Ράμα: επαναφέρει τους Τούρκους σε Ιόνιο και Αδριατική

Δημοσιεύθηκε: 19/07/2019 15:30 Τελευταία Ενημέρωση: 22/07/2019 00:14 Από: Tachydromos

Την τελευταία εβδομάδα προ της φαρσοκωμωδίας των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στις 30 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα την είχε αφιερώσει σε περιοδείες στις νότιες περιοχές της αλβανικής επικράτειας. Εξ άλλου την κεντρική συγκέντρωση δεν την είχε στα Τίρανα ως συνηθίζεται αλλά στον Αυλώνα. Μέχρι το απόγευμα που ήταν η συγκέντρωση βρέθηκε στη Χιμάρα.

Εκμεταλλεύτηκε τον «ελεύθερο χρόνο» για μια άκρας μυστικότητας συνάντηση με ομάδα Τούρκων εμπειρογνωμόνων στον Κόλπο του Παλέρμο (Πάνορμος, μεταξύ Κηπαρού και Χιμάρας). Διέρρευσαν ότι πρόκειται για επιχειρηματίες και ότι η συζήτηση αφορούσε στην αξιοποίηση για τουριστικές εγκαταστάσεις του κάστρου που βρίσκεται επί μικρής τινός χερσονήσου. Εν τούτοις προκαλεί απορίες εύλογες εάν όντως ήταν επιχειρηματίες ή εκπρόσωποι τους και ενδιαφέρονται για τουριστικές επενδύσεις. Τούτο διότι η συνάντηση ήταν μόνο με τον Πρωθυπουργό και μάλιστα τοπικοί κομματάρχες και δη ο υποτακτικός Δήμαρχος που έσπευσαν επί τη πληροφορία της επισκέψεως να πάνε κατά κει απομακρύνθηκαν σχεδόν βίαια απ’ την ομάδα των φρουρών που φύλαγε μεγάλη περίμετρο. Δεν είναι αβάσιμο να υποτεθεί δεδομένου ότι κατά καιρούς όταν οι Τούρκοι ήταν πολυάριθμα παρόντες στον Ορικό με πρόσχημα την επισκευή της ναυτικής βάσης του Πασά Λιμάνι, συνήθιζαν να κάνουν την εμφάνιση τους στην στρατιωτική ναυτική βάση του Παλέρμο. Με πολύ λεπτούς χειρισμούς τα τελευταία χρόνια από πλευράς των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ έχουν σχεδόν εκτοπιστεί οι Τούρκοι απ’ το Πασά Λιμάνι καθώς επίσης εφόσον η Συμμαχία και οι ίδιοι οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου στο Κούτσοβο το οποίο είχαν βάλει στο μάτι οι υπηρεσίες του Ερντογάν, οι Τούρκοι ψάχνουν άλλα νοτιότερα λιμάνια να «διαχειμάσουν». Και ο άνθρωπος τους είναι έτοιμος να τους τα προσφέρει. Εξ άλλου δεν έπρεπε να πάει με άδεια τα χέρια στο αφεντικό. Είναι μέσα στο Οθωμανικό εθιμικό εξ’ άλλου οι ιεραρχική προσφορά των πεσκεσιών.

Επίσης λόγω αυστηρών πιέσεων και στην ουσία προειδοποιήσεων απ’ την ΕΕ αναβλήθηκε προ μηνών ο σχεδιασμός Ράμα – Ερντογάν για την κατασκευή και αξιοποίηση διεθνούς αερολιμένα στον Κόλπο του Αυλώνα. Μπορεί και από κει να έφυγαν οι Τούρκοι εξυπηρέτησαν όμως ακόμη ένα σχέδιο καταπίεσης και στην ουσία περιορισμού του οικονομικού χώρου ανάπτυξης τους την πολυπληθή κοινότητα των Ελλήνων που με κέντρο την (Ν)Άρτα ζουν στις περιοχές. Απ’ την ανακοίνωση του φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής αεροδρομίου πλησίον της Μικρής Άρτας είχαν εγερθεί υποψίες ότι σε τελευταία ανάλυση ο στόχος ήταν και πολύ πρακτικός: να κρατικοποιηθούν επιφάνειες των κατοίκων των ελληνικών εκεί κοινοτήτων με «νομική» σφραγίδα μάλιστα προς εξυπηρέτηση ευρύτερων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Τα ίδια έχουν υποστεί οι Αρτινοί και απ’ την μετωπική προς την Αδριατική πλευρά με άλλες δήθεν στρατηγικές επιχειρηματικές επενδύσεις.

Και πέραν τούτων προφανώς συνοδευτικά κινούνται οι ομάδες των μουσουλμάνων ιερωμένων. Καθώς ένας βασικός οδικός άξονας που ξεκινάει απ’ την Αυλώνα, στη διασταύρωση της Άρτας και οδηγεί μέσα απ’ την κοιλάδα του Ποταμού Αυλώνας προς το Κηπαρό της Χιμάρας, παρά τις καθυστερήσεις προχωρά, αυξάνει «το ενδιαφέρον» της Μουσουλμανικής Κοινότητας για να ανυψώσει τους μιναρέδες. Είναι πάγια τακτική απ’ την πτώση του κομουνισμού η κατασκευή πανύψηλων μιναρέδων, και εδικά από τότε που όλα αυτά ανεγείρονται χάρη στην γενναιοδωρία του Ταγίπ Ερντογάν, δίπλα στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους οδικούς άξονες μεγάλης κυκλοφορίας.

Μετά το Μπόρσι που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ανάλογα αιτήματα στην τοπική δημοτική αρχή Χιμάρας έχουν φτάσει και για άλλα ορατά σημεία αυτού του δρόμου στην πίσω πλευρά του βουνού. Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι σ’ αυτά τα χωριά που ουσιαστικά δεν εξισλαμίσθηκαν παρά στους τύπους και μάλιστα πολύ καθυστερημένα, είχαν ενταχθεί στους Μπεκτασίδες, οι οποίοι δεν έχουν τζαμιά και άλλο τόσο μιναρέδες. Φαίνεται όμως ότι το θράσος και οι πιέσεις κατόπιν σχετικών παροτρύνσεων απ’ τους Τούρκους συμβούλους που έχουν καταλάβει την Μουσουλμανική Κοινότητα και ελέγχουν μεγάλο αριθμό ιμάμηδων και χοτζάδων, έγκειται και στο γεγονός ότι βασικός χρηματοδότης στην κατασκευή αυτού του δρόμου είναι η κυβέρνηση του Κουβέιτ. Η πρόκληση ήταν εξ αρχής όταν το δίδυμο τότε Ράμα και Κοκεδήμα είχαν ακριβώς για αντιπερισπασμό στην Ελλάδα οδηγηθεί σε σύμβαση δανεισμού με το συγκεκριμένο οργανισμό. Απ’ τις χρηματοδοτήσεις του αυτοκινητόδρομου όλο και κάτι θα περισσέψει για τα τεμένη που δεν θα έχουν άλλη αποστολή παρά να επηρεάζουν συναισθηματικά τους επισκέπτες τουρίστες απ’ την Ευρώπη, ο αριθμός των οποίων έχει αυξάνουσα τάση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon