Νέο-Οθωμανικά Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 08/08/2019 15:20 Τελευταία Ενημέρωση: 11/08/2019 13:14 Από: Tachydromos

Δεν είναι μόνο το μεγάλο Τζαμί στο κέντρο των Τιράνων, απέναντι ακριβώς απ’ την αίθουσα συνεδριάσουν της ολομέλειας της Βουλής της Αλβανίας, που κατασκευάζεται με χρήματα απ’ τα κρατικά ταμεία της Τουρκίας και υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Βακουφιών της Προεδρίας της Τουρκίας, που μαρτυρά τις φιλοδοξίες πλήρους επανόδου των τούρκων στα παράλια της Αδριατικής, στα πλαίσια της Νέο-Οθωμανικής πολιτικής τους.

Είναι μια σειρά από άλλες χειρονομίες και εκδηλώσεις υψηλού συμβολισμού και πρακτικής εφαρμογής του δόγματος. Με όλες μάλιστα τις εγκρίσεις και διευκολύνσεις επί το πλείστον της πολιτικής ηγεσίας των Τιράνων. Η Κυβέρνηση Ράμα έχει πλήρως παραδοθεί στην εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων του Ερντογάν μην υπολογίζοντας τις συνέπειες σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για επιλογές υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι η κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία εκδηλώνει τη σαφή τάση για πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, ενώ η πρόσδεση αυτή στο άρμα της Τουρκίας αποτελεί βασικό εμπόδιο. Ο Ράμα έντεχνα και με την υποστήριξη της δικής του προπαγανδιστικής μηχανής προσπαθεί να αντιστρέψει την εικόνα: ενώ η αιτία της καθυστέρησης είναι αυτή η στρατηγική σχέση με την Τουρκία και η εύκολη ενισχυμένη από κυβερνητικές αποφάσεις διείσδυση της δεύτερης στο δημόσιο βίο της Αλβανίας εκείνος με βάση το σενάριο των συμβούλων επικοινωνίας του Ερντογάν επιδιώκει να εμφανίσει αυτή τη στενή συνεργασία ως επιλογή επιβεβλημένη απ’ την έλλειψη επιθυμίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών να εντάξουν την Αλβανία. Χρησιμοποιεί μάλιστα και το πλαστό επιχείρημα του Ερντογάν ότι η στάση αυτή της ΕΕ απορρέει λόγω της μουσουλμανικής πλειοψηφίας της αλβανικής κοινωνίας!

Απ’ τις πλέον προκλητικές πάντως εκδηλώσεις είναι αυτή που έγινε στα Τίρανα αλλά και τη Σκόδρα με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Άγκυρας στα Τίρανα για τη μνημόνευση της τριετίας απ’ το δήθεν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Αυτή τη φορά μάλιστα είχαν επιλέξει αντί κλειστής εκδήλωσης δημόσια πορεία με τη συμμετοχή όλου του φάσματος των πρακτόρων τους υπό το περίβλημα των μη-κυβερνητικών οργανώσεων στα Τίρανα και την Αλβανία ευρύτερα. Πρόκειται γι αυτό που επισήμως η Τουρκική «Δημοκρατία» έχει καθιερώσει ως Ημέρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ενώσεως.

Στο Μεγάλο Πάρκο της πρωτεύουσας εκεί που χιλιάδες πολίτες κάνουν τον απογευματινό περίπατο ή αθλούνται η δημοτική αρχή με υπόδειξη του ΥπΕξ παραχώρησε τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Πάρκου που ονομάστηκε «Οδός Μαρτύρων» αφιερωμένο στους υποτιθέμενους ήρωες που έπεσαν το βράδυ της 15η Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη για να προασπίσουν την εξουσία του Ερντογάν. Η διαβόητη ΤΙΚΑ είχε φροντίσει κατά τη διαμόρφωση της λωρίδας αυτής του δρόμου πεζοπορίας να μεταφέρει 251 (όσοι και σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ απ’ το στρατόπεδο του Ερντογάν) πλατάνια που φυτεύτηκαν στις άκρες της. Δίπλα τους σχετική πινακίδα με την Τουρκική σημαία για να αποθανατίζει τη «σπουδαία δωρεά». Στο τέλος δε του δρόμου έχει ανεγερθεί ηρώο με μαρμάρινη πλάκα στην οποία έχουν χαραχθεί τα ονόματα των 251 «πεσόντων της δημοκρατίας»!!!

Στη μέση των Τιράνων λοιπόν ένα τεράστιο μνημείο και δρόμος αρκετών μέτρων μονίμως στολισμένος με τις Τούρκικες σημαίες για ένα γεγονός που καμία σχέση δεν έχει με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Εν τούτοις όμως στα πλαίσια του Νέο – Οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού τους βιάζει καθημερινά. Δεδομένου μάλιστα ότι το γεγονός τόσο αυτό καθ εαυτό των ταραχών της 15ης Ιουλίου 2016 όσο και η συνέχεια της αντεπίθεσης του Ερντογάν δεν έχει τόσο σχέση με τη δημοκρατία παρά με την εδραίωση του πολιτικού Ισλάμ αντί του κοσμικού κράτους της Τουρκίας έχει και άλλα μηνύματα να μεταφέρει στα Τίρανα και την αλβανική κοινωνία γενικότερα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon