Λεηλασία ορθόδοξων μονών και ναών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Δημοσιεύθηκε: 03/06/2020 15:29 Τελευταία Ενημέρωση: 04/06/2020 22:15 Από: Tachydromos

Διατηρούνται ζωντανές μνήμες ακόμη σε χωριά και περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής την περίοδο 1943-1944. Είχαν προηγηθεί ανάλογα αλλά ίσως σε μικρότερη κλίμακα απ’ τους Ιταλούς ειδικά κατά την οπισθοχώρηση τους στην αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού.

Οι λεηλασίες απ’ τους Γερμανούς αφορούσαν κυρίως σε τιμαλφή και ειδικά κειμήλια μεγάλης αξίας, στα Ορθόδοξα μοναστήρια και ναούς. Την υπόλοιπη δουλειά για κοινό πλιάτσικο όπως και την πυρπόληση για την πρόκληση πανικού και την κάλυψη την ιχνών ανέθεταν στους ντόπιους συνεργούς τους, του εθνικιστές του Μπάλι Κομπετάρ.

Η όψη αυτή της καταστροφής δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Ερμηνεύει εν πολλοίς ότι η ολοκληρωτική δίωξη της πίστης απ’ το κομουνιστικό καθεστώς είχε βρει σε δεινή κατάσταση της κοινότητες των Ορθοδόξων και των Ελλήνων εξ ου και επιβλήθηκε εύκολα και επέφερε τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Επί το πλείστον είναι ένα στοιχείο των συνεχών προκλήσεων και μανίας διωγμού απ’ τις πάτριες εστίες των γηγενών Ορθοδόξων και Ελλήνων στην περιοχή, από φανατικές δυνάμεις εθνικιστών και ισλαμιστών που όσες φορές βρήκαν την ευκαιρία προκάλεσαν ανάλογα πλήγματα.

Αναδημοσιεύουμε και σε μετάφραση κείμενο εγγράφου που τυχαία έπεσε στα υπόψη μας που φυλάσσεται στο Κεντρικό Αρχείο του Κράτους στα Τίρανα. Μάλλον θα πρόκειται για κάποια έκθεση του 1945 προς την Αρχιεπισκοπή Τιράνων που θα είχε συνταχθεί από τοπικούς εκκλησιαστικούς παράγοντες της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Με την απλότητα του γίνεται ακόμη πιο ισχυρό στην τεκμηρίωση και δεδομένου ότι γράφτηκε αμέσως μετά τον Πόλεμο έχει τεράστια εγκυρότητα.

Κατά την κρίση μας όμως είναι επί μέρους εικόνα και περιλαμβάνει μάλλον τα πιο συνταρακτικά επεισόδια λεηλασίας και καταστροφής δια πυρπόλησης.

«Μονές πυρπολημένες και λεηλατημένες απ’ τους Γέρμανο – Μπαλίστες

1) Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου (Τσέπου) κάηκε εντελώς όλο και με το Ναό. Όλα τα αντικείμενα με αξία λεηλατήθηκαν, και η Ιερά Εικόνα που είχε τεράστια αξία κάηκε ( ??? σ.δ.), τα ζωντανά κλάπηκαν, από 250 γίδια έχουν απομείνει μόνο 60. Οι αγελάδες από 20-25 έμειναν μόνο 10. Οι ζημιές αυτής της Μονής φτάνουν σε αξία έως και 200 000 αλβανικά Φράγκα.

2) Η Μονή Τριμπουκίου. Κάηκαν όλα τα κτίσματα (δώματα), διασώθηκε μόνο ο Ναός

3) Μονή Σπηλαίου. Του κάηκαν μερικά δώματα. Ο Ναός σώθηκε. Τα ζωντανά κατά τη δήλωση του Ηγουμένου αρπάχτηκαν και από 67 γίδες που είχε έμειναν μόνο 12, και αυτές διότι τις είχε πάρει ο Ηγούμενος προς το χωριό του, και εσχάτως οι επίτροποι του Μοναστηριού έστειλαν άνθρωπο και τις πήρε. Τις αγελάδες και τα βόδια που είχε 16 τις πήραν οι Γερμανοί…

4) Μονή Τσάτιστας. Κάηκε ολοσχερώς απ’ τους Γερμανούς. Σώθηκε μόνο ο Ναός, τα ζωντανά που είχε το Μοναστήρι κλάπηκε απ’ τους Γερμανο -Μπαλίστες.

5) Η Μονή της Πέπελης. Όλα τα δώματα κάηκαν απ’ τους Γερμανούς. Σώθηκε μόνο ο Ναός. Μεγάλες ζημιές σε εξοπλισμό και αποθέματα.

6) Οι Μονές του Δρυϊάνου και Γιωργουτσατών υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές, σε αποθέματα και στο βιος.

7) Μονή Κάμενας πλησίον Δελβήνου, έπαθε μεγάλες ζημιές σε εξοπλισμό και αποθέματα.

1- Ο Ναός του Λαμπόβου του Ζάπα. Του λεηλάτησαν κατά τη στιγμή υποχώρησης του Ιταλών ο Επιτάφιος πολύ μεγάλης αξίας, κατά τις πληροφορίες που έχουμε ως Επισκοπή άξιζε περισσότερα από 250 χρυσά ναπολιόνια. Απ’ το Ναό λεηλατήθηκαν και άλλα αντικείμενα απ’ τους Γερμανούς. Δίπλα στο Ναό που ήταν τα Σχολικά Κτίρια που είχε ανεγείρει ο Μεγάλος Ευεργέτης Κ. Ζάππας, κάηκαν ολοσχερώς.

2- Ο Κεντρικός Ναός της Πολύτσανης. Κάηκε ολοσχερώς μαζί με τα ιερά αντικείμενα στο εσωτερικό της.

3- Ο Ναός της Σέπερης στη Ζαγοριά, κάηκε ολοσχερώς μαζί με τα εκκλησιαστικά αντικείμενα

4- Ο Ναός της Νίβανης, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές

5- Ο Ναός Καροκίου στο Δέλβηνο. Κάηκε ολόκληρος μαζί και με τα εκκλησιαστικά σκεύη, και τα βιβλία επίσης

6- Ο Ναός της Σενίτσα στους Αγ. Σαράντα, καταστράφηκε ολοσχερώς

7- Ο Ναός των Αγίων Σαράντα, απογυμνώθηκε απ’ όλα τα εκκλησιαστικά αντικείμενα από πλευράς των Ιταλών

8- Οι ναοί των χωριών Μάλτσανη, Γριάσδανη και Σμίνετση του Δελβήνου, χωριά τούτα που πυρπολήθηκαν απ’ τους Γερμανούς και τους Μπαλίστες, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και τους έχουν λεηλατηθεί όλα τα εκκλησιαστικά αντικείμενα με ειδική αξία.

9- Οι ναοί στην περιοχή της Χιμάρας όλοι έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

10- Ο Ναός του χωριού Σούχα επαρχίας Λιμποχόβου, κάηκε ολοσχερώς μαζί με όλα τα εκκλησιαστικά αντικείμενα».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon