Μυαλό δεν βάζει η Αλβανία παρά τις συνεχείς «συστάσεις» Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε: 13/05/2020 13:52 Τελευταία Ενημέρωση: 13/05/2020 15:30 Από: Tachydromos

Ειρήνη Γεωργίου

Πηγή:www.lawandorder.gr

Πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας εν μέσω πανδημίας – Τι καταγγέλλει η ΟΜΟΝΟΙΑ

Πριν ακόμη αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξουσία, είχε καταστήσει σαφές με συνεχείς επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, που προέρχονταν από όλους του χώρους, ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της διακυβέρνησής του θα αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων που διαβιούν στη γείτονα.

Πράγματι, με την ανάληψη των καθηκόντων ως πρωθυπουργού το περασμένο καλοκαίρι ο Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Ομοίως και πριν από λίγες ημέρες κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λίγες ώρες πριν από τη τηλεδιάσκεψη κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον εκπληρώσουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Αλβανία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και στο κράτος Δικαίου.

Ανθελληνικό ντελίριο - Στο στόχαστρο η ελληνική μειονότητα

Εν μέσω πανδημίας η ελληνική μειονότητα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο με συστηματική και βίαιη καταπάτηση αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της. Πρόσφατα στη Χειμάρρα παραβιάστηκαν τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων, καθώς μέλη της μειονότητας οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για ανακρίσεις, ενώ άλλα υπέστησαν εκφοβισμούς, επειδή ανήγειραν ορθόδοξο σταυρό σε προαύλιο χώρο εκκλησίας της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα στα Τελωνεία Κακκαβιάς από τις αστυνομικές αρχές κατασχέθηκαν φάρμακα, τα οποία μετέφερε εθελοντικά οδηγός φορτηγού για λογαριασμό του Δήμου Δρόπολης, προς διευκόλυνση υπερηλίκων της περιοχής και τα είχαν στείλει συγγενικά τους πρόσωπα. Σε χρόνο ρεκόρ στα ΜΜΕ της Αλβανίας μεταδόθηκε η «είδηση» ότι πρόκειται για λαθραία εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, χωρίς καμιά διευκρίνιση ότι επρόκειτο απλώς για μία πράξη αλληλεγγύης ανθρωπιστικού χαρακτήρα εν μέσω πανδημίας.

Το τελευταίο δίμηνο στο χωριό Λόγγο του Δήμου Δερόπολης σημειώθηκαν περισσότερες από 15 διαρρήξεις. Στο στόχαστρο των κακοποιών βρέθηκαν σπίτια κατοίκων που δεν μένουν μόνιμα στο χωριό. Οι δράστες μετά από χαρτογράφηση της περιοχής είχαν εντοπίσει από καιρό τους στόχους τους. Οι διαρρήκτες προκάλεσαν καταστροφές μέσα στα σπίτια, έσπασαν παράθυρα, πόρτες και έπιπλα, χωρίς όμως να αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας. Ο στόχος της επίθεσης προφανώς δεν ήταν οι περιουσίες των κατοίκων, αλλά ο εκφοβισμός και μάλιστα σε μια περίοδο που ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, φίλα προσκείμενου προς τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση κατά της ελληνικής μειονότητας θέτοντας εν κινδύνω τη συνοχή της αλβανικής κοινωνίας.

Τι καταγγέλλει η ΟΜΟΝΟΙΑ

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, που εκπροσωπεί και προασπίζεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καταγγέλλει τη καλλιέργεια μίσους εις βάρους των Ελλήνων από αλβανικά μέσα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και καλεί την πολιτεία να παρέμβει.

Το κείμενο ανακοίνωσης:

Καταγγελία ακραίως επικίνδυνης εκπομπής καλλιέργειας διεθνοτικού μίσους εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει ώστε να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται όντως για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Καταγγέλλουμε με ιδιαίτερη έμφαση το περιεχόμενο αλλά και τα μέσα άσκησης του δήθεν δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην εκπομπή «Gjurmë Shqiptare» του παραγωγού Marin Mema, που μεταδόθηκε το Σάββατο, 9 Μαΐου 2020. Εκείνος συνέχισε τα γνωστά του πλέον μοτίβα καλλιέργειας ανθελληνικού κλίματος και στοχεύοντας την γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Πρόκειται για άτομο σε εντεταλμένη αποστολή όπου οι χρηματοδότες, οι παρακινητές και οι καθοδηγητές του είναι πλέον γνωστοί.

Εκ της απόψεως αυτής για άλλη μια φορά ο Τηλεοπτικός Σταθμός Top Chanel είναι εκτεθειμένος σε ότι αφορά στην υποχρέωση ώστε να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη ως προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας.

Επί το πλείστον η εν λόγω εκπομπή στήθηκε χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά μέσα που απορρίπτονται απ' τις καλές πρακτικές και την αναλογική νομοθεσία περί δημόσιας ενημέρωσης όπως: κρυφές κάμερες, καταγραφές εν αγνοία του συνομιλητή, κακομεταχείριση πασχόντων ατόμων, παρακολουθήσεις κ.α. Οι τρόποι αυτοί έχουν ιδιαίτερα βλάψει όχι μόνο τα μέλη της ΕΕΜ στο πρόσφατο παρελθόν αλλά το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας.

Προφανώς η «επένδυση» με απόψεις αποκαλούμενων ακαδημαϊκών και μελών Επιτροπής του Ελσίνκι κ.α. δεν καλύπτουν τον παραγωγό ως προς το στόχο αλλά εκθέτουν κι αυτούς τους ίδιους.

Τους εκθέτουν καθότι πρωτίστως υποχρέωση των διανοουμένων της εποχής δεν είναι παρά η εμπέδωση στην κοινωνία άλλων αρχών και αξιών. Με πρώτη την υποχρέωση σεβασμού προς τον διαφορετικό και προαγωγής των μειονοτήτων. Αυτό επιβάλει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά την Ημέρα της Ευρώπης η οποία επιλέγει μάλιστα για την μετάδοση της αηδιαστικής εκπομπής.

Ο εν λόγω παραγωγός και όσοι πίσω απ' αυτόν νομίζουν ότι κρύβονται θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες ως προς τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η συστηματική καλλιέργεια μίσους έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, των μελών και θεσμών της. Εξ άλλου παραδείγματα από ανάλογα κρούσματα υπάρχουν δυστυχώς.

Προειδοποιούμε ότι η εκκόλαψη του αυγού του φιδιού του εθνικισμού είναι παιχνίδι επικίνδυνο. Η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει άμεσα εφόσον διατείνεται ότι φροντίζει την αποφυγή εκδηλώσεων που καλλιεργούν το διεθνοτικό μίσος και ρατσισμό. Επί το πλείστον όπως συμβαίνει στις ευνομούμενες πολιτείες υποχρέωση της είναι και την υπενθυμίζουμε η περιφρούρηση των εθνικών και άλλων μειονοτήτων ως προϋπόθεση για εσωτερική κοινωνική συνοχή, όρος απαράβατος για την ευημερία και πρόοδο.

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon