Εκβιασμοί στο Κτηματολόγιο Αυλώνας

Δημοσιεύθηκε: 09/10/2019 10:53 Τελευταία Ενημέρωση: 10/10/2019 16:46 Από: Tachydromos

Το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ εστιάζουν ιδιαίτερα στο όργιο εκβιασμών που γίνονται στο Κτηματολόγιο Αυλώνας, ως μία απ’ τις πλέον εμβληματικές περιπτώσεις για το πώς εγγράφονται παρανόμως ακίνητες περιουσίες στην χώρα. Και παρόλο που δημοσιογράφοι αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, παρακολουθούν από κοντά τα όσα συμβαίνουν, αυτό δεν έχει κάμψει την επιμονή των «ενδιαφερομένων» επιχειρηματικών κυρίως συμφερόντων να περαιώσουν την υπόθεση. Και το θέμα μας ενδιαφέρει πολλαπλώς: απ’ τη μία διότι αποκαλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο το δίκαιο των ανησυχιών της ελληνικής κοινότητας για τις μεθόδους με τις οποίες επιδιώκεται η υφαρπαγή της ακινήτου περιουσίας. Απ’ την άλλη διότι η υπόθεση που έχει μετατραπεί σε Λερναία Ύδρα και «τρώει» τους διευθυντές και ανώτερους υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας αφορά την παράνομη εγγραφή περιουσίας στην περιοχή του Γυαλού, στο χωριό Βουνό του Δήμου Χιμάρας.

Επιχειρηματίας απ’ το πολύ στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με οπλισμένη ομάδα – συμμορία έχει τρις εισβάλει μέσα στα Γραφεία Κτηματολογίου Αυλώνας ώστε να εκβιάσει Υπευθύνους και υπαλλήλους για την εγγραφή επιφάνειας στην οποία έχει ήδη κατασκευάσει τουριστική και λειτουργεί τουριστική επιχείρηση. Ωστόσο η οικογένεια Γκιώκα απ’ το χωριό Βουνό έχει και δικαστικώς αποδείξει τα νόμιμα δικαιώματα επί της επιφανείας αυτής. Εν τούτοις όμως οι ομάδες που με μαφιόζικες μεθόδους έχουν ρίξει στα χέρια τους μεγάλες περιουσίες σπουδαίας αξίας και δυνατοτήτων αξιοποίησης, δεδομένου ότι ελέγχουν και το μηχανισμό εκδόσεως αδειών οικοδομής κ.α., επιδιώκουν με το έτσι θέλω στην εγγραφή στο Κτηματολόγιο, στο όνομα τους.

Στο Κτηματολόγιο Αυλώνας σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν αλλάξει τρεις διευθυντές και χθες παραιτήθηκε η τρίτη. Ταυτοχρόνως έχουν επίσης παραιτηθεί νομικοί και τοπογράφοι υπάλληλοι του Γραφείου. Όλοι τους τρομοκρατημένοι σιωπούν για τους λόγους. Χθες όμως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της επιφάνειας και ο δικηγόρος του μίλησαν στα ΜΜΕ και άνοιξαν το απόστημα. Δεν είναι βέβαια η μοναδική περίπτωση. Είναι όμως όπως αναφέρθηκε απ’ τις πλέον ενδεικτικές του θράσους των ομάδων που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση και καταληστεύουν όχι μόνο το δημόσιο πλούτο αλλά και τον ιδιωτικό, εκκλησιαστικές, κοινοτικές και μοναστηριακές επιφάνειες.

Και όλα αυτά την ώρα που υποτίθεται ότι την Αλβανία ειδικά στην διάσταση κατοχύρωσης της ιδιωτικής περιουσίας την επιβλέπει εκ του σύνεγγυς μηχανισμός της ΕΕ ως θέμα υψίστης προτεραιότητας που το έχει βάλει η Ελληνική Κυβέρνηση. Επί το πλείστον δε αυτή την περίοδο η Κρατική Αρχή Κτηματολογίου της Αλβανίας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απορρόφηση κονδυλίου ύψους 12 εκατομμυρίων Ευρώ που έχουν εγκριθεί για τον εκσυγχρονισμό της.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon