Πάλι στον Ερντογκάν ο λόγος του Ράμα

Δημοσιεύθηκε: 20/03/2020 09:50 Τελευταία Ενημέρωση: 21/03/2020 16:04 Από: Tachydromos

Η κατάσταση δεν είναι σουρεαλιστική. Αγγίζει τα όρια της πολιτικής παράνοιας. Στο μυαλό του Πρωθυπουργού της Αλβανίας δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται τίποτε άλλο παρά Τουρκία και Ερντογκάν.

Απευθυνόμενος χθες σε μια κοινωνία, την οποία, έχει με δική του ευθύνη και με τα ανά οκτάωρο τηλεοπτικά του και όχι μόνο σποτ, καθυποτάξει στον πανικό σε κάθε της κύτταρο, διαμήνυσε ότι μόλις είχε μιλήσει με τον Τούρκο «Προέδρο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Συμπληρώνοντας μάλιστα ότι μιλάει πολύ συχνά όπως είναι γνωστό και με μεγάλη άνεση. Έχουν γίνει διάφορες υποθέσεις βέβαια για την οικειότητα αυτή των δύο.

Τι ήταν εκείνο που είχε απασχολήσει την τηλεφωνική τους συνδιάλεξη;

«…Η Τουρκία δεν θα μας αφήσει μόνους… Εάν οι Ευρωπαίοι δεν μας επιτρέψουν πρόσβαση σε γιατρικά είδη και φάρμακα, ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει, η Τουρκία θα μας καλύψει κάθε ανάγκη!».

Δεν είναι λόγια κάποιου άρθρου προκειμένου τονωθούν κάπως οι πολίτες μιας χώρας που προφανώς δεν έχει ούτε καθ ελάχιστο δυνατότητες να αντιμετωπίσει ου μη γέννετω προβλεπόμενες διαστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι λόγια πεζά, γεμάτα λαϊκισμό και έπαρση για την «εγγυήτρια» Τουρκία του Πρωθυπουργού της Αλβανίας. Μόνο που του διαφεύγει κάτι του κ. Ράμα: ο Ερντογκάν και η Τουρκία ασθενούν και είναι κρίμα να παρασύρουν στο γκρεμό και την Αλβανία επειδή έτσι συμπίπτουν τα συμφέροντα του με εκείνα των νεοθωμανών στη Βαλκανική.

Έτσι για άλλη μια φορά ακόμη και αυτή η έκτακτη κατάσταση παγκοσμίως χρησιμοποιείται απ’ την Τουρκία για επίδειξη μιας επιρροής τουλάχιστον στην Αλβανία. Έτσι οι φόβοι ότι το σενάριο για μεταφορά προσφύγων – μεταναστών από Τουρκία στην Αλβανία δεν είναι απίθανο. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εφόσον η συνδιάλεξη που διέρρευσε ο Ράμα με τον Ερντογκάν δείχνει ότι ο δεύτερος δεν έχει παραιτηθεί του σεναρίου. Περνώντας η κρίση της πανδημίας ενδεχομένως να επανέλθει. Συνδυάζοντας την χρηματοδότηση κατασκευής πολυκατοικιών για τους σεισμόπληκτους με την μεταφορά και εργατών προφανώς θα έχει το πρόσχημα μέσω της θυγατρικής των Τουρκικών αερογραμμών που έχει ιδρύσει, “Air Albania”, με συνέταιρο τον αγαπημένου του, όπως τον αποκαλεί, Έντι, ή και με καράβια να μεταφέρει κάτι απ’ τον ανθρωποπολτό που έχει δημιουργήσει.

Δεν είναι εξ άλλου καθόλου τυχαίο ότι έχει επιλεγεί η τουρκική πρωτοβουλία μαζικών κατοικιών να εφαρμοστεί στο Λιάτσι, προπύργιο των αλβανών καθολικών, και συμπεριλαμβάνει και την ανέγερση τζαμιών.

Εξ άλλου για να μας προϊδεάσει των πραγμάτων ο αλβανός Πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι για την υλοποίηση του προγράμματος ανακατασκευής των σεισμόπληκτων περιοχών θα εισαγάγει εργατικό δυναμικό έναντι 400 Ευρώ το μήνα. Προφανώς δεν είναι τυχαίες συμπτώσεις.

Και η προπαγάνδα παρά την Κυβέρνηση κάνει συνεχώς λόγο για Σύριους πρόσφυγες που φτάνουν σποραδικά στη χώρα ή που ενδεχομένως να φιλοξενηθούν στο μέλλον. Κρύβουν βέβαια την πραγματικότητα. Απ’ τη μια δικαιολογείται να είναι απ’ τη Συρία καθώς εκεί υφίσταται πολεμική κατάσταση και απ’ τη άλλη διότι έχουν καλό όνομα οι κάτοικοι της.

Στην ουσία όμως πρόκειται για Αφγανούς και Πακιστανούς που συμμαζεύει εδώ και μήνες στην Τουρκία ο Ερντογκάν και δια των οποίων με ότι φαίνεται θέλει να ενισχύσει το Ισλάμ των Σουνί όχι μόνο στις περιοχές νότια και νοτιοανατολικά της χώρας του, αλλά και στην Αλβανία και τη Βαλκανική.

Η πρόκληση είναι ιδιαίτερα δυνατή εάν το σενάριο αυτό υπάρχει ή εάν εκδηλωθούν πολιτικές υλοποίησης του. Δεν διακινδυνεύει μόνο η ΕΕΜ όπως γράφεται εσχάτως. Η εσωτερική συνοχή της αλβανικής κοινωνίας θα τεθεί υπό τεράστια ερωτηματικά δεδομένου του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της. Ίσως μια νέα Συρία σχεδιάζεται απ’ τον Ράμα και τον Ερντογκάν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon