Χειρισμοί ΗΠΑ στην αλβανική κρίση

Δημοσιεύθηκε: 04/09/2019 14:30 Τελευταία Ενημέρωση: 06/09/2019 08:25 Από: Tachydromos

Εν εξελίξει είναι η «επιχείρηση» κατευνασμού της έντασης στην αλβανική εσωτερική κρίση του Διευθυντή Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ. David Kostelancik. Ο Αμερικανός αξιωματούχος στην ειδική αυτή αποστολή πρόκειται στα Τίρανα να συναντήσει τον Πρωθυπουργό κ. Ράμα, το απόγευμα, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΔΚ κ. Μπάσα, την Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης κα. Κρυεμάδι ενώ ήδη έχει ολοκληρώσει τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ρούτσι.

Από διαρροές στον τύπο φαίνεται οι Αμερικανοί να κομίζουν πρόταση που δεν εμμένει στις λεπτομέρειες της υφιστάμενης κατάστασης ακραίας πόλωσης και αποχής της θεσμικής αντιπολιτεύσεως απ’ τα έδρανα της Βουλής, μετά τη μαζική παραίτηση απ’ τον Φλεβάρη ήδη. Μάλλον επιδιώκουν την υπέρβαση ως καλύτερη αντιμετώπιση για διέξοδο.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός διπλωμάτης με πείρα στις πρώην κομουνιστικές χώρες της περιοχής παρότρυνε τον Πρόεδρο της Βουλής ούτως ώστε ολοκληρώσουν τάχιστα την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας. Η σχετική συνεργασία και συναίνεση της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα πλησιάζει το χρόνο τώρα που τελεί υπό πλήρες μπλοκάρισμα.

Τα ΜΜΕ βλέπουν την πρόταση του Αμερικανού απεσταλμένου συνδεδεμένη με την διαδικασία Οκτωβρίου για την έναρξη απ’ την ΕΕ διαδικασίας ένταξης με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Ωστόσο όμως μπορεί να ερμηνευτεί και ως αναζήτηση δυνατότητας διενέργειας πρόωρων εκλογών την επόμενη άνοιξη ως δυνατότητα για την διέξοδο απ’ την κρίση και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοστέλαντσικ επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης της συναίνεσης της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της αναθεώρησης του Εκλογικού Νόμου και του πλαισίου των πρακτικών εφαρμογών του.

Είναι πάντως σαφές ότι οι Αμερικανοί αναζητούν κάτι θεαματικό στο πεδίο των αλβανικών πληθυσμών στην περιοχή που θα τους επέτρεπε ώστε να συνηγορήσουν εντατικότερα και να αυξήσουν τις παραινέσεις προς του ευρωπαίους ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Το γεγονός ότι η Αμερικανική κυβέρνηση όρισε Ειδικό Συντονιστή για τα Βαλκάνια τον κ. Μάθιου Πάλμερ, Βοηθό Υφυπουργού Εξωτερικών, αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν ιδιαίτερα στην περιοχή για το αμέσως επόμενο διάστημα και θέλουν διευθετήσεις που θα έφερναν πιο στενά συνδεδεμένες τις χώρες της περιοχής με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εξ άλλου ο κ. Πάλμερ με τις πρώτες του δηλώσεις δεν έκρυψε ίτι στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Αλβανία να κάνει βήματα τον Οκτώβριο. Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι ενώ για τα Σκόπια πρόκειται να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαδικασιών ένταξης για την Αλβανία η προοπτική αυτή είναι μη σαφής. Επί το πλείστον με τη λογική της παρέλκυσης οι ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν και τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Στο δεύτερο μάλλον προσφέρουν τη δυνατότητα ελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας στη ζώνη Σέγκεν προκειμένου αίρει τελωνειακούς δασμούς προς τα Σερβικά προϊόντα.

Το Κόσοβο επίσης ακολούθησε την Αλβανία στην εσωτερική έλλειψη συνοχής και σταθερότητας αλλά εκεί υπήρξε άμεση προκήρυξη εκλογών που θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα όμως που θα επιβάλει κυβερνητικό συνασπισμό. Οι αναλυτές εξ άλλου συνδέουν τις εξελίξεις στο διάλογο με τη Σερβία ακριβώς στις δυνάμεις που θα απαρτίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετεκλογικά.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon