Επίσημο: Ο Ερντογάν με διάταγμα μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Δημοσιεύθηκε: 10/07/2020 16:37 Τελευταία Ενημέρωση: 10/07/2020 16:37 Από: Tachydromos

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως είχε έτοιμο το διάταγμα με το οποίο μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καθώς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανέβασε στο twitter υπογεγραμμένο.

Τι προηγήθηκε

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ανακοινώσει ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ανέφερε σε δημοσίευμα ότι προκρίνονταν δύο φόρμουλες που -και οι δύο- θα έδιναν στον Τούρκο πρόεδρο την ευχέρεια και μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά:

  1. Με υπογραφή Ερντογάν θα ετοιμαστεί διάταγμα και η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί (όπως και έγινε).

  2. Η προεδρία θα στείλει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ζητώντας της να κάνει αυτό που πρέπει.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε πως η Αγία Σοφία θα μπορούσε να λειτουργεί όπως η Παναγία των Παρισίων, δηλαδή και ως μουσείο και ως τζαμί, τον υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει τη άνοιγμα της ως τζαμί "νομική ανάγκη" ενώ ο αντιπρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές. Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.

Της απόφασης προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων και παρεμβάσεων από την ΕΕ έως τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου η UNESCO ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οπως αναφέρει η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Unesco από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο ναός του έκτου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Τη σημασία της Αγίας Σοφίας, ως συμβόλου διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς. Υπογράμμισε ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την πολιτιστική ανάκαμψη της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου. Είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι μουσείο, είναι σύμβολο. Είναι επίσης σύμβολο μιας πόλης, η οποία από μόνη της συμβολίζει τις αξίες που θα θέλαμε να επικρατούν στον σημερινό κόσμο»

Κύπρος: «Κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αντέδρασε άμεσα στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ με σειρά tweet.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε τα εξής: «Η Κύπρος είναι κραυγαλέο θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974, της ενορχηστρωμένης τουρκικής πολιτικής καταστρφοής και λεηλασίας θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Η κλιμακούμενη και κατάφωρη τουρκική παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων αποδεικνεύεται από την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι και παγκόσμιο σύμβολο της ορθόδοξης πίστης. Η Κύπρος καταδικάζει σφόδρα τις τουρκικές ενέργειες στην Αγία Σοφία στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εσωτερικής κοινής γνώμης, και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Επίσημο: Ο Ερντογάν με διάταγμα μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί

https://gr.euronews.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon