Μετασεισμικά: Ο Ράμα στρέφει το βλέμμα στον Αλλάχ

Δημοσιεύθηκε: 09/12/2019 15:03 Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2019 10:08 Από: Tachydromos

Η προβολή δίπλα στον Ερντογκάν στην Κωνσταντινούπολη στη Συνδιασκεψη των Ισλαμικών Χωρών δεν είναι η μόνη κίνηση θρησκευτικής υφής του Έντι Ράμα.

Αν η έκκληση του αυτάρχη τούρκου προέδρου προς τις υπόλοιπες ισλαμικές χώρες να συνδράμουν τους αλβανούς αδελφούς που επλήγησαν από το σεισμό είναι περίπου στα πλαίσια της ομαλότητας, οι θρησκευτικές παρεκλίσεις που αποκτά ο δημόσιος πολιτικός λόγος του Έντι Ράμα μετά τις 26 Νοεμβρίου εκπλήσσει τους πάντες.

Αρχικά, εμφανίστηκε με το κομπολόι στο χέρι δίπλα στις οικογένειες που απλήγησαν από την τραγωδία του σεισμού. Κι ενώ από τα ΜΜΕ αρχικά παρουσιάστηκε σαν ένα από τα παρατραβηγμένα πράγματα, με τα οποία ο πρωθυπυργός μας έχει συνηθίσει, αποδείχτηκε ότι δεν έίναι έτσι.

Αυτό το πρωί της ημέρας των Μπεκτασήδων αυτός κοινοποίησε μία έκφραση του Ναήμ Φράσερι που υπάρχει στο βιβλίο του Καλοσύνη (Miresija), μέρος του Τετραδίου των Μπεκτασήδων: "Μη λερώνεις την ψυχή στη ζωή. Την καρδιά μη πασαλείφεις. Τράβα τον δρόμο τον ορθό. Μη γυρίζεις, μη γονατίζεις", γράφει ο Ράμα, αναφερόμενος στον εθνικό ποιητή μας.

Νωρίτερα, μετά το σεισμό εκείνος είχε αναρτήσει επίσης μιά ρήση του Προφήτη Μουχαμέτ: "Ποια είναι η πιο όμορφη εικόνα του Ισλάμ; Δώσε στους ανθρώπους να τρώνε και βοήθησε να γλιτώσουν αυτοί που γνωρίζεις κι εκείνοι που δε γνωρίζεις", ενώ κατά την πρώτη ημέρα συγκρότησης της επιτροπής για τη συγκέντρωση των βοηθειών κρατά δίπλα του τον ιμάμι που έχει μετατραπέι σε σταρ, Ελβίς Νάτσι.

Κανείς δε θα μπορούσε να πιστέψει ότι μια θεϊκή φωνή σφύριξε τον αλλάχ στ΄ αυτιά αυτού του ορθόδοξου που μεταλλάχτηκε σε καθολικός. Αυτό απορρίπτεατι από δύο επιχειρήματα: Πρώτο, ο Ράμα έχει ανεβάσει κι άλλες αναρτήσεις από άλλες θρησκείες, μάλλον κι από πολυθεϊστικές θρησκείες και, δεύτερο, εκείνος αρχικά θεώρησε το σεισμό των 6.4 ρίχτερ ως μια "ασπιστία της φύσης", πράγμα που είναι απαράδεκτο για τη μουσουλμανική πίστη.

Αυτές οι λοξοδρομήσεις θα μπορούσαν να ερμηνευτούν διττά: Είτε ο πρωθυπουργός είδε πώς είχε αποτύχει το κράτος του και στη θέση μιας ορθολογικής συζήτησης, επιχείρησε να ωθήσει το κοινό σε μια μυστική βίωση είτε, τουναντίον, είχε τυην προαίσθηση ότι ο εν λόγω σεισμός θα έφερνε στην επιφάνεια τη σαπούρα ενός διεφθαρμένου ως το μεδούλι συστήματος και θα αποτελούσε μια καλή αφορμή για τη γέννηση των δυνάμεων με έμπνευση του πολιτικού ισλάμ. Είναι ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις που οι ανθρωποι αναμένεται να σκεφτούν ότι η ανισότητα που τρέφεται από τους ίδιους διεφθαρμένους πολιτικούς, θα μπορούσε να ανατραπεί από κινήματα που κόβουν το χέρι σε όποιον κλέβει τους υπολοίπους.

Κι όπως πάντα, σε τετοιες περιπτώσεις ο Ράμα, απογυμνωμένος από κάθε εμπιστοσύνη και μοτίβο προτρτέχει να κάνει αυτό που του φαντάζει περισσότερο μοδάτο: στην περίπτωση αυτή στρέφει τα μάτια προς τον Αλλάχ.

Πηγή: Lapsi.al

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon