Προσωπικό ενδιαφέρον του Τραμπ για Κόσοβο

Δημοσιεύθηκε: 05/10/2019 09:49 Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2019 09:52 Από: Tachydromos

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Εναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς διπλωμάτες, τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, διόρισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ειδικό απεσταλμένο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Γκρενέλ, το μαύρο πρόβατο της αμερικανικής διπλωματίας, εξαιτίας των συχνών παρεμβάσεών του στη γερμανική πολιτική σκηνή και τις ευθείες απειλές προς το Βερολίνο, θα ασκήσει και τις δύο αποστολές ταυτόχρονα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, και ο υπουργός Εξωτερικών της πρώην σερβικής επαρχίας χαιρέτισαν τον διορισμό του, χαρακτηρίζοντάς τον ένδειξη προσωπικού ενδιαφέροντος του Τραμπ για την επίλυση της διμερούς αντιπαράθεσης και την επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι, σε συνδυασμό με την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης.

Η εξέλιξη συμπίπτει με τη διενέργεια εκλογών στο Κόσοβο, που είναι πιθανό να δει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό. Οι αυριανές εκλογές είναι οι τέταρτες κατά σειράν από την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το 2008. Η ευφορία εκείνης της εποχής, όμως, έχει παρέλθει, καθώς ο πολιτικός κόσμος κατηγορείται για διαφθορά, ενώ ο γενικός πληθυσμός βυθίζεται στην ανέχεια. Οι πρωταγωνιστές της μεταπολεμικής περιόδου, ο πρόεδρος Θάτσι και ο πρώην πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, ανήκουν αμφότεροι στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου, που πολέμησε κατά των Σέρβων την περίοδο 1998-99. Δύο δεκαετίες αργότερα, δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν διεθνή αποδοχή της κρατικής οντότητας του Κοσόβου.

Το Βελιγράδι και οι σύμμαχοί του, κυρίως η Ρωσία και η Κίνα, αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του και έχουν μπλοκάρει την κατάληψη έδρας στον ΟΗΕ. Εξίσου δυσχερής είναι η κατάσταση στην ίδια τη χώρα, όπου το ένα τρίτο των πολιτών είναι άνεργοι. Δύο κόμματα της αντιπολίτευσης διεκδικούν αύριο την εξουσία, ελπίζοντας να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το κατεστημένο. Κοινός στόχος τους είναι να εξωθήσουν τους πολιτικούς της γενιάς του πολέμου σε συνταξιοδότηση.

Το κεντροδεξιό LDK, με επικεφαλής την 37χρονη Βιόσα Οσμάνι, θεωρείται ο πιθανότερος νικητής. Ο βασικότερος αντίπαλός της, ο 44χρονος Αλμπιν Κούρτι, ηγείται του αριστερού σχηματισμού, που τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να καταφεύγει σε ακραίες πρακτικές. Δεν αποκλείεται, πάντως, το δίδυμο να εξαναγκαστεί σε συνεργασία για να απομακρύνει τους γηραιότερους πολιτικούς, καθώς διαφορετικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Kathimerini.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon