Προς σταδιακή επιστροφή στους λατρευτικούς χώρους

Δημοσιεύθηκε: 06/05/2020 13:16 Τελευταία Ενημέρωση: 07/05/2020 10:11 Από: Tachydromos

Η δυνατότητα σταδιακής επανόδου των πιστών και την τέλεση του ακολουθιών στους χώρους λατρείας εξέταση σήμερα ειδική συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Μετά τη σύντομη εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός έδωσε πρώτα το λόγο στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέχρι σήμερα, αλλά και των υπολοίπων θρησκευτικών κοινοτήτων, στην υιοθέτηση των ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορονοϊού. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επεσήμανε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες επέδειξαν πνεύμα υπακοής αλλά και ταπεινότητας εφαρμόζοντας τα μέτρα αποχής απ’ τις λατρευτικές συνάξεις και άλλες στερήσεις με σκοπό την προστασία του συνόλου της κοινωνίας απ’ τη διάδοση της λοίμωξης.

Ωστόσο επεσήμανε ότι το βασικό αίτημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των υπολοίπων θρησκευμάτων είναι η μελέτη της δυνατότητας επιστροφής στους ναούς και τα τεμένη. Τόνισε ότι οι χώροι λατρείας και οι ακολουθίες που εκεί τελούνται αποτελούν χώρους χαράς κι ελπίδος. Και τα δύο αυτά έχει τόσο ανάγκη ο λαός, και για το λόγο αυτό ας μελετηθούν οι δυνατότητες να προσφερθούν.

Ο Μακαριώτατος επανέλαβε τη δέσμευση της Εκκλησίας και των επισήμων φορέων της ώστε να εφαρμοστούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης που υποδεικνύουν και οι ειδικοί και θα συμφωνηθούν με την παραπέρα συνεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις στη συνέχεια του αρχηγού της Μουσουλμανικής Κοινότητας, του Καθολικού Αρχιεπισκόπου, του αρχηγού της Κοινότητας Μπεκτασίδων και του εκπροσώπου της Ενώσεως των Ευαγγελιστών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις θρησκευτικές κοινότητες για το πνεύμα θυσίας που επιδεικνύουν απ’ την έναρξη της έκτακτης κατάστασης για την Πανδημία, ειδικά τους χριστιανούς που την περίοδο του Πάσχα στερήθηκαν της ελεύθερης πρόσβασης στις εκκλησιές και τις ακολουθίες.

Από αύριο αρχίζει η σταδιακή επαναφορά της ομαλής κατάστασης η οποία θα έχει επανέλθει όχι νωρίτερα της 18ης Μαΐου. Αναγνωρίζοντας τον ειδικό χαρακτήρα των συνάξεων στους λατρευτικούς χώρους και για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών, ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες για το τι θα ισχύει σε ναούς και τεμένη των μουσουλμάνων δεν θα επιβληθεί μονομερώς απ’ την Κυβέρνηση αλλά σε συνεχή συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες. Θα ληφθούν μάλιστα υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε μιας ξεχωριστά. Η συνεργασία αυτή αρχίζει από αύριο.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon