Ο μικρομεγάλος Αρχιμανδρίτης

Δημοσιεύθηκε: 10/12/2019 10:06 Τελευταία Ενημέρωση: 11/12/2019 10:32 Από: Tachydromos

Την περασμένη Παρασκευή, καθώς εορτάζοντας τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, οι πιστοί ψάλουν το «…εικόνα πραότητας», ένα κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από κάποιον Αρχιμανδρίτη, ήρθε εκτός των άλλων να μας θυμίσει πόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας την αρετή αυτή. Πόσο λείπει ακόμη και σε ανθρώπους που υποθετικά την αναζητούν με περισσότερη προσευχή από τους αναλωμένους στην καθημερινότητα όπως εμείς.

Πρόκειται για το γεμάτος εμπάθεια κείμενο του ιερωμένου Ρωμανού Αναστασιάδη, που επιτίθεται σε προσωπικό επίπεδο κι εντελώς αβάσιμα στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Αφορμή κείμενα του Αρχιεπισκόπου που αναφέρονται στο κλίμα έλλειψης ενότητας στον Ορθόδοξο κόσμο με αφορμή την παραχώρηση απ’ το Οικουμενικό Πατριαρχείο του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας και την προσχηματική επίκληση του απ’ το Πατριαρχείου της Μόσχας για να συνεχίσει να αμφισβητεί το κύρος του Φαναρίου.

Δεν θα σταθούμε σ’ αυτό, καθώς θεωρούμε όπως και άλλωστε είχαμε αναφέρει αναρμόδιους εαυτούς να το προσεγγίσουμε τόσο εκκλησιολογικά όσο και από άποψης γεωστρατηγικής. Έχοντας επίγνωση της ανεπάρκειας αυτής με περισσότερη διάθεση ενημέρωσης και μαθητείας παρακολουθούμε τα κείμενα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αλλά και τις θέσεις των προκαθημένων καθώς επίσης και ειδικώς καθηγητών.

Πλην όμως με τη νοοτροπία του μικρομεγάλου, ανθρώπων ημιμαθών, επιλαμβάνονται επί του θέματος και διάφοροι άλλοι. Για να κάνουν θόρυβο, να παραπλανήσουν ή ακόμη χειρότερα να κολακέψουν εκεί που αυτοί κάτι αναμένουν. Πέραν τούτων βέβαια ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης υποπίπτει και σε άλλα σημαντικά παραπτώματα που προσβάλουν την εικόνα του Ορθόδοξου κληρικού, την αίσθηση περί διαλλακτικότητας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία κ.α.

Άλλο τόσο λιγότερο θα επιδιώκαμε με τις σειρές αυτές να γίνουμε συνήγοροι του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Πρώτα διότι ποτέ δεν το χρειάστηκε και δεύτερο διότι δεν υπάρχει κάτι που να το έχει ανάγκη.

Στην ουσία συνήγοροι του εκ Κρήτης Αρχιμανδρίτη θα θέλαμε να είμαστε, διότι σε αρκετά μεμπτά έχει υποπέσει στο εν λόγω κείμενο αλλά και σειρά άλλων που το προηγούμενο διάστημα άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με υπονοούμενα έγραψε για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Πρώτο δεν είναι Ορθόδοξο ήθος ώστε κατώτερος το βαθμό κληρικός να επιτίθεται σε Προκαθήμενο άλλης Εκκλησίας. Ούτε συνάδει με την πραότητα του Ορθόδοξου κληρικού η προσωπική επίθεση σε άνδρα κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία αλλά κυρίως στη σοφία που τον χαρακτηρίζει. Αλλά το κόμπλεξ του μικρομεγάλου, που διψά για προβολή και θόρυβο δεν τους ωθεί μόνο να καταπιάνονται με θέματα που κατά πολύ τους υπερβαίνουν αλλά και με προσωπικότητες ανάλογες του αναστήματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Εμμονικό το κείμενο του ιερέως Ρωμανού, όλο επαναλήψεις σα να θέλει να πείσει εαυτόν για το δίκαιο όσων ισχυρίζεται. Αλλά που τον εκθέτει ακόμη περισσότερο. Και σε κάθε παράγραφο που επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα το κρεσέντο της εμπάθειας γνωρίζει όλο και υψηλότερους τόνους.

Επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος της εμπάθειας, της έλλειψης αγάπης και σεβασμού δεν είναι ξένος για τα θρησκευτικά περιβάλλοντα και τους λειτουργούς της. Επί το πλείστον δε ότι ελλοχεύουν σε κύκλους Ορθόδοξους και φαινόμενα που συνάδουν με την ξένη προς ημάς «τζιχάντ»…

Ας μην συνεχίσουμε την αναφορά διότι κινδυνεύει και το κείμενο μας να διολισθήσει σε τέτοιες κατήφορους. Είναι ανάγκη όμως η αναφορά. Διότι μέρες που είναι καθόλου δεν αρμόζει τέτοια επιθετικότητα στο πρόσωπο του ειρηνοποιού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που καλείται εκτός των άλλων να διαχειριστεί και την έκτακτη κατάσταση με χιλιάδες άστεγους και άπορους απ’ τον καταστροφικό σεισμό στις περιοχές της ευθύνης του.

Έχουμε εξ άλλου συνηθίσει σ’ αυτά τα μέρη και σ’ αυτή την Εκκλησία, περιόδους μεγάλες για την Ορθοδοξία: Χριστούγεννα, Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Δεκαπενταύγουστο, να έχουμε την πληθώρα εκδήλωση της επιθετικότητας του αλβανικού εθνικισμού και μουσουλμανικών κύκλων στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Ήταν όμως να το βιώσουμε φέτος και με την ανήθικη ανάλογη έντασης από έλληνα αρχιμανδρίτη…

Κι ενώ στην Έκκληση – Παράκληση του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος καλεί τους προκαθημένους να ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου και Πανορθοδόξων διεργασιών με πρωτοβουλία και υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχη, με προϋπόθεση στη συμμετοχή όλου του Ορθόδοξου κόσμου. Ευθύνη των Προκαθημένων και εν σιωπή συμμετοχή με προσευχή όλων μας. Κάποιοι όπως ο π. Ρωμανός κατάλαβαν κακώς τη συμμετοχή και νομίζουν ότι ο θόρυβος είναι συμμετοχή. Δεν είναι όμως διότι στην Ορθοδοξία όλοι αποτελούμε την ποίμνη του Κυρίου στην οποία όρισε ποιμενάρχες.

Επιβεβαίωσε δυστυχώς με το κείμενο του ο εν λόγω ιερωμένος τους φόβους του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για εξαθλίωση του διαλόγου επί τόσο σοβαρού προβλήματος στην Οικουμενική Ορθοδοξία. Εξαθλίωση που προκαλεί θλίψη και λύπη για το επίπεδο που δύναται οδηγήσει ψυχή ανθρώπου η νοοτροπία του μικρομεγάλου…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon