Αναπόφευκτη η σύγκρουση στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 07/08/2019 14:37 Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2019 15:20 Από: Tachydromos

Μπορεί να έχει λάβει κάποια αναβολή πλην όμως όχι ακύρωση η πολιτική σύγκρουση στην Αλβανία. Επί το πλείστον η κρίση που από τον Φλεβάρη έχει οδηγήσει την αντιπολίτευση εκτός Βουλής και θεσμών, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης των σοσιαλιστών του Έντι Ράμα, προσθέτει στοιχεία που την καθιστούν δυσεπίλυτη άνευ σύγκρουσης απ’ αυτές που η Αλβανία δυστυχώς έχει ουκ ολίγες φορές επιλέξει στην επίλυση των «πολιτικών διαφορών».

Πρόκειται για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Πρωθυπουργός Ράμα αψηφώντας σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναβολής των εκλογών δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων και διεξαγωγής τους στις 13 Οκτωβρίου, προχώρησε σε μονοκομματική σχεδόν διαδικασία ψηφοφορίας την τελευταία μέρα παρελθόντος Ιουνίου.

Τώρα βιάζεται εν μέσω θέρους να «νομιμοποιήσει» το τερατούργημα που δημιούργησε αυτή η φάρσα εκλογική διαδικασία. Σφυρίζει στην ουσία αδιάφορα και εθελοτυφλεί παραβλέποντας στην ουσία ένα βασικό κανόνα: η δημοκρατία εκδικείται όταν παραβιάζονται βασικές της αρχές. Εάν μαθηματικά θα μπορούσε η πιθανότητα ένα κόμμα, έστω το Σοσιαλιστικό του Ράμα να κέρδιζε και τους 61 δημάρχους, είναι φύση αδύνατο και τα δημοτικά συμβούλια να είναι μονοκομματικά, παρά σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. Αυτή όμως είναι η κατάσταση την οποία ο Ράμα θεωρεί κανονική και έχει την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρει να της δώσει πνοή βιοσιμότητας.

Στην ουσία όμως έχει προσθέσει το καλύτερο ίσως επιχείρημα στον αγώνα της αντιπολίτευσης. Πλέον δεν είναι στοιχεία της κατάστασης που πρέπει να διορθωθούν. Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν καταστήσει ανυπόφορη συνολικά την κατάσταση.

Ως εκ τούτου το Φθινόπωρο αναγκαστικά θα συνοδευτεί από κορύφωση της σύγκρουσης που προφανώς δεν δύναται να είναι εντός θεσμικού πλαισίου.

Θα είναι μία σύγκρουση με τα χαρακτηριστικά διαρκείας και για την τελική επικράτηση. Εξ άλλου η λειτουργία του πολιτεύματος έχει ατονήσει δεδομένου ότι η Βουλή είναι επίσης μονοκομματική από την άνοιξη με την παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η μόνη πλέον αντίσταση στην κυβέρνηση, έλεγχος των εξουσιών κατά τον ορισμό της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, προβάλλεται απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκείνος έχει επιλέξει την κόντρα μέχρι τα άκρα με τον Πρωθυπουργό όχι τόσο με λογαριασμούς μικροπολιτικής όσο για να καλύψει ενδεχομένως την απουσία θεσμών που το Σύνταγμα προβλέπει. Η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου που η προοπτική ανασυγκρότησης του μοιάζει σκοτεινή για το άμεσο διάστημα, στην ουσία στερεί το μηχανισμό ελέγχου της συνταγματικότητας νομοθετημάτων (νόμων ή κυβερνητικών αποφάσεων) της κυβέρνησης ακόμη και σε τομείς που θίγουν άμεσα τα συμφέροντα των πολιτών και οι συνέπειες είναι επίσης άμεσες.

Ο Πρόεδρος λοιπόν εστιάζει εκεί που στην ουσία πονάει η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρωθυπουργός. Αφορά σε νόμους για αντιπαροχές, διαχείριση ακίνητης περιουσίας στην παράκτια περιοχή, χρήση δημόσιας περιουσίας και συνεταιρικές συνεργασίες κράτους και ιδιωτών. Πρόκειται για νομικές εφευρέσεις της Κυβέρνησης Ράμα που απ’ τη μια διοχετεύει σε επιχειρηματικά συμφέροντα δημόσιο χρήμα σε βάθος χρόνου και απ’ την άλλη δημιουργεί σχήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Είναι τόσο δεσμεύσεις προς ομίλους συμφερόντων που τον στηρίζουν πολιτικά να τους ανοίξει «μέτωπα επενδύσεων» στην παραλιακή περιοχή Αυλώνα – Εξαμήλια, όσο και η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις που υστερούν ένεκεν έλλειψης πόρων στα κρατικά ταμεία, που καθιστούν φλέγουσα την θέση της κυβέρνησης. Και η επιθετικότητα έναντι του Προέδρου γίνεται ακραία καθώς καμιά αναβολή ή έστω νομότυπη καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή σ’ αυτό τον τομέα.

Οι λογαριασμοί τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο είναι περίπλοκοι στην Αλβανία και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η λύση του «Γόρδιου Δεσμού» για τη διέξοδο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon