Αρχαιοκάπηλοι ερίζουν για τις Ορθόδοξες ιερές Εικόνες

Δημοσιεύθηκε: 06/07/2020 15:49 Τελευταία Ενημέρωση: 08/07/2020 15:55 Από: Tachydromos

Έφεραν αυτές τις μέρες στο προσκήνιο και πάλι τον λαθροθήρα συλλέκτη Ιερών Εικόνων και άλλων κειμηλίων, απ’ την Κορυτσά Γεώργιο Θύμιο. Το όνομα του έγινε ιδιαίτερα γνωστό το έτος 2013, το φθινόπωρο όταν μεγάλη αστυνομική επιχείρηση τον συνέλαβε επ αυτοφώρω δημεύοντας του συλλογή με πλέον των 1000 αντικειμένων: ιερές εικόνες, μεταλλικά σκεύη, τεμάχια από ξυλόγλυπτα εικονοστάσια κ.α. πολύτιμα κειμήλια.

Τότε περί της διαχείρισης τους γράφτηκαν πολλά. Οι διωκτικές αρχές που χειρίστηκαν την υπόθεση προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σχετικά με την προέλευση τους. Εν τούτοις όμως έστω και πρόχειρη εξέταση απ’ όσο φωτογραφικό υλικό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προκύπτει με σαφήνεια ότι η πλειονότητα τους προέρχεται από Ναούς και Μοναστήρια ενοριών στις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Την εποχή εκείνη και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί σε διάφορα χωριά μας κλοπές και διαρρήξεις ναών απ’ όπου είχαν υπεξαιρεθεί σημαντικός αριθμός εικόνων αλλά και είχαν καταστραφεί τέμπλα αφαιρώντας τους τεμάχια ξυλόγλυπτων και αφήνοντας πίσω ουσιαστικά καταστρεμμένα υπολείμματα.

Ο Θύμιο είχε τότε αμυνθεί ότι πρόκειται για ιδιωτική συλλογή και ότι τα έχει με τα σχετικά πιστοποιητικά του ιδιώτη συλλέκτη. Η Εισαγγελία και τα δικαστήρια φαίνεται να αποδέχτηκαν τις αιτιάσεις του και μάλλον έπεσε στα μαλακά εφόσον καταδικάστηκε μόνο με πέντε χρόνια φυλάκιση. Σήμερα εξ άλλου είναι ελεύθερος.

Απ’ την πρώτη στιγμή της σύλληψης και προφυλάκισης του όμως ο Γκέργκι Θύμιο έκανε λόγο ότι επρόκειτο για σενάριο που είχε στήσει ο μόλις εκλεγείς τότε Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο επιστήθιος τότε φίλος του βουλευτής Αυλώνας Κώτσο Κοκεδήμα. Αμφότεροι σύμφωνα με το Θύμιο ασχολούνται με εμπορία πολύτιμων εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών έργων τέχνης και του είχαν ζητήσει κομμάτια που εκείνος διέθετε.

Μερίδα του τύπου ιυοθέτησε τους ισχυρισμούς του αρχαιοκάπηλου και μάλιστα τα συνέδεσαν με κενά στην διαχείριση του υλικού που του δημεύθηκε σε ότι αφορά στην καλή καταγραφή και τεκμηρίωση του, την μεταφορά και αποθήκευση. Όντως οι τηλεοπτικές εικόνες του ρεπορτάζ τότε απεδείκνυαν την προχειρότητα που ενδεχομένως να υπέκρυπτε ακριβώς τη σκοπιμότητα λαθροχειριών στο υλικό που δημεύθηκε.

Στις κατηγορίες του αυτές ο Θύμιο επανήλθε προ εβδομάδας σε συνέντευξη σε μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή επαναφέροντας κατηγορία που εδώ και καιρό κυκλοφορεί εις βάρος του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι κατά τα χρόνια της παραμονής του στο Παρίσι ασχολούνταν με παράνομη διακίνηση ιερών εικόνων και σκευών. Πρώτος τον είχε καταγγείλει δημόσια ο πρώην Πρωθυπουργός Φατός Νάνο, στη συνέχεια ο πολιτικός του αντίπαλος Σαλί Μπερίσα, αλλά και Γερμανός πολιτικός σύμβουλος της Μέρκελ. Ο Θύμιο προσέθεσε κωδικό αριθμό της υπόθεσης που του είχαν ανοίξει οι Γαλλικές διωκτικές αρχές!!!

Σήμερα ο Θύμιο επανεμφανίστηκε στα κανάλια καταγγέλλοντας ότι αστυνομικοί και παρακρατικοί παρακολουθούν το σπίτι του και ότι απειλείται η σωματική του ακεραιότητα. Αστυνομικό σενάριο από ταινίες μοιάζει η όλη ιστορία.

Εκείνο όμως που μένει είναι το γεγονός ότι οι εικόνες δεν ανήκουν σε κανένα απ’ όσους ερίζουν. Είναι από ενορίες κατά την πλειονότητα τους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, παρακρατούνται υπό αμφίβολες συνθήκες στο Εθνικό Μουσείο στα Τίρανα και δεν υπάρχει καμιά πρόθεση να παραδοθούν στο δικαιούχο: την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και τις δομές της. Από φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε περισσότερο ως επιχείρημα για τα άνωθεν παρουσιάζουμε μία απ’ τις εικόνες. Πρόκειται για την ιερά εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Φέρει στο κάτω μέρος της την επιγραφή: « Δια εξόδου Κωνσταντίνου Κωστάκης 1871 Μαΐου 15 ζωγράφος Χιοναδίται».

Στο βιβλίο του Θεοφάνη Πόπα «Επιγραφές ναών στην Αλβανία αναφέρεται η άνωθεν επιγραφή που την είχε καταγράψει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνο και Ελένης στη Σωπική Πωγωνίου…

Μπορούμε ανάλογα να τεκμηριώσουμε και πολλές άλλες από τη Σέλτση, το Χλωμό, τη Βόδριστα, τους Ζερβάτες κ.α. για να αποδειχτεί στο τέλος ότι οι αρχαιοκάπηλοι ερίζουν επί ξένου αχυρώνα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon