Ποιος φοβάται τον νεαρό διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού;

Δημοσιεύθηκε: 23/01/2020 10:21 Τελευταία Ενημέρωση: 23/01/2020 10:21 Από: Tachydromos

Ένας καλά κρυμμένος άσος στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού Αν ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του, τότε ένας πρωθυπουργός είναι οι συνεργάτες του. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πλειονότητα των επιλογών του έχει αποδείξει ότι επιλέγει αξιοκρατικά, ενίοτε και πέρα από πολιτικά στεγανά.

Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας γνώριζε από τα 16 του χρόνια ότι ήθελε να γίνει διπλωμάτης. Για τον λόγο αυτό σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε το όνειρό του σε ηλικία μόλις 25 ετών, όταν και τοποθετήθηκε στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Από το 2003 ως το 2007 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ από το 2007 μέχρι το 2013 ήταν εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, θητεύοντας κοντά σε επτά διαφορετικούς υπουργούς, από τη Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όπως όλοι οι καθηγητές Φιλοσοφίας δεν είναι και φιλόσοφοι, κατά αναλογία όλοι οι απόφοιτοι της Διπλωματικής Ακαδημίας και υπηρετούντες σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδος στο εξωτερικό δεν είναι διπλωμάτες. Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας διαθέτει σπάνια κρίση, ταχύτατα αντανακλαστικά, ισχυρή αντίληψη και ευρεία εποπτεία, ενώ τον διακρίνει μία σφαιρική παιδεία για τα διεθνή, διπλωματικά και πολιτικά ζητήματα. Εκείνο όμως που το κάνει να ξεχωρίζει και τον χρήζει τω όντι διπλωμάτη είναι ο γνήσιος, αδιαπραγμάτευτος πατριωτισμός του, ένα ανυποχώρητο (ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες) αίσθημα καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα του και τον Ελληνισμό.

Ίσως για αυτό το λόγο η συγκυρία να τα φερε να υπηρετήσει σε δύο κρίσιμα πόστα, σε δύο τόπους όπου συνάντησε δύο «μικρές Ελλάδες». Από το 2013 έως το 2017 ως Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ, και από το 2017 έως το 2019 ως Αναπληρωτής Πρέσβης στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα.

Και στις δύο αυτές απαιτητικές θέσεις η θητεία του Δελαβέκουρα δεν κρίθηκε απλώς επιτυχημένη, αλλά άφησε στίγμα θέτοντας μέτρο σύγκρισης και σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς αντικαταστάτες του. Η αγάπη, η εκτίμηση, η αφοσίωση των Ελλήνων ομογενών της Γερμανίας και της Αλβανίας στο πρόσωπό του για την προσφορά και το έργο του είναι παροιμιώδεις, ενώ θα κρινόταν άστοχη η όποια απόπειρα να αποδοθούν με λέξεις.

Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αμέσως μετά τον επαναπατρισμό του το Φθινόπωρο του 2019, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το διπλωματικό του γραφείο, στο οποίο με διακριτικότητα και ήθος προσφέρει τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την αποχώρηση της πρέσβεως Αλεξάντρας Παπαδοπούλου από το διπλωματικό γραφείο του Μαξίμου ως πρώτης τη τάξη (καθώς αναλαμβάνει την Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον), επικράτησε δημοσιογραφικός ντόρος ότι αντικαταστάτης της θα είναι ο Δελαβέκουρας, αναφορά που υπήρχε στα δημοσιεύματα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ως δεύτερου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους διέψευσε παραχωρώντας τη θέση σε άλλο πρόσωπο κατά αρχαιότητα, και πρωτίστως προστατεύοντας από ανώφελη έκθεση το γκανιάν του. Με αυτό τον τρόπο, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας θα μπορεί απερίσπαστος και προστατευμένος, να υπηρετήσει την κυβέρνηση και την πατρίδα με «ψυχραιμία», όπως είναι το μότο του, με κρύο δηλαδή αίμα, αλλά πάντα ζεστή καρδιά.

Έτερος δεινός διπλωμάτης από τη νέα φρουρά είναι ο Αλέξης Κατσαρέας, επίσης με θητεία στα Τίρανα από το 2012 έως το 2016. Έκτοτε εκπροσωπεί επάξια την γαλανόλευκη στην ιταλική πρωτεύουσα.

https://www.lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon