Ο πόλεμος Ράμα-Μέτα - Η Αλβανία σε τέλεια καταιγίδα

Δημοσιεύθηκε: 28/06/2019 00:08 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2019 00:08 Από: Tachydromos

Του Βαγγέλη Ντούλε

Ο ούτως ή άλλως ταλανιζόμενος από τις χρόνιες παθογένειες πολιτικός βίος της Αλβανίας εισήλθε, εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, στο κέντρο μιας "τέλειας καταιγίδας". Ας δούμε ποιες ήταν οι ραγδαίες εκείνες εξελίξεις που διαμόρφωσαν ένα επικίνδυνα σύνθετο πολιτικό τοπίο στη γειτονική χώρα:

● Στις 10 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές που είχε προκηρύξει από τις 5 Νοεμβρίου 2018 για τις 30 Ιουνίου 2019. Την κίνηση του αυτή την αιτιολόγησε με όρους διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης και προστασίας του κομματικού πλουραλισμού.

● Παρότι το Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επομένως μπήκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα, το θεώρησε αντισυνταγματικό. Δήλωσε πως τίποτα δεν θα μπορούσε να διακόψει την πορεία προς τις εκλογές της 30ης Ιουνίου και ξεκίνησε την κοινοβουλευτική διαδικασία αποπομπής του Ιλίρ Μέτα από την Προεδρία της Δημοκρατίας με την κατηγορία της παραβίασης του Συντάγματος.

● Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την μαζική παραίτηση των 62 βουλευτών τους στις 18 Φεβρουαρίου, βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου. Δεν συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές, απευθύνουν στους πολίτες έκκληση για αποχή και επομένως δεν αναγνωρίζουν την όλη διαδικασία. Παράλληλα μέσω των κλιμακούμενων μαζικών διαδηλώσεων απαιτούν την παραίτηση Ράμα, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

● Σε 35 από τους 61 δήμους της χώρας στις "εκλογές" της 30ης Ιουνίου κατεβαίνει μόνο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, πράγμα που στην ουσία σημαίνει διορισμός, γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί που να σχετίζονται με την συμμετοχή. Στους υπόλοιπους, οι "αντίπαλοι" προέρχονται από μικρά κόμματα-δορυφόρους του Ράμα.

Δύσκολη εξίσωση

Την επίλυση της αντικειμενικά συνθέτης αυτής εξίσωσης την καθιστά ακόμη πιο δύσκολη η αδυναμία λειτουργίας, λόγω έλλειψης απαρτίας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γνωστού για την απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας (2009).

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon