Άνοιξαν οι προσκλήσεις για εργάτες γης από Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 09/05/2020 09:08 Τελευταία Ενημέρωση: 09/05/2020 09:08 Από: Tachydromos

Ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, των καλλιεργητών πυρηνοκάρπων που ενδιαφέρονται να προσκαλέσουν εργάτες γής, από την γειτονική χώρα της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020, η διαδικασία για την πρόσκληση των εργατών περιλαμβάνει α) την υποβολή αίτησης του Αγρότη επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής β) την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης επίσης επικυρωμένης για το γνήσιο της υπογραφής γ) την έκδοση παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 100 ευρώ ανά προσκαλούμενο εργαζόμενο και δ) δήλωση του ΟΣΔΕ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, για να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ειδικής μετάκλησης των περιστασιακά απασχολουμένων εργατών γής, συνεργάζονται με τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αναλαμβάνουν την συγκέντρωση των δικαιολογητικών από τους Αγρότες χωρίς καμία αμοιβή. Ακολούθως θα καταρτίσουν συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία των αιτούντων και των μετακαλουμένων εργατών, τις οποίες μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά θα καταθέσουν στην αρμόδια Διεύθυνση.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα αποστείλουν μετά από επεξεργασία, τις προβλεπόμενες καταστάσεις πρός τις Υπηρεσίες Διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας στα σύνορα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα των συγκεκριμένων προσκαλούμενων εργατών.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών, ήρθε σε συμφωνία με Αλβανική εταιρεία η οποία αδαπάνως για τους Έλληνες αγρότες θα αναλάβει την μεταφορά στην Ελλάδα, την έκδοση ειδικής άδειας από την Αλβανική Κυβέρνηση για την μετακίνηση των εργατών, την οργάνωση της συγκέντρωσής τους ανάλογα με την έδρα διαμονής τους, την παροχή σε αυτούς όλων των προστατευτικών ειδών όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.λ.π., την έκδοση στα Αλβανικά έντυπων οδηγιών που αφορούν την ασφαλή μετακίνησή τους και διαμονή καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που αφορά την διακίνηση των εργατών.

Η είσοδος και παραμονή στην χώρα, θα ακολουθήσει τις ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις, η δε ασφάλιση των εργατών θα γίνει με εργόσημο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.

Για κάθε νεότερη εξέλιξη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα κρατά ενήμερους τους ενδιαφερομένους.

https://www.ypaithros.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon