Περισσότεροι από 330.000 Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα

Δημοσιεύθηκε: 10/06/2020 10:16 Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2020 10:16 Από: Tachydromos

Η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία επί διακυβέρνησης Έντι Ράμα έχει οδηγήσει 330.000 πολίτες να μεταναστεύσουν.

Τη δεκαετία του 90 χιλιάδες Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Η μαζική μετανάστευση των Αλβανών ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 80. Πολλοί από αυτούς έφτασαν και στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν άδεια παραμονής, αλλά με την πάροδο των ετών έκαναν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και κατάφεραν να αφομοιωθούν πλήρως από την Ελληνική κοινωνία. Μερικά χρόνια αργότερα η κατάσταση στην Αλβανία είναι τέτοια που αναγκάζει χιλιάδες πολίτες να μεταναστεύσουν.

Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Αλβανία, τη χώρα του Έντι Ράμα, που βυθίζεται στην εγκληματικότητα, στη βία, στην ανομία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποια άλλη χώρα. Στις πρώτες χώρες προορισμού είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσαν τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, από το 2002 μέχρι σήμερα περίπου 330.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία και έχουν λάβει ιθαγένεια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παίρνουν υπηκοότητα σε όλη την Ευρώπη

Εξ αυτών 150.000 Αλβανοί έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα, ενώ 148.000 έχουν γίνει Ιταλοί. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί σε όλη την Ευρώπη έχουν αποκτήσει την αγγλική, τη γερμανική, τη γαλλική και τη σουηδική υπηκοότητα. Το σε συντριπτικό στοιχείο που θα έπρεπε να ταρακουνήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος επιλέγει να προστατεύει τα ταραχοποιά στοιχεία και έχει μετατρέψει τη χώρα του σε πλυντήριο «βρόμικου» χρήματος και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών είναι ότι 1.600.000 Αλβανοί ζουν εκτός της επικράτειας της χώρας που γεννήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της φόρμας «Διασπορά» της αλβανικής στατιστικής υπηρεσίας (INSTAT).

Από τον συνολικό αριθμό των Αλβανών μεταναστών, 825.000 (σχεδόν το 53%) είναι άνδρες, οριακά περισσότεροι από τις γυναίκες. Εκτιμάται, δε, πως, αν η Αλβανία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (υπάρχει βεβαίως αρκετός δρόμος για να συμβεί αυτό), τότε πολύ περισσότεροι πολίτες της χώρας θα αδράξουν την ευκαιρία να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με τη Eurostat μόνοτ ο 2017, 74.000 Αλβανοί αιτήθηκαν άσυλο στη Γερμανία και ικανοποιήθηκαν τα 49.000 αιτήματα. Οι υπόλοιποι επέστρεψαν στη χώρα τους.

Επίσης 5.000 Αλβανοί κούνησαν…μαντίλι στον Ράμα και έτυχαν θετικής απάντησης ασύλου από τις υπηρεσίες του Βελγίου, ενώ η Γαλλία χορήγησε περίπου 3.400 υπηκοότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στη Σουηδία και την Αυστρία έχουν εκδοθεί 1.000 υπηκοότητες στους Αλβανούς πολίτες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως, από το 2011, 90.000 Αλβανοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λάβει αρνητική απάντηση, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γαλλία έφτασε τις 40.000. Για τον αριθμό των Αλβανών που ζουν στη Γαλλία δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

/www.pagenews.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon