Ο ΟΑΣΕ ακυρώνει τις «εκλογές» του Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 05/09/2019 15:57 Τελευταία Ενημέρωση: 07/09/2019 20:59 Από: Tachydromos

Διέρρευσε αργά χθες το βράδυ στον τύπο το κείμενο της οριστικής Έκθεσης του ΟΑΣΕ (OSECE/ODHIR), του πλέον εξειδικευμένου στις εκλογικές πρακτικές προς την ενίσχυση της δημοκρατίας και της ανθρώπινης διάστασης οργανισμού, σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία που μονόπλευρα εφάρμοσε η κυβέρνηση Ράμα για τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, στις 30 Ιουνίου τρέχοντος.

Η Έκθεση αναμένονταν με πολύ πιο αυξημένο ενδιαφέρον απ’ όλες τις ανάλογες στο παρελθόν δεδομένου ότι για την αντιπολίτευση αλλά και θεσμικά η ψηφοφορία αυτή ήταν άκυρη. Λέμε θεσμικά διότι όπως και η Έκθεση πλέον υιοθετεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ακυρώσει τις εκλογές αυτές ορίζοντας νέα ημερομηνία την 13η Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε θεσμικά στην εκλογική διαδικασία αξιώνοντας την παραίτηση Ράμα και διενέργεια πρόωρων γενικών εκλογών, ίσως μαζί με τις τοπικές.

Η Έκθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και το περιεχόμενο της δεν αφήνει περιθώρια στη κυβέρνηση να βρει σημεία που θα μπορούσε να συνηγορήσουν στην μονοκομματική στην ουσία εκλογική διαδικασία και κατ επέκταση στην υφαρπαγή απ’ το ΣΚ με μια φάρσα εκλογική διαδικασία του συνόλου των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα. Για τον ΟΑΣΕ οι εκλογές είναι σχεδόν άκυρες σε όλα τα σημεία τους: στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, την παραβατική εγγραφή των υποψηφίων, τον έλεγχο του εκλογοδικείου όπου στους δικαστές με την πίεση της διαδικασίας ελέγχου στην οποία υπόκειται το σύνολο του δικαστικού κόσμου της χώρας, υποδείχτηκαν αποφάσεις κατ επιλογή της κυβέρνησης κ.α.

Θα μπορούσε η Έκθεση να χαρακτηριστεί ότι ξεπερνάει εν πολλοίς τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης και με μελανά χρώματα περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημοκρατία στην Αλβανία και τον ορατό κίνδυνο εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές άμεσες επεμβάσεις να διολισθήσει η χώρα σε μονοκομματισμό και μια παραφυάδα πλουραλισμού.

Η Έκθεση απ’ τη μια αποκαθιστά το κύρος της ίδιας της οργάνωσης δεδομένου ότι στην αλβανική κοινή γνώμη επικρατεί συγκεχυμένη εκτίμηση περί μονομερούς υποστήριξης του διεθνούς παράγοντα προς τις εσωτερικές αυθαιρεσίες της Κυβέρνησης Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Να επισημανθεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και ειδικά την παράβαση ουσιαστικού κριτηρίου της Συνθήκης της Κοπεγχάγης της ΕΕ, αυτό των δημοκρατικών διαδικασιών και δίκαιων εκλογών, είναι πολύ δύσκολο να γίνει λόγος για έναρξη διαπραγματεύσεων εισδοχής της Αλβανίας. Επί το πλείστον δε για τον Γενάρη είναι προγραμματισμένη η ανάληψη Προεδρίας του ΟΑΣΕ απ’ την Αλβανία. Θα είναι εύκολο κάτι τέτοιο εφόσον ο Οργανισμός χαρακτηρίζει τη χώρα στα όρια της ελάχιστης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος;

Η Έκθεση δεν θα λειτουργήσει απλά σαν δικαστική απόφαση. Λογικά θα πρέπει να αποτελέσει ακόμη ένα στοιχείο συνηγορίας για την αναγκαιότητα διενέργειας νέων εκλογών στη χώρα ως διέξοδο απ’ την πολυποίκιλη κρίση. Υπό το φως των ευρημάτων της μάλιστα και για την εντατικοποίηση της διαδικασίας βελτίωσης του νομικού πλαισίου των εκλογών με την επιβεβλημένη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Εάν όχι το φθινόπωρο, την άνοιξη η Αλβανία θα έχει εκλογές τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για το κοινοβούλιο. Η διαιώνιση της ανωμαλίας με τον μονοκομματικό έλεγχο της πολιτικής ζωής και των θεσμών δεν δύναται να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon