Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Βάνιστας Βορείου Ηπείρου (φωτογραφίες - βίντεο)

Δημοσιεύθηκε: 05/04/2020 20:18 Τελευταία Ενημέρωση: 05/04/2020 23:31 Από: Tachydromos

Μυρένα Σερβιτζόγλου

Φέτος την 25η Μαρτίου ένα κλιμάκιο νέων από τη Δερβιτσάνη ανηφόρισαν, έκρουσαν την καμπάνα, άναψαν το καντήλι και έψαλαν το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε» στη «Βαγγελίστρα της Βάνιστας».

Βορειοδυτικά του ομώνυμου χωριού της Δρόπολης, σε απόσταση περίπου μισής ώρας πεζοπορία, σε ένα μικρό ίσιωμα στο Πλατοβούνι στο χείλος της χαράδρας, βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την αρχική κτίση της Μονής. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε στα χρόνια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με την επιτοίχια αναγραφή ο ναός ιστορήθηκε το 1617 από τον Λινοτοπιώτη Μιχαήλ.

Ενώ ο ψηλός μαντρότοιχος της Μονής έχει καταστραφεί με εξαίρεση την ανατολική και νότια πλευρά, το καθολικό της Μονής σώζεται σε καλή κατάσταση.

Είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδούς, εγγεγραμμένου, αγιορείτικου τύπου. Το καθολικό διαθέτει νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Εξωτερικά υπάρχουν τοξοειδείς διακοσμήσεις από τούβλα. Η αψίδα του ιερού είναι τρίπλευρη. Ο τρούλος του καθολικού είναι οκταγωνικός. Κάθε πλευρά του έχει ένα τυφλό αψίδωμα, με ημικυκλική επίστεψη από οδοντωτά τοποθετημένα τούβλα.

Εσωτερικά στο ναό επικρατεί χαμηλός φωτισμός. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα, του κυρίως ναού και του ιερού έχουν φιλοτεχνηθεί με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Οι ολόσωμες αγιογραφίες του νάρθηκα φιλοτεχνήθηκαν «δια χειρός Μιχαή 1617». Οι τοιχογραφίες του ιερού είναι υψηλής τεχνικής σε σχέση με εκείνες του κυρίως ναού. Το τέμπλο στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι κατεστραμμένο και συλημένο. Οι μεγάλες εικόνες λείπουν εντελώς. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πέτρινες πλάκες.

Σύμφωνα με το έργο «Μνημεία της Ορθοδοξίας στη Βόρειο Ήπειρο» του Γεώργιου Γιακουμή, τα μηνιαία έσοδα της Μονής ήσαν εκατό τουρκικές λίρες. Κάθε μήνα η Μονή ενίσχυε το ελληνικό σχολείο της Βάνιστας με δέκα λίρες, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι συνέδραμε και ελληνικά σχολεία γειτονικών χωριών.

Τα τελευταία χρόνια οι ντόπιοι πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης στη Μονή, ενώ μεριμνούν και για τον καθαρισμό στο μονοπάτι, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη.

Στο βίντεο των αδερφών Μπαρούτα εκτυλίσσεται το οδοιπορικό μίας ομάδας νεαρών ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην ομώνυμη Ιερά Μονή. Στις εικόνες επικρατεί ο μεγάλος κάμπος, η λευκή πέτρα, το ημίφως των κεριών, η σημαία που κυματίζει. Στο αίσθημα κυριαρχεί η ελπίδα, η κατάνυξη, η περηφάνια. Υπό τον ήχο κωδωνοκρουσιών περιπεπλεγμένων με το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Στο βίντεο των αδερφών Μπαρούτα εκτυλίσσεται το οδοιπορικό μίας ομάδας νεαρών ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην ομώνυμη Ιερά Μονή

Baruta Photography

Baruta Photography Facebook

Η δημοσίευση των φωτογραφιών και του βίντεο έγινε με την έγκριση των δημιουργών*

https://www.lawandorder.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon