Αιφνιδιαστική ανατροπή στο νομικό περί εκλογών πλαίσιο

Δημοσιεύθηκε: 10/07/2020 15:37 Τελευταία Ενημέρωση: 10/07/2020 15:37 Από: Tachydromos

Κυοφορούνταν οι φόβοι ότι ο Πρωθυπουργός Ράμα κατά τη νομική κωδικοποίηση της Συμφωνίας για την Εκλογική Αντιπολίτευση, που είχε με δυσκολίες επιτευχθεί, στις 5 Ιούνη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, θα επιδίωκε αποκλείσεις προς όφελος του.

Ψες μάλιστα η Πρέσβης των ΗΠΑ ακολούθησε το Γερμανό συνάδελφο της που προψές είχε επιμείνει ότι η Συμφωνία δεν πρέπει να προσβληθεί με την επίκληση κοινοβουλευτικών αναγκών πλειοψηφιών κλπ. Προφανώς διέβλεπαν στο υποσυνείδητο του Ράμα και των επιτελών του.

Οι φόβοι επιβεβαιώνονται με τις εξελίξεις σήμερα στην Μόνιμη Επιτροπή Νόμων, Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Με την τυπική πρόταση μικρών κομμάτων που έχουν ξεφυτρώσει στον κοινοβουλευτικό βίο μετά την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης και την παραίτηση όλων των βουλευτών της από Φλεβάρη 2019, εγκρίθηκαν σήμερα τροποποιήσεις σε άρθρα του Συντάγματος που προμηνύουν συνολική ανατροπή του εκλογικού πλαισίου.

Έτσι ενώ αναμένονταν μια παραβίαση της Συμφωνίας της 5ης Ιουνίου μόνο σε ότι αφορά στις ανοιχτές κομματικές λίστες δλδ σταυροδοσία στους συνδυασμούς τα πράγματα πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά. Οι τροποποιήσεις στερούν τη δυνατότητα σύναψης προεκλογικών συνασπισμών και ανεβάζουν το όριο εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 5%.

Η μη σύναψη προεκλογικών συμμαχιών δεν βλάπτει μόνο τα μικρά κόμματα όπως φαίνεται σε πρώτη φάση. Ενισχύει το Ράμα και το ΣΚ καθώς το φάσμα της αντιπολίτευσης διαθέτει μικρά κόμματα με πολιτική φυσιογνωμία και οντότητα που αυξάνουν τις δυνατότητες εκλογικής νίκης.

Με τη ρύθμιση του 5% ωστόσο εξοντώνονται οριστικά τα μικρότερα εκλογικά κόμματα και ειδικά αυτά που αντανακλούν σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω μειονοτήτων ή άλλων ιδιαιτεροτήτων.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση.

Την ανησυχία του για τον αιφνιδιασμό εξέφρασε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ.

Το επόμενο διάστημα θα έως την συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή θα είναι έντονο. Υπάρχει ασφαλώς ο ελιγμός στο να γίνουν οι Συνταγματικές περιορισμένες αλλαγές αλλά να μην επηρεάσουν το συμφωνημένο εκλογικό νόμο και σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο κι εκλογικού αιφνιδιασμού τον Οκτώβριο αποκτά περισσότερες πιθανότητες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon