Ρεαλιστική προσέγγιση απ'τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: 08/09/2019 17:25 Τελευταία Ενημέρωση: 11/09/2019 10:28 Από: Tachydromos

Η σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί της στάσης της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση καθορισμού ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, έχει σπουδαία περιφερειακή διάσταση αλλά και άμεση σημασία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Έχοντας επίγνωση των τραγικών συνεπειών της Κυβέρνησης Ράμα στην ακολουθούμενη πολιτική έναντι της ΕΕΜ ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεναίσει η Ελλάδα εάν δεν διαπιστωθούν πρακτικά βήματα βελτίωσης στος καθεστώς δικαιωμάτων για την ΕΕΜ.

Προφανώς ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν επανέλαβε απλά στερεότυπες γενικόλογες φράσεις. Θέλωντας να φέρει σε θέση ελογίκευσης τα Τίρανα για το τι ρισκάρουν ασκώντας πολιτικές εμπαιγμού για τον γηγεννή Ελκηνισμό ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει την κατάσταση. Κατά τις ατέρμωνες και εν πολλοίς αδιαφανείς διαπραγματεύσεις του πρώην ΥπΕξ κ. Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογο του κ. Μπουσάτι, ο Ράμα και το περιβάλλον του εξαγόραζαν χρήσιμο χρόνο κατά τον οποίο συνέχιζαν πρακτικές συρρίκνωσης του πλαισίου ελευθεριών για την ΕΕΜ, εσωτερικής δοίάσπασης και πολιτικής εξαφάνησης της ανεξάρτητης έκφρασης της ΕΕΜ. Στην ουσία το καθεστώς Ράμα όσον αφορά την πολιτική έναντι της ΕΕΜ απομακρύνεται διαρκώς των Ευρωπαικών πρωτύπων κι αντιγράφει πρακτικές υποκρησίας του καθεστώτος Χότζα.

Η κατάσταση μετά τη δολοφονία Κατσίφα και τις δημεύσεις ακινήτων στην παράκτια περιοχήχαρακτηρίζεται βεβαρυμμένη έως αδιέξοδη για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό εξ ου και χρήζει ριζοσπααστικής αντιμετώπισης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η τοποθέτηση εξ άλλου ενώ φαίνεται αντιφατική συνάδει με την επιθυμία της Αθήνας για ένταξη όλων των χωρών της Βαλξανικής στην Ευρωπαική προοπτική. Όχι όμως κουκουλώνοντας τα προβλήματα αλλά προσδιορίζοντας κι επιλύοντας τα. Εξ ου και έχει σπιτδαία σημασία η επισήμαβση ότι θέλει η Αθήνα να δει πρακτικά βήματα κι όχι βουβά νομοθετήματα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση εξ άλλου σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ξεκαθάρισε τη θέσης της και με τη Γερμανό Καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο. Δεν είναι ότι προσδίδει διεθνή διάσταση στα ζητήματα της ΕΕΜ, μόνο. Είναι ότι για τις προοπτικές της περιοχής των Βαλκανθων και την κατάσραση στο εσωτερικό της Αλβανίας καθιστά ενήμερους άρα κι επεύθυνους τους ισχυρότερους παράγοντες της ΕΕ.

Η σημερινή στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν έχει άμεση σπουδαία σημασία για την ΕΕΜ και την πολιτική της εκπροσώπηση. Θα παίξει εκ των πραγμάτων ρόλο στη διαμόρφωση του εσωτερικού πολιτικού τοπίου στην Αλβανία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon