έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας και λόγω του κομουνιστικού παρελθόντος. Τότε η ψήφος δεν είχε κανένα νόημα καθότι του κόμματος ήταν όπως και η ζωή του καθενός στις διάθεση των βουλών του. Σήμερα έχει ένα αντίτιμο: 50 Ευρώ ή ένα τσουβάλι αλεύρι. Τα προσφέρει η μαφιόζικη οργάνωση που έχει μετά διευκολύνσεις απ’ το καθεστώς να «εξάγει» στην Ευρώπη ένα τσουβάλι κοκαΐνη.

Εκείνοι όμως που θεατρινίζουν είναι οι αλβανοί «ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές». Γνώριζαν από πολύ παλιά και αφορά η ενημέρωση τους στις αγωνιώδεις κραυγές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ και της ελληνικής εθνικής κοινότητας. Από πολύ νωρίς οι εξαγορά ψήφων, ο εκβιασμός των ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με ποτάμι ψεύδους και συκοφαντίας και τέλος η αλλοίωση αποτελεσμάτων στην καταμέτρηση και καταχώρηση των αποτελεσμάτων όταν η καλπονοθεία δεν αρκούσε, ήταν φαινόμενα που επιχειρήθηκαν κατά πρώτο, πειραματικά και αποτελεσματικά εις βάρος του ΚΕΑΔ: στη Δερόπολη ήδη απ’ το 1997 και στη Χιμάρα το 2000 και κατ' εξακολούθηση και στους Αγίους Σαράντα και την Κορυτσά.

Χρήματα, λαθρεμπόρια, αστυνομικοί, μαχαιροβγάλτες με τζιπ και άνωθεν προστασία, κρατικοί φορείς και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών: όλοι μαζί για να εκτοπίσουν το Ντούλε, το Μπολάνο, το Μήτσο, τον Καμπέρη, τον Ξέρα, τον Πότση και άλλους. Σε τελευταία ανάλυση να κλείσουν το ΚΕΑΔ από εκλογική έκφραση.

Για τα ΜΜΕ στα Τίρανα και τους «αναλυτές» που σηκώνουν τους ώμους λες και χθες ήρθαν στην Αλβανία δεν υπάρχει λοιπόν άλλοθι. Γνώριζαν, τσιμπολογούσαν απ’ όλο αυτό το γλέντι της καλπονοθείας και χειραγώγησης, ζούσαν πλουσιοπάροχα απ’ το κρατικό – κομματικό πανηγύρι και όλα τα δικαιολογούσαν ότι γίνονταν για «εθνικούς σκοπούς», για να απομονωθούν οι «κακοί έλληνες – παράγοντες πολιτικής αστάθειας στη χώρα». Έλα όμως που το θηρίο θέριεψε και δεν χωρταίνει… και έχει μάθει μετά τα επιτυχή πειράματα με τους Έλληνες στους Αγίους Σαράντα, και στο Αργυρόκαστρο και στη Χιμάρα και στην Κορυτσά.

Για το λόγο αυτό και οι στοίχοι του Μπρεχτ είναι καλό να ξαναδιαβαστούν απ’ όσους νομίζουν τους δημοκρατικούς κανόνες παιχνίδι.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon