«Νονός» της Αδριατικής ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών

Δημοσιεύθηκε: 12/09/2019 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 12/09/2019 16:45 Από: Tachydromos

12 χρόνια φυλάκιση ζήτησε προχθές η ειδική Εισαγγελία Βαριών Ποινικών Εγκλημάτων για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. Η υπόθεση εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Βαριών Εγκλημάτων, ειδικό δικαστήριο, στα Τίρανα για την πάταξη των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, τρομοκρατία και ποινικές πράξεις κρατικής διαφθοράς.

Ο σοσιαλιστής πρώην Υπουργός, Ταχίρι, κατηγορείται για παροχή διευκολύνσεων σε μεγάλο οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία προς Ιταλία. Τα ξαδέλφια του, Χαμπίλαϊ απ’ την Αυλώνα βρίσκονται υπό κράτηση στην Ιταλία και συνεχίζεται εκεί παράλληλη ποινική διαδικασία. Κατά την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους απ’ τις Ιταλικές αρχές δίωξης ναρκωτικών προκύπτει ότι η οργάνωση και τα μέλη της είχαν συχνές επικοινωνίες με τον πρώην Υπουργό ενώ χρησιμοποιούσαν το όνομα του για να διευκολύνονται απ’ τις αστυνομικές αρχές του Αυλώνα, περιοχή στην οποία καλλιεργούσαν ναρκωτικά και χρησιμοποιούσαν χώρους αποθήκευσης και βάσεις για τα ταχύπλοα σκάφη με τα οποία «εξήγαγαν» το χασίς.

Μαζί με τον Υπουργό διώκεται και δικάζεται και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Αυλώνα, Γιοέλντ Τσέλα, επίσης συγγενής με τον Υπουργό και τα μέλη της οργάνωσης που κρατούνται στην Ιταλία.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί στις 19 Σεπτεμβρίου οπότε και ξανασυνεδριάζει. Ανεξαρτήτως της περίοδο φυλάκισης που θα προτείνει το δικαστήριο, δεδομένου ότι θα έχει ελαφρύνσεις καθώς ο πρώην Υπουργός ζήτησε την εσπευσμένη διαδικασία, εκείνο που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι εάν τον κρίνει τελικά ένοχο.

Ο πρώην Υπουργός υπερασπιζόμενος στο Δικαστήριο, άφησε υπονοούμενα και για την πρώην Υπουργό Αμύνης, νυν Προδρεύουσα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κα. Μιμή Κοδέλι, ότι με δικές της παρεμβάσεις ή μη επίδειξη ανάλογης φροντίδας ως όφειλε, το σύστημα ραντάρ παρακολούθησης του θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας, έπεφτε κατά παραγγελία, όταν κι ξεκινούσαν τα ταχύπλοα προς τα Ιταλικά παράλια.

Επί το πλείστον στα πλαίσια της υπερασπιστικής του τακτικής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, κωδικοποιημένα άφησε υπονοούμενα και για τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που φαινομενικά δείχνει να τον έχει εγκαταλείψει θέλοντας να του φορτώσει όλο το πολιτικό και επί το πλείστον νομικό κόστος της ασυδοσίας καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών που έγινε στη χώρα κατά την περίοδο 2014-2017.

Να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός, σημαντικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Ράμα, ήταν εκείνος που στο όνομα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας είχε παρουσιαστεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κατά την προσφυγή για την αναβολή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα. Κατά την περίοδο που εκείνος υπήρξε Υπουργός Εσωτερικών έγινε η αποκαλούμενη διοικητική κι εδαφική μεταρρύθμιση της Αλβανίας, με πλείστα όσα αρνητικά για την ΕΕΜ. Για τούτο είχε αντιπαρατεθεί επανειλημμένως με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλε, συζητήσεις που έχουν καταγραφεί όχι μόνο στα πρακτικά της Βουλής αλλά και στην πολιτική ανάλυση στη χώρα. Ο δεύτερος σε άλλη του παρέμβαση τον είχε προειδοποιήσει επίσης για τις διαστάσεις που λάμβανε η ασυδοσία της ανάμειξης εγχώριων ομάδων στη διακίνηση ναρκωτικών και την ανάμειξη τους στα δίκτυα της ηρωίνης.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι παραμένει αναπάντητη η απορία που είχε προκαλέσει η επίσκεψη του σε Τουρκική φρεγάτα που είχε επισκεφθεί το Δυρράχιο, στις 4 Δεκεμβρίου 2013, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, ενώ το εθιμοτυπικό απαιτούσε την επίσκεψη του Υπουργού Αμύνης…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon