Λημέρι της ΜΙΤ Αλβανία και Κόσοβο

Δημοσιεύθηκε: 07/01/2020 14:30 Τελευταία Ενημέρωση: 15/01/2020 08:41 Από: Tachydromos

Η επιχείρηση ανδρών των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, στα Τίρανα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς για την απαγωγή εκπαιδευτικού που το καθεστώς Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει ως μέλος της Οργάνωσης ΦΕΤΟ, του Ιμάμι φετουλάχ Γκουλέν, και την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, μετά το δήθεν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ήταν αντίγραφο σχεδόν ανάλογης προ μηνών στην Πρίστινα όπου λεία ήταν 6 εκπαιδευτικοί της ίδιας κατηγορίας.

Εκτός των άλλων παραμέτρων και οι δύο υποθέσεις αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι περιοχές της αλβανικής επικρατείας στη Βαλκανική είναι πεδίο ελεύθερης δράσης των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. Όχι απλά για παρακολουθήσεις και συνεργασίες με τις επιχώριες ομόλογες υπηρεσίες πληροφοριών και αστυνομίας, αλλά για επιχειρήσεις όπου θα απαιτούνταν τουλάχιστον ειδικές εξουσιοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα με ένα παντελώς αίολο πλαίσιο νομικής κατοχύρωσης ο εκπαιδευτικός Σαμί Τσελίκ που υπηρετούσε στο Καζακαστάν είχε συληφθεί στο Αεροδρόμιο Τιράνων προ 5 μηνών με πλαστή θεώρηση για Καναδά. Εφόσον φοβούνταν ότι αποτελούσε στόχο των διωκτικών αρχών του Ερντογάν είχε έρθει σε επαφή με κυκλώματα στο Κόσοβο και είχε προμηθευτεί διαβατήριο και θεώρηση στη μαύρη αγορά καταβάλλοντας το αντίτιμο. Για τα χαρακτηριζόμενα ως μέλη του κινήματος του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν εξ άλλου δεν είναι εφικτό να λάβουν απ’ την Τουρκία ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα. Στα Τίρανα απ’ τον Ιούλιο ήταν προφυλακιστέος. Στις 31 Δεκεμβρίου έγινε δικαστική διαδικασία όπως κριθεί η λήξη της προθεσμίας κράτησης. Απ’ την αίθουσα του Δικαστηρίου έπρεπε στη συνέχεια να οδηγηθεί στο Κέντρο Ξένων Υπηκόων Αιτούντων Άσυλο. Αντί αυτού παραδόθηκε σε ομάδα ανδρών της ΜΙΤ που υπό συνθήκες παρανομίας τον οδήγησε στο Αεροδρόμιο και από κει με την τουρκικών συμφερόντων «Air Albania” οδηγήθηκε στην Τουρκία για να δικαστεί. Είναι έγγαμος και πατέρας 4 παιδιών.

Αυτό όμως αποτελεί την ανθρωπιστική παράμετρο της υπόθεσης. Εκείνο που έχει σπουδαία πολιτική σημασία είναι ότι για άλλη μια φορά το κράτος της Αλβανίας λειτουργεί ως υπόθετο του Ερντογάν παραβιάζοντας εκτός των άλλων εγχώρια έννομη τάξη αλλά και ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πεδίο του ασύλου και της προστασίας ατόμων που παραβιάζονται οι πολιτικές τους ελευθερίες.

Για τους δικηγόρους του Τσελίκ ακόμη σήμερα (Τρίτη, 7 Ιανουαρίου) δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών και αυτό Δικαιοσύνης της Αλβανίας εάν πρόκειται για επαναπροώθηση ξένου υπηκόου ή για διαδικασίες έκδοσης;

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν υγιείς αντιδράσεις στην αλβανική κοινωνία. Πολιτικού αναλυτές αλλά και πολιτικοί της αντιπολίτευσης θέτουν το θέμα στην σωστή του διάσταση: εάν δλδ η Αλβανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος ή ο Πρωθυπουργός Ράμα στο βωμό εξυπηρέτησης δικών του συμφερόντων και σκοπιμοτήτων λειτουργεί σύμφωνα με τις βουλές του Ερντογάν; Στο Κόσοβο μετά την απαγωγή τούρκων εκπαιδευτικών από άνδρες της ΜΙΤ ακολούθησε η κόντρα μεταξύ του Πρωθυπουργού που θέλησε να κρατήσει αποστάσεις και του Προέδρου που επιδίωξε να καλύψει τις ενέργειες των υπηρεσιών του Ερντογάν σε ξένη χώρα. Υπήρξαν όμως παραιτήσεις του ΥπΕσ. αλλά και του Προϊσταμένου των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Κοσόβου. Άλλο τόσο η υπόθεση έγινε αφορμή για μια σειρά αναλύσεων και τοποθετήσεων κοσοβάρων διανοουμένων που στην ουσία τους επιζητούν «απελευθέρωση» απ’ την χειραγώγηση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στα Τίρανα οι αντιδράσεις είναι υποτονικές και το θράσος των Τουρκικών υπηρεσιών απορρέει απ’ την ανοχή που επέδειξε η εγχώρια κοινωνία και άρχουσα τάξη κατά την παράνομη τοποθέτηση μνημείου για το δήθεν πραξικόπημα σε κεντρικό πάρκο των αλβανικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, στα Τίρανα εκδικάζεται παρόμοια με του Τσελίκ υπόθεση, άλλου συγκρατούμενου του αλλά και συγκατηγορούμενο απ’ το καθεστώς Ερντογάν. Ως αποδεικτικά στοιχεία απ’ τις Τουρκικές αρχές επικαλούνται η χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής κινητού για την επικοινωνία. Η εφαρμογή αυτή όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη χρησιμοποιήθηκε από γύρω στις 210 000 ανθρώπους και ιδρύθηκε από Τούρκο υπήκοο στις ΗΠΑ. Οι τουρκικές αρχές τους θεωρούν όλους μέλη της Οργάνωσης FETO και υπόπτους για το δήθεν πραξικόπημα.

Να αναφερθεί ότι μερίδα των αλβανικών ΜΜΕ υιοθετεί την ορολογία του Τουρκικού καθεστώτος και χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό «τρομοκρατική» για το κίνημα του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon