Το προσφιλές καταφύγιο …του ελληνικού δακτύλου

Δημοσιεύθηκε: 14/09/2019 12:50 Τελευταία Ενημέρωση: 16/09/2019 07:32 Από: Tachydromos

Έχουμε πλέον συνηθίσει το φαινόμενο που οσάκις η Αλβανία και δη η πολιτική της τάξη βυθίζεται σε εσωτερική κρίση ή έχει ν αντιμετωπίσει αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί με πράξεις ή παραλήψεις της, να προσφεύγει στην εύκολη ερμηνεία της Ελληνικής παρέμβασης ή συνωμοσίας. Από προπαγανδιστικό εργαλείο συν το χρόνο έχει μετατραπεί σε σύνδρομο και προφανώς δηλητηριάζει την κοινή γνώμη.

Στο προκείμενο τώρα. Οι διαπραγματεύσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης του Έντι Ράμα ώστε να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών με την ΕΕ δεν αποδίδουν. Τούτο βασικά διότι εκείνος με δική του υπαιτιότητα καθυστερεί την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που του ζητούν προκαταρκτικά οι υπηρεσίες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών. Στο πακέτο των όρων που το Συμβούλιο ΥπΕξ της ΕΕ έχει κατοχυρώσει σε κείμενο για την Αλβανία, εκείνος «φρόντισε» να προσθέσει κι άλλα όπως η επιδείνωση της κατάστασης εσωτερικού διαλόγου με την αντιπολίτευση και η παραβίαση της ουσίας των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, με τη διαδικασία ψηφοφορίας μονοκομματικών συνδυασμών για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτές του παρελθόντος Ιουνίου. Ως εκ τούτου ούτε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου πρόκειται κατά τα φαινόμενα να πάρει ημερομηνία έναρξης διαδικασίας εισδοχής.

Στην περίπτωση που δοθεί στα Σκόπια μια τέτοια ημερομηνία τότε θα πρόκειται για αποτυχία ολκής για τον Έντι Ράμα και την κυβέρνηση του. Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και τον κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνει τα μέτρα του προσφεύγοντας για άλλη μια φορά στις θεωρίες συνωμοσίας και του Ελληνικού δακτύλου ως την εύκολη πλην αδιέξοδη απάντηση. Και είναι αδιέξοδη διότι η Ελλάδα υπήρξε η σταθερή δύναμη και αντιλαμβανόμενη ορθά το ρόλο της ως το αρχαιότερο της περιοχής μέλος της ΕΕ είναι ο ουσιαστικότερος συνήγορος της ένταξης ή τήρησης ανοικτής της προοπτικής για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Για άλλη μια φορά η «Shqiptarja.com» του Κάρλο Μπολίνο, καθώς και η “Tema” του Μέρο Μπάζε αναλαμβάνουν την εργολαβία κάλυψης της αποτυχίας του Ράμα στο βασικό στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας όπως αυτή τουλάχιστον προσδιορίζεται, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο.

Η πρώτη ανοίγει σήμερα με ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις της πρώην ΥπΕξ της Ελλάδας κα. Ντόρα Μπακογιάννη σε παρέμβαση της στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ελληνικής Βουλής, περί της δυνατότητας που νομικά υφίσταται ώστε να αποτελέσει η Συμφωνία 2009 βάση για οριστικοποίηση διακανονισμού των θαλασσίων ορίων στο Ιόνιο μεταξύ Αλβανίας κι Ελλάδας. Εδώ δεν υφίσταται κανένα παρασκήνιο και άλλο τόσο λιγότερο συνωμοτικό, όπως διατείνεται να πείσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ράμα. Ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος στο αδιέξοδο που έχει επί του συγκεκριμένου θέματος δημιουργήσει προκειμένου εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ζητήματα διαχείρισης ανάλογων ζητημάτων σε άλλες περιοχές της ΑΟΖ.

Η Ελλάδα έχει πάντοτε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία 2009 είναι δίκαια και για τις δύο χώρες και προπάντων εδράζει δυνατά στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ωστόσο οι προπαγάνδες των Τιράνων θέλουν να συνδέσουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν προτίθεται να συναινέσει ώστε τα Τίρανα να λάβουν ημερομηνία πρόσκλησης εφόσον δεν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα: με έμφαση ειδικά λόγω ελληνικού άμεσου ενδιαφέροντος το σεβασμό στην πράξη των δικαιωμάτων της ΕΕΜ. Εξ άλλου άλλες ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και Ολλανδία επιμένουν στην ίδια γραμμή δεδομένου ότι αποτελούν οι όροι συμπεράσματα προ μηνών του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ. Εν τούτοις ο Μπολίνο και Μπάζε βρίσκουν την εύκολη ερμηνεία: η Ελλάδα θα μπλοκάρει την διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να ασκήσει αθέμιτη διπλωματική πίεση στον «πατριώτη» Ράμα, ώστε να πετύχει την Συμφωνία για Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τα εισαγωγικά στη λέξη πατριώτη έγκεινται στο γεγονός ότι ο πατριωτισμός του Ράμα αναλώνεται σε ανθελληνικές ρητορείες κι ενέργειες κατά της ΕΕΜ, διότι στην πράξη δεν υφίσταται. Έχει καταφέρει στα χρόνια που κυβερνά την Αλβανία να διώξει άλλους 300 000 πολίτες της προς μετανάστευσης, κυρίως νέους και νεανίδες, ενώ το ανά κεφαλή εισόδημα ήρθε ακόμη πιο χαμηλά και η Αλβανία σήμερα είναι η τελευταία σε κατάταξη στην Ευρώπη, πιο πίσω ακόμη και απ’ αυτό το Κόσοβο. Πρόκειται για ανά κεφαλή εισόδημα που μόλις αγγίζει το 22% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!

Για να κάνουν μάλιστα πιο αληθοφανή τις «πολιτικοδιπλωματικές τους αναλύσεις» αναφέρονται και στο γεγονός μιας φωτογραφίας του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Λλιουλζίμ Μπάσα, να πετάει υποτίθεται απ’ τα Τίρανα με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 7 Σεπτεμβρίου. Προφανώς κατά τη λογική τους για να έρθει σε συνδιαλλαγή με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς οι δύο τους το 2009 ως Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τη Συμφωνία που ο Ράμα και η Τουρκία θεωρούν προδοτική για την Αλβανία…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon