Νετζμίε Χότζα: Η ζωή και ο θάνατος της αιματοβαμμένης βασίλισσας

Δημοσιεύθηκε: 17/03/2020 19:20 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2020 11:37 Από: Tachydromos

Σύρμος Αχιλλέας

Slpress.gr

Ένας γάμος που γέμισε τη χώρα και την ιστορία με χιλιάδες ανθρώπινα πτώματα και εκατοντάδες χιλιάδες βασανισμένους: 6.000 είναι σύμφωνα με τον Agron Tufa (συγκρατήστε αυτό το όνομα) –μέχρι πρότινος επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών Εγκλημάτων και Συνεπειών του Κομμουνισμού (ISKK)– ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων θανατικής καταδίκης που εκδόθηκαν από το καθεστώς Χότζα.

Περίπου 200.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που τους ασκήθηκε δίωξη και τιμωρήθηκαν με πολυετείς ποινές εγκλεισμού και καταναγκαστικής εργασίας στα χοτζικά γκουλάγκ. Τιμωρήθηκαν όμως και με εκτοπισμό και εφ’ όρου ζωής στιγματισμό και ακραίας μορφής περιθωριοποίηση (όσοι πέθαναν κατά τη δίωξη, κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν υπολογίζονται στους εκτελεσμένους).

Το ζεύγος Χότζα αποτελεί ένα "dangerous duo" το οποίο φέρει όλα τα γνωρίσματα των κατά συρροή δολοφόνων της κατηγορίας των δολοφόνων μαζικών ανθρωποκτονιών (mass murderers) και των ανθρωποκτόνων οργιαστικού τύπου (spree murder). Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των κατά συρροή δολοφόνων είναι η εξαφάνιση των πτωμάτων, όπως ακριβώς έπραξαν οι Χότζα με τους περισσότερους από τους 6.000 εκτελεσμένους, των οποίων οι σοροί δεν έχουν ακόμα μέχρι σήμερα βρεθεί.

Αξίζει να παρατεθούν μερικά σύντομα επεισόδια από την εγκληματική δράση, μισού περίπου αιώνα, της Νετζμίε η οποία πέθανε πριν λίγες ημέρες σε ηλικία 99 ετών. Γεννημένη το 1921 στην αλβανόφωνη κοινότητα του Μοναστηρίου, η Νετζμίε Τζουγκλίνι τελείωσε το Βασιλικό Ινστιτούτο Θηλέων των Τιράνων, στο οποίο συνδέθηκε φιλικά με τις συσπουδάστριες Λιρί Μπελισόβα και Φικερέτ Σαντζακτάρι (συγκρατήστε και αυτά τα ονόματα), τη μετέπειτα σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας, Μεχμέτ Σέχου.

Συνδέθηκαν ερωτικά στην παρανομία

Σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής, προκύπτει ότι το 1940 εγγράφηκε στη Φασιστική Οργάνωση Τιράνων, αλλά ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στους Κομμουνιστές. Εκεί γνωρίστηκε με τον ηγέτη του κινήματος Ενβέρ Χότζα, με τον οποίο συνδέθηκε ερωτικά στην παρανομία, κατά την ιταλική κατοχή. Ο κουνιάδος του Ενβέρ, Μπαρί Ομάρι και ο στενός του φίλος Συριά Σέλφο (συγκρατήστε εξίσου) ήταν οι άνθρωποι που βοήθησαν το νεαρό ζευγάρι να στεγάσει τον έρωτά του, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τους φιλοξενήσουν, παρόλο που είχαν κηρυχθεί παράνομοι.

Κατά έναν παράξενο λόγο που μόνο οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της εγκληματολογίας θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν, οι δύο τελευταίοι (Ομάρι και Σέλφο) υπήρξαν από τα πρώτα θύματα του νιόπαντρου ζευγαριού. Και οι δύο εκτελέσεις έφεραν την υπογραφή του ευεργετημένου. Μάλιστα, η Νετζμίε επισκέφθηκε στη φυλακή τον Ομάρι για να τον κεράσει ένα ταψί μπακλαβά εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε από τον τελευταίο ως προμήνυμα της αποφυλάκισής του. Εκτελέστηκε μερικές ημέρες μετά το μπακλαβά.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon