Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για Αγία Σοφία: Κάθε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί τη συνεργασία

Δημοσιεύθηκε: 02/07/2020 19:52 Τελευταία Ενημέρωση: 02/07/2020 19:52 Από: Tachydromos

Κάθε αλλαγή σε μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας «δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους», σημειώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας σε δήλωσή της για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από Κοινοβούλια ολόκληρης της υφηλίου.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με πέντε τακτικά μέλη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)  διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο που δείχνει καλή θέληση, κάθε πιστό, ο οποίος με τη δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.

Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ' αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τη COVID-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να αποκτήσουν ουσία οι μεταξύ μας συνεργασίες και να επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, και το 1935, μετά από τη απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης.

Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη».

Εντός 15 ημερών η απόφαση για την Αγία Σοφία

Σημειώνεται ότι εντός 15 ημερών θα ανακοινώσει την εισήγησή του για τη μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τέμενος το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ακρόαση στο ανώτατο δικαστήριο της γείτονος διήρκεσε, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, μόλις 17 λεπτά το πρωί της Πέμπτης.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με σαφώς ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς θεωρείται το πρώτο καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών. Η Αγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου, σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας, πάντως, η Αγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ,  τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». 

Kathimerini.gr

Φωτογραφία: Shutterstock

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon