Ο πρώην αρχηγός των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την Αγία Σοφία

Δημοσιεύθηκε: 14/07/2020 14:01 Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2020 09:21 Από: Tachydromos

Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου για την απόφαση των Τουρκικών αρχών να μετατρέψουν σε τέμενος την Αγία Σοφία, καθώς είχε ευρύτατη απήχηση στο διεθνή χώρο αλλά και στα αλβανικά ΜΜΕ, ενόχλησε τα γνωστά κέντρα στα Τίρανα. Μια πρώτη αντίδραση έρχεται απ’ τον πρώην Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας, Φατός Κλιόσι, ο οποίος τοποθετήθηκε κατόπιν σχετικής ερώτησης της πολιτικής καθημερινής «Πανοράμα» των Τιράνων.

Ο κ. Κλιόσι έχει πλούσιο παρελθόν επιθέσεων κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικά του Προκαθημένου της και έχει προκαλέσει κατ επανάληψη την αντίδραση των θεσμών της Εκκλησίας. Με αληθοφανή περιγραφή γεγονότων και «επαγγελματική» διαστρέβλωση των πραγμάτων έχει ειδικά επιχειρήσει τη δημιουργία της εντύπωσης ότι άλλο το σώμα των πιστών της Εκκλησία και άλλο η Ιεραρχία της.

Το ίδιο επιχειρεί και εν προκειμένω με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ευθυγραμμίζεται τάχιστα με τις λογικές της Άγκυρας που θέλει να περιορίσει το θέμα ως μια διαφορά Τουρκίας και Ελλάδας και επιδιώκει να πει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πόνεσε ως Έλληνας κληρικός. Μόνο που αυτό είναι για διασκέδαση των εντυπώσεων και να δημιουργήσει σύγχυση στην έτσι κι αλλιώς συγκεχυμένη απ’ την τουρκική προπαγάνδα κοινή γνώμη στην Αλβανία.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Κλιόσι: «…Πιστεύω ότι, επειδή οι έλληνες έχουν το Πατριαρχείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Σταμπόλ, ανήκει στους Ορθοδόξους να αντιδράσουν δυνατά ώστε να το υπερασπιστούν. Εγώ θα έλεγα ότι είναι μια προσωπική αντίδραση ως έλληνας κληρικός, παρά ως εκπρόσωπος της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας ως προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Έχω την εντύπωση ότι ο Αρχιεπίσκοπος αισθάνθηκε την ανάγκη σαν έλληνας ώστε να επέμβει σ’ αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…»

Μόνο που ως γνωστό για το θέμα της Αγίας Σοφίας αντιδρά όλος ο πολιτισμένος κόσμος και η Αλβανία βρίσκεται μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο δίλλημα: με την ΕΕ και τον κόσμο των Δυτικών αξιών ή με τον Ισλαμισμό του Ερντογάν που λογικές όπως του Κλιόσι και του Ράμα την έχουν μπλέξει; Επί το πλείστον ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είναι ένας Έλληνας και όμως είχε σχεδόν ανάλογη τοποθέτηση και αυτό το γνωρίζει ο Κλιόσι και οι συντάκτες του εντύπου που φιλοξενούν τις δηλώσεις του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε ως Προκαθήμενος της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και ως Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και ένας εργάτης όσο ελάχιστοι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που έχει καταβάλει κόπους για την κατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Η καταγγελία του ότι η ενέργεια του Τούρκου Προέδρου για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αφορά ακριβώς στον κίνδυνο που αυτή ενέχει για την πυροδότηση θρησκευτικών συγκρούσεων και όχι απλά διότι προσβάλει τους Έλληνες.

Και το πιο δόλιο σχόλιο του Κλιόσι είναι σε επόμενο σημείο των όσων δηλώνει: «…Δεν πιστεύω ότι η αντίδραση αυτή θα εμπλέξει και την Ορθόδοξη Αλβανική Εκκλησία…»

Ανεξαρτήτως του τι εκείνος θα ήθελε να πιστεύει η αλήθεια είναι ότι όλο το σώμα της Εκκλησίας πονά και θλίβεται απ’ την εξέλιξη. Όχι απλά διότι η κοινότητα των Ορθοδόξων είναι μέλος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας αλλά γιατί έχει συναίσθηση ακριβώς στο ότι ανήκει στο μέρος εκείνο της πολιτισμένης παγκόσμιας κοινωνίας που πιστεύει στις ανθρώπινες αξίες και στις αρχές της θρησκευτικής ανοχής. Ανοχή που δεν έχει σχέση με τον ολοκληρωτισμό του Ισλάμ που πρεσβεύουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι του Ερντογάν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon