Ομάς λιάπηδων εθνικιστών επιχειρεί «εισβολή» στη Δερβιτσάνη

Δημοσιεύθηκε: 16/02/2020 17:06 Τελευταία Ενημέρωση: 17/02/2020 16:54 Από: Tachydromos

Κυριακάτικα ομάδα Αλβανών εθνικιστών υπό την κάλυψη του "Πατριωτικού" Συλλόγου "Λιαπουριά" επιχείρησε σήμερα να εισέλθει στο κέντρο της ιστορικής κοινότητας και αριθμητικά μεγαλύτερης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Δερβιτσάνη.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους αισθάνονται να έχει προσβληθεί το εθνικό τους αίσθημα από νομότυπη και κατωχυρωμένη από διεθνείς πρακτικές απόφαση της κοινότητας Δερβιτσάνης να τοποθετήσει προτομή αφιερωμένη στον Βασίλη Σαχίνη, αγωνιστή των δικαίων του Β/Η Ελληνισμού πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Βασίλη Σαχίνη υπό περίεργες συνθήκες δολοφόνησε στο Αργυρόκαστρο τσέτα αλβανών παρτιζάνων του Ενβέρ Χότζα. Την ίδια περίοδο έχουμε και άλλες σκοτεινές εκτελέσεις ιερέων και αγωνιστών Ελλήνων που είχαν επιδείξει τον ενθουσιασμό τους για τις νίκες του Ελληνικού Στρατού κατά των Ιταλών φασιστών και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελευταίοι είχα διαρρεύσει τη λίστα στις ένοπλες ομάδες των κομουνιστών του Ενβέρ Χότζα.

Οι νεαροί του Συλλόγου "Λιαπουριά" που σήμερα θέλησαν να προκαλέσουν συγκρούσεις στη Δερβιτσάνης αμέσως μετά το πέρας της Εκκλησίας αποτράπησαν από την περίπολο της Αστυνομίας επί της εθνικής οδού στην είσοδο του χωριού. Εξ άλλου τέσσερεις εξ αυτών προσείχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση για παρεταίρω ανακρίσεις δεδομένου ότι έχουν ανάλογο παρελθόν.

Η σημερινή κίνηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία καθώς από μέρες ομάδες εθνικιστικής έμπνευσης συνεχίζουν τις απειλές σχετικά με την προτομή προειδοποιόντας την πολιτεία να επέμβει για την απόσυρση της αλλιώς θα αναλάβουν εκείνοι πράξεις για την ανατίναξη του μνημείου. Εξ άλλου είναι πεπειραμένοι με τέτοιες ενέργειες στην Κρανιά κ.α.

Με δηλώσεις τους έξω απ' την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Αργυροκάστρου ( που μεταδίδονται από μερίδα των ΜΜΕ) οι νεαροί Λιάπηδες απαιτούν όχι μόνο την απελευθέρωση των μελών του κινήματος τους αλλά δέσμευση ότι το κράτος με δική του πρωτοβουλία θα αναγκάσει το Δήμο Δρόπολης να αφεραίσει το μνημείο. Το τηλεσίγραφο τους πριν συγκεντρώσουν δυνάμεις απ' όλη την Αλβανία και επαγγελματίες ταραχοποιούς έχει προθεσμία δέκα ημερών.

Να επισημανθεί ότι με βάση τις διεθνείς συμβάσεις οι κοινότητες της ΕΕΜ έχουν το δικαίωμα ακολουθώντας την ενδεικνυόμενη νομική πρακτική να τιμούν προσωπικότητες της ιστορίας τους. Εξ άλλου παρά τις κραυγές και την προπαγάνδα εθνικιστών δημοσιογράφων σε εκπομπές ανθελληνικού περιεχομένου ο Βασίλης Σαχίνης ουδέν έχει πράξει εις βάρος Αλβανών ή της Αλβανίας παρά μόνο πρωτοβουλίες προστασίας της ΕΕΜ σε δύσκολες περιόδους όπως η αφαίρεση εκπαιδευτικών δικαιωμάτων ή ταραχές λόγω του Β ΠΠ. Στην ευρύτερη κοινωνία του Αργυροκάστρου έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης για τη συνέπεια και τον φιλήσυχο χαρακτήρα του.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon