Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει μυστική συμφωνία Τουρκίας – Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 14/07/2020 13:47 Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2020 11:49 Από: Tachydromos

Πολύ επικριτική είναι πρόσφατη Έκθεση του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Μάη τρέχοντος, σε ότι αφορά στις πρακτικές που το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν ακολουθεί για την σύλληψη ανά τον κόσμο των μελών του δικτύου Χισμέτ/Φετουλάχ Γκιουλέν. Η φιλανθρωπική οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου Ιμάμη, έχει χαρακτηριστεί απ’ το Τουρκικό καθεστώς ως Τρομοκρατική Οργάνωση και υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 στην Τουρκία.

Κατόπιν τούτου οι διπλωματικές και κυρίως οι μυστικές Τουρκικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει πογκρόμ σε διάφορες χώρες του κόσμου όπου η Οργάνωση Χισμέτ δραστηριοποιείται για τη σύλληψη και τον επαναπατρισμό μελών της και τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με την Έκθεση αυθαίρετα το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ακυρώνει τα διαβατήρια τους ή άλλα έγγραφα που έχουν εκδοθεί απ’ το τουρκικό κράτος και κατά συνέπεια μετά τον εντοπισμό και σύλληψη τους η απέλαση στην Τουρκία είναι μονόδρομος.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ στην Έκθεση του αναφέρει συγκεκριμένα ειδικές μυστικές συμφωνίες που η Τουρκία έχει υπογράψει κι επικυρώσει με 10 χώρες και που στην ουσία λειτουργούν μονόπλευρα εις όφελος της προκειμένου οι πράκτορες του πεδίου διευκολυνθούν στο κυνήγι των Γκιουλενιστών.

Οι συμφωνίες αυτές αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερων καλών πρακτικών στο πεδίο της μετανάστευσης, αίτησης και παροχής ασύλου.

Οι χώρες που έχουν τέτοια συμφωνία είναι: Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Γκαμπόν, Καμπότζη, Λίβανος, Πακιστάν, Αλβανία και Κόσοβο.

Προκαλεί εντύπωση ότι η Αλβανία είναι το μοναδικό κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ. Ως γνωστό οι δύο αυτοί οργανισμοί επιδεικνύουν ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση πολιτών που αιτούνται άσυλο προκειμένου να τους προστατέψουν όταν στις χώρες καταγωγής τους ενδέχεται να υποστούν πολιτικές διώξεις.

Η Έκθεση του ΟΗΕ αναλύει ειδικά τη Συμφωνία Τουρκίας – Αλβανίας που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών στα Τίρανα, στις 26 Ιουλίου 2019 και έχει χαρακτηριστεί απόρρητη. Είχε προηγηθεί στις 28 Μάη 2019 η κοινοποίηση στις Αλβανικές αρχές λίστα 100 τούρκων πολιτών υπόπτων για αντικαθεστωτική δράση που βρίσκονται στην Αλβανία και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα σε αναπαραγωγή με την επισήμανση ότι έχουν τεθεί σε αχρηστία. Ωστόσο οι ειδικοί του ΟΗΕ προσεγγίζουν το περιεχόμενο της Συμφωνία αναλύοντας την υπόθεση του καθηγητή Τσαλίκ που συνελήφθη από άνδρες της ΜΙΤ στα Τίρανα και με συνοπτικές διαδικασίες απελάθηκε στην Τουρκία με ειδική πτήση της θυγατρικής των Τουρκικών αερογραμμών Albania Air.

Ανάλογη επιχείρηση μυστικών πρακτόρων είχε διενεργηθεί και στο Κόσοβο προκαλώντας αρκετές πολιτικές ταραχές εκεί.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon