Του Αγίου Πνεύματος στο Μοναστήρι της Πέπελης

Δημοσιεύθηκε: 09/06/2020 11:16 Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2020 11:16 Από: Tachydromos

Στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας στην Πέπελη, χθες, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ήταν η κεντρική λατρευτική σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος από κληρικούς της περιοχής.

Δεκάδες πιστοί απ’ το παρακείμενο χωριό και την ευρύτερη περιοχή της Δροπόλεως συνέρρευσαν στο Πανηγύρι, και τηρουμένων των ειδικών μέτρων λόγω της Πανδημίας μετείχαν στην Θεία Λειτουργία και τις άλλες ιερές ακολουθίες της ημέρας. Να σημειωθεί ότι είμαστε λίγες μέρες απ’ την άρση των μέτρων που είχαν απαγορεύσει τις συνάξεις στους ναού και τούτο προφανώς αποτέλεσε ακόμη μια αφορμή για την κατανυκτική πνευματική ατμόσφαιρα στους χώρους της Μονής. Το συγκεκριμένο προσκύνημα ας σημειωθεί ότι έτσι κι αλλιώς έλκει την ευλάβεια των πιστών όλης της Ορθοδόξου κοινότητας της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Τα προηγούμενα χρόνια μετείχαν επίσης και προσκυνητές απ’ την Ελλάδα που φέτος δεν μπόρεσαν να έρθουν λόγω ειδικών μέτρων στα σύνορα.

Απ’ την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος που ξεκινούν και οι προσπάθειες των πιστών της περιοχής για την επαναλειτουργία της Μονής της Αγίας Τριάδας στην Πέπελη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας έχει βρεθεί αρκετές φορές για να λειτουργήσει και κηρύξει το λόγο του Θεού για τους εκατοντάδες πιστούς. Επί το πλείστον το Πανηγύρι υπήρξε πάντα ευκαιρία να βλέπει από κοντά τους κατοίκους της περιοχής και να στηρίζει την πνευματική τους προσπάθεια και τους αγώνες για πρόοδο.

Χθες ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου μετά την Θεία Λειτουργία και όπως το έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια τέλεσε στον άυλιο χώρο, Αρτοκλασία αλλά και Μνημόσυνο για τους πατέρες που αναπαύθηκαν στην Μονή αλλά και για τους επιτρόπους μετά τους διωγμούς που κοπίασαν και μερίμνησαν στο Μοναστήρι. Ευχήθηκε δε στους παρισταμένους πιστούς ώστε να φωτίζονται διαρκώς απ’ το Άγιο Πνεύμα για πιο εντατικό αγώνα προσευχής, μετάνοιας πραγματικής και αγάπης.

Στον Ιερό Ναό του Μοναστηριού κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μερκούρης, Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής επισημαίνοντας την ιδέα για περισσότερη αγάπη όπως η αγάπη που ο Θεός εκδήλωσε στέλνοντας τον Λόγο και Υιό του Ιησού Χριστό για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και το Άγιο Πνεύμα για να φωτίζει και στηρίζει. Και η αγάπη συνεπάγεται περισσότερη κατανόηση και ενότητα.

Με τη φροντίδα της επιτροπής της Μονής για όλους τους μετέχοντες πιστούς υπήρξε συμβολικό και παραδοσιακό κέρασμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon