Αλβανία – κράτος και χώρα κουφάρι

Δημοσιεύθηκε: 21/10/2019 11:17 Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2019 10:47 Από: Tachydromos

Η περί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για την Αλβανία στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής πέραν των άλλων έφερε άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης την εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ανέδειξε στην ουσία τα προβλήματα που χρονίζουν στη χώρα με την ανοχή πολλές φορές των ευρωπαϊκών θεσμών ή την αδυναμία τους να συνδράμουν ουσιαστικά παρά τις καλές προθέσεις στην εδραίωση λειτουργικής δημοκρατίας και ευνομούμενης πολιτείας. Οι εκθέσεις προόδου της Επιτροπής ΕΕ διαχρονικά κάλυψαν τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί θέλοντας ίσως ακριβώς να μην αναδειχθεί και η αποτυχία συνεχιζόμενων προγραμμάτων που στόχο έχουν την ανασύνταξη του κράτους και την προσαρμογή της Αλβανίας στις προδιαγραφές που απαιτεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σήμερα η Αλβανία μοιάζει περισσότερο με χώρα κουφάρι δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση και η παντελή έλλειψη ουσιαστικής παραγωγικής δραστηριότητας απομακρύνει τους πληθυσμούς με ρυθμούς που καμιά υπηρεσίας διεθνώς δεν είχε προβλέψει. Μπορεί η Γαλλία να δείχνει ενοχλημένη απ’ τον μεγάλο αριθμό αλβανών πολιτών που ζητούν άσυλο σ’ αυτή αλλά η απάντηση δεν είναι το ολικό μπλοκάρισμα. Το πρόβλημα της εξαθλίωσης θα συνεχίσει να μαστίζει την αλβανική κοινωνία εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα ώστε να υποδειχθεί και στηριχθεί ένα άλλο μοντέλο για την οικονομία της χώρας. Προφανώς η εκτεταμένη διαφθορά και η δημιουργία μονοπωλίων γύρω απ’ την ομάδα που κυβερνά με Πρωθυπουργό το Ράμα να σκοτώνει την οικονομία και να οδηγεί τους κατοίκους της χώρας στην επιλογή της εγκατάλειψης αλλά η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι η απαγόρευση στην ελεύθερη διακίνηση τους.

Η Αλβανία όμως μετατρέπεται σε χώρα κουφάρι διότι το κράτος είναι κουφάρι. Και αναδεικνύεται και η υποκρισία στην αντιμετώπιση της κατάστασης απ’ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στην ουσία ενώ διατείνονται ότι συνομιλούν με μια πολιτεία υποψήφια να ενταχθεί άρα και να γίνει εταίρος στην ΕΕ, με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το Συμβούλιο Αρχηγών και όσα ειδικά περιέχει η Έκθεση της Γερμανικής Βουλής, στην Αλβανία έχει χαθεί κάθε έννοια του ορισμού του κράτους δικαίου και κυριολεκτικά της θεσμοθετημένης πολιτείας.

Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση; Στην χώρα έχει χαθεί το βασικό εργαλείο που ορίζει το δημοκρατικό πολυκομματικό πολίτευμα. Χωρίς να αναζητά κανείς τους λόγους οι εκλογές όλα τα χρόνια μετά την πτώση του κομουνισμού έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση για την ακεραιότητα τους. Αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εμπιστεύονται πια την διαδικασία. Αποκορύφωμα δε οι πρόσφατη ψηφοφορία για την τοπική αυτοδιοίκηση όπου απούσας της αντιπολίτευσης η Αλβανία – χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ διενήργησε μονοκομματικές διαδικασίες. Η Αλβανία δεν έχει πια δικαστικό σύστημα. Δεδομένου ότι το Ανώτερο Δικαστήριο εδώ και τρία χρόνια δεν εκδικάζει πια υποθέσεις όλο το σύστημα έχει παραλύσει.

Το κράτος – κουφάρι επί τριετία επίσης έχει απολέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο το αποκλειστικά αρμόδιο να κρίνει τη συνταγματικότητα και εν γένει τη νομιμότητα αποφάσεων και νομοθετημάτων της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η χώρα έχει διολισθήσει ουσιαστικά στον αυταρχισμό του Πρωθυπουργού και της μικρής ομάδας που τον περιβάλει. Η Βουλή με την απομάκρυνση απ’ τα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι επίσης κενή περιεχομένου. Εκτός των άλλων είναι και παράνομη διότι οι βουλευτές είναι κάτω του συνταγματικού ορίου των 140 μελών.

Προφανώς η χώρα έχει απ’ τον Ιούνιο χάσει και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια είναι πλέον μη εκλεγμένα απ’ τους πολίτες και καθυποταγμένα στον Πρωθυπουργό που τους διόρισε. 68 Δήμοι μικρά κουφάρια εντός του μεγάλου…

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει να απαριθμεί τι άλλο λείπει στην υποψήφια προς ένταξη - χώρα ενώ θα ήταν ευκολότερο να διαπιστώσει κανείς τι έχει. Και έχει έντονο τον κίνδυνο να συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής σύγκρουσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Της Αλβανίας της χρειάζεται απαραίτητα πιο ουσιαστική στήριξη απ’ την ΕΕ και ειδικά από χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα που ευκολότερα κατανοούν τα προβλήματα της και στο παρελθόν φάνηκαν πολύ ουσιαστικοί παράγοντες συνδρομής. Ωστόσο όμως για να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία απαραίτητο είναι η καλή διαπίστωση της κατάστασης και ειδικά η βούληση απ’ τον ασθενή να συνεργαστεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που λείπει στην Κυβέρνηση Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν μετατρέψει το κράτος σε κουφάρι χωρίς κανένα περιεχόμενο απ’ όσα ορίζει ως μίνιμουμ αποδοχής της ευνομούμενης πολιτείας και έτσι κινδυνεύει να μετατρέψει όλη τη χώρα σε γεωγραφικό κουφάρι χωρίς κοινωνία ανθρώπων που έχει όραμα και αναζητήσεις πλην της μαζικής φυγής.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon