Πρώην ΥπΕξ Πασχάλης Μίλιος: Ακραίοι Ισλαμικοί αξιοποιούν Αλβανία, Κόσοβο και Αλβανούς για γεωπολιτική στη Βαλκανική

Δημοσιεύθηκε: 29/05/2020 10:39 Τελευταία Ενημέρωση: 30/05/2020 17:39 Από: Tachydromos

Ο εκ Χιμάρας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Ιστορίας κ. Πασχάλης Μίλιος, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται υπό την έντονη επιθετικότητα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης σε όλο τον Αλβανικό χώρο. Χρησιμοποιούν αποσπασματικά εισήγηση του κ. Μίλιο που είχε γίνει προ διετίας στα πλαίσια ημερίδας αλλά και τηλεοπτικών του εμφανίσεων για τη συμπλήρωση 550 χρόνων απ’ το θάνατο του Γεωργίου Καστριώτη - Σκεντέρμπεη.

Συνεπής στις αρχές της ιστορικής επιστήμης και απολύτως τεκμηριωμένα ο πρώην Υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου είχε δώσει έμφαση σε τρία μάλλον πολύ γνωστά στοιχεία απ’ τη ζωή, το έργο και κυρίως της καταγωγής του Γεωργίου Καστριώτη όπως και τη θρησκευτική του ταυτότητα. Ο κ. Μίλιος ανέφερε τότε ότι η μητέρα του Καστριώτη ήταν Σέρβα αρχοντικής οικογένειας, ότι ο οίκος των Καστριώτηδων ήταν Ορθόδοξοι και ανήκαν στο κλίμα των Βυζαντινών πριγκίπων και επί το πλείστον ότι ο αγώνας του Γεωργίου Καστριώτη ήταν για το Σταυρό και την Χριστιανική πίστη.

Τα αυτονόητα τούτα για την αντικειμενική προσέγγιση της ιστορικής εκείνης περιόδου δεν αποτελούν εν τούτοις τμήμα της κοινής συνείδησης των αλβανών ειδικά δε των μουσουλμάνων που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται υπό συνεχή αναθεωρητικό μασάζ της Νεοθωμανικής κουλτούρας που προωθεί η Τουρκία.

Η ανάμνηση εξ άλλου προσώπων όπως ο Σκεντέρμπεης αποτελεί βασικό συνειδησιακό εμπόδιο ώστε οι Αλβανοί και ειδικά οι νέοι να προσέλθουν πιο στενά στην αγκαλιά του Τουρκικού Ισλάμ.

Στην ουσία η επιθετικότητα που εκδηλώνεται στο πρόσωπο του ομογενούς πολιτικού και επιστήμονα Πασχάλη Μίλιο, αφορά στην αμφισβήτηση του Γεωργίου Καστριώτη. Απ’ την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων υπάρχει εξ άλλου συνεχή προσπάθεια ιμάμηδων και μουσουλμάνων ιστοριογράφων όπως καταστήσουν τον Καστριώτη μισητό στους κόλπους της ισλαμικής κοινότητας στην Αλβανία, το Κόσοβο και τους αλβανούς των Σκοπίων.

Ο πρώην Υπουργός Πασχάλης Μίλιος τα επισημαίνει αυτά σε προχθεσινή συνέντευξη του κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα για τη δράση ακραίων ισλαμικών κύκλων. Αυτοί επιδιώκουν την καλλιέργεια θρησκευτικού εξτρεμισμού στα πλαίσια γεωπολιτικών τους βλέψεων στη Βαλκανική και στην Ευρώπη ευρύτερα.

Αναδημοσιεύουμε μέρος της συνέντευξης του κ. Μίλιο σε μετάφραση.

«..Ερώτηση: Λέτε ότι το βίντεο στο οποίο αναφέρετε ότι η μητέρα του Σκεντέρμπεη ήταν Σέρβικης καταγωγής, είναι μονταρισμένο και χειραγωγημένο, γιατί;

Απάντηση: Είναι μια πρόστυχη σκευωρία οργανωμένη από εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους, που χρηματοδοτούν πολλούς τέτοιους ιστότοπους στην Αλβανία, για να προσβάλουν την προσωπικότητα του Σκεντέρμπεη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν οι κύκλοι αυτοί. Διαστρεβλώνοντας και χειραγωγώντας θέσεις και στάσεις μου, πολύ γνωστές εξ άλλου, στην 550η επέτειο του θανάτου του Σκεντέρμπεη, δύο χρόνια πριν.

Η ερώτηση που τίθεται είναι γιατί θυμήθηκαν τώρα τα μέσα αυτά, με ξεκάθαρες ακραίες ισλαμικές επιρροές, να αναδημοσιεύσουν και χειραγωγήσουν τις δηλώσεις μου αυτές;

Προκαλεί εντύπωση και είναι σκοπίμως οργανωμένο και είμαι εις γνώση αυτών των προσπαθειών που γίνονται από συγκεκριμένα και πληρωμένα πρόσωπα. Ο στόχος δεν είμαι εγώ, είναι όμως το πλήγμα στην προσωπικότητα του Σκεντέρμπεη. Το πλήγμα εφαρμόζεται μέσω των σκευωριών προς την κατεύθυνση μου. ..

… Είναι μια βρώμικη επιχείρηση των κύκλων που πειράζονται από εξτρεμιστές ριζοσπάστες, που συνεχώς έχουν προσβάλει το πρόσωπο του Σκεντέρμπεη με αντιεθνικούς και αντιαλβανικούς σκοπούς.

… Ερώτηση: Τι καταφέρνουν αυτοί οι εξτρεμιστές βάλλοντας κατά του Σκεντέρμπεη;

Απάντηση: Στην Αλβανία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πιέσεων που προέρχονται από ισλαμικούς εξτρεμιστικούς κύκλους. Στην περίπτωση αυτή βάλλοντας στο πρόσωπο του Σκεντέρμπεη που διέκοψε την Οσμανική εισβολή, που έγινε οδόφραγμα στην κατάκτηση της Ευρώπης απ’ τους Οσμανλήδες και που τον Σκεντέρμπεη τον έχουν κατηγορήσει έως και προδότη των Οσμανλήδων και εξωμότη του Ισλάμ, βγάζοντας τον Σκεντέρμπεη ως έναν εκ των ηγετών του χριστιανικού κόσμου, του ευρωπαϊκού εκείνης της εποχής, επιχειρηματολογούν τις θέσεις τους ότι ο Σκεντέρμπεης ήταν προδότης. Πλήττουν λοιπόν το Σκεντέρμπεη χρησιμοποιώντας τις θέσεις μου. Πολύ πονηρό!

Ερώτηση: Πως επηρεάζει αυτό σήμερα;

Απάντηση: Το έχετε ξεκάθαρο ότι στην πολιτική της γέω-Βαλκανικής, η Αλβανία, το Κόσοβο και οι αλβανοί, αυτοί τα θεωρούν ως βάσεις υποστήριξης για παραπέρα διείσδυση του ακραίου Ισλάμ στη Βαλκανική. Διότι στηρίζονται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των αλβανών ανήκουν στην μουσουλμανική θρησκεία και διενεργώντας τούτα τα πράγματα επιδιώκουν της βαθύτερη όλο και βαθύτερα στην αλβανική κοινωνία. Ειδικά τώρα που στα Δυτικά Βαλκάνια διασταυρώνονται διαφορετικές πιέσεις και επιρροές και όπου οι πιέσεις των ισλαμικών κύκλων είναι παρούσες. Τμήμα και εργαλείο αυτής της εκστρατείας ώστε να παρεμποδίσουν την περιοχή αυτή να ενωθεί της Ευρώπης…».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon