Άθλιες οι συνθήκες στα κέντρα καραντίνας - Μαζικά κρούσματα κοορονοϊού στις φυλακές Τιράνων

Δημοσιεύθηκε: 23/04/2020 14:12 Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2020 15:33 Από: Tachydromos

Ρεπορτάζ των ΜΜΕ κάνουν γνωστό ότι στα κέντρα καραντίνας που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Αργυροκάστρου, επικρατούν δύσκολες συνθήκες σε ότι αφορά τη φιλοξενία και ειδικά τη διατροφή των ατόμων που διαμένουν υποχρεωτικά. Πρόκειται για ξενοδοχεία: στο Δήμο Δρόπολης και Αργυροκάστρου αλλά και δημόσιο κτίριο κοινωνικής μέριμνας για υπερήλικες στο Δήμο Λιμποχόβου, τα οποία επιτάχτηκαν ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 14ήμερης κράτησης αλβανών πολιτών που έρχονται απ’ την Ελλάδα.

Τις πρώτες μέρες της έκτακτης κατάστασης που επιβλήθηκε λόγω της Πανδημίας του Κορονοϊού στη μεθόριο τόσο στην Κακκαβιά όσο και στην Κρυσταλοπηγή, λιγότερο στο Μαυρομάτι, δημιουργήθηκε σχεδόν ανθρωπιστική κρίση. Τούτο διότι οι αλβανικές αρχές δεν επέτρεπαν σε πολίτες της χώρας με προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα να εισέλθουν στην Αλβανία με προορισμό τους τόπου καταγωγής του. Για περισσότερο από μία εβδομάδα δεκάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στην ουδέτερη ζώνη της μεθορίου αδυνατώντας να προχωρήσουν.

Στη συνέχεια γι αυτούς αλλά και όσους στις επόμενες μέρες και για τους λόγους τους ο καθένας, θα επέλεγε να μετακινηθεί από Ελλάδα προς Αλβανία επιβλήθηκε η υποχρεωτική καραντίνα, όχι κατ οίκον αλλά στα συγκεκριμένα κέντρα και όχι έξω απ’ τα όρια των παραμεθορίων δήμων. Προς τούτο κατόπιν ειδικών διαπραγματεύσεων των δημοτικών και κρατικών αρχών δεσμεύτηκαν ξενοδοχεία που προαναφέρθηκαν αλλά ακόμη ένα στους Αγίους Σαράντα.

Επί το πλείστον οι διαμένοντες εκεί οφείλουν οι ίδιοι να καταβάλουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής και ως εκ τούτου οι κρατικοί φορείς νίπτουν τα χέρια τους ως προς τις συνθήκες φιλοξενίας.

Ειδικά προβλήματα αναφέρονται σε ότι αφορά στην διατροφή όπου οι διαμαρτυρίες των πλέον των 150 ατόμων που υποχρεωτικά διαμένουν είναι συνεχείς.

Στο Λιμπόχοβο επίσης διαπιστώθηκε αντίθεση της τοπικής κοινωνίας που εξέφρασε τους φόβους διάδοσης του κορονοϊού καθώς μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν διαπιστώνονται κρούσματα. Η τοπική δημοτική αρχή εν τούτοις προέβαλε λόγους ανάγκης, ανθρωπισμού αλλά και πειθάρχησης με γενικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Σήμερα ωστόσο τα δελτία ενημέρωσης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας της Αλβανίας για την Πανδημία Covid-19 , αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων. Ειδικά ανησυχία εκφράζεται για 13 περιπτώσεις προσβεβλημένων κρατουμένων στις Φυλακές 313 των Τιράνων.

Τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση επίσης εστιάζουν στα μαζικά κρούσματα φορέων του κορονοϊού σε περιοχές όπως η Κρούγια και Φους Κρούγια που συνδέονται άμεσα με τη μη αναστολή εργασίας σε επιχειρήσεις φασόν έτοιμων ενδυμάτων, όπου απασχολείται μεγάλος αριθμός γυναικών χωρίς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon