Δια του Συντάγματος προκαταρκτική μόχλευση του εκλογικού αποτελέσματος

Δημοσιεύθηκε: 24/07/2020 14:19 Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2020 13:36 Από: Tachydromos

Στο βάλτο της προχειρότητας, της ανειλικρίνειας και του νομικού πειραματισμού καθώς και στο βωμό εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κινείται ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και Πρόεδρος του ΣΚ, Έντι Ράμα.

Με συνέπεια βέβαια να βυθίσει σε καινούργια πολιτική σύγκρουση με απρόβλεπτες τις μορφές και συνέπειες.

Έχοντας έντονη τη ροπή σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και του διεθνούς παράγοντα, χθες στη Βουλή η πλειοψηφία του ΣΚ υποβοηθούμενη από τους εξαρτηματικούς βουλευτές που έχουν πάρει το χρήσμα με την παραίτηση της θεσμικής αντιπολίτευσης, τον Φλεβάρη 2019, επικύρωση την επιτευχθείσα συμφωνία για την εκλογική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο όμως ανακοίνωση την απόφαση του που όλες τις προηγούμενες εβδομάδες κυοφορούνταν ότι πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής, δηλαδή στις 30 Ιουλίου προχωρήσει και με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση η αναθεώρηση αυτή είναι μονομερής δεδομένου ότι οι βουλευτές εκτός ΣΚ που μετέχουν της σύνθεσης του σώματος είναι μη θεσμικοί και η εντολή τους είναι σχεδόν παράνομη.

Στόχος της εν λόγω αναθεώρησης για άλλη μια φορά είναι απλά η εξυπηρέτηση της επιθυμίας του κ. Ράμα όπως κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές με νομότυπο μεν τρόπο αλλά καθόλου δίκαιο και θεσμικό. Η αναθεώρηση προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών με σταυρό απ’ τους ψηφοφόρους και κυρίως την κατάργηση δυνατότητας σύναψης προεκλογικών συνασπισμών κομμάτων.

Η προπαγάνδα των στελεχών του Ράμα και των ΜΜΕ που τον στηρίζουν εστιάζει στο πρώτο σκέλος, πράγμα το οποίο φαίνεται ως παρεταίρω εκδημοκρατισμός και συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ας μη διαφεύγει βέβαια ότι προηγούμενη αναθεώρηση για κατάργηση της δυνατότητας αυτής επιλογής απ’ το εκλογικό σώμα και τη διεξαγωγή των πολιτικών και δημοτικών εκλογών με κλειστές κομματικές λίστες είχε γίνει πάλι με εισήγηση του ΣΚ και του Ράμα στην αντιπολίτευση τότε, το 2007, και με αποδοχή απ’ τον Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, στην ανάγκη εξεύρεσης συναινέσεων.

Τώρα η κατάσταση είναι αντίστροφα. Το ΔΚ στην αντιπολίτευση έως τώρα τουλάχιστον δεν έχει δώσει την συναίνεση για μια τέτοια αναθεώρηση και ο διεθνής παράγοντας έχει εκφράσει την επιμονή του ώστε οποιαδήποτε επέμβαση στις συνταγματικές ρυθμίσεις να γίνει με τη συμμετοχή της θεσμικής αντιπολίτευσης και τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις προβλεπόμενες εκλογές.

Η εμμονή του Ράμα ερμηνεύεται με τους εκλογικούς υπολογισμούς. Η αντιπολίτευση διαθέτει ήδη αρκετά μάχιμο συνασπισμό κομμάτων με ουσιαστική ταυτότητα και απήχηση στο εκλογικό σώμα. Επί το πλείστον μπορεί να οδηγηθεί και σε συνασπισμό με το τρίτο μεγάλο κόμμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη. Τούτο προφανώς μειώνει τις πιθανότητες του ΣΚ και του Έντι Ράμα για μια τρίτη εντολή διακυβέρνησης.

Έτσι η επέμβαση στο Σύνταγμα δεν είναι απλά ένα περίεργο νομικό εγχείρημα. Αποτελεί μόχλευση του εκλογικού αποτελέσματος πριν καν γίνουν οι εκλογές.

Αποδεικνύει δε ότι το Σύνταγμα στην Αλβανία αντιμετωπίζεται ως ένα σύνηθες νομικό εργαλείο στο οποίο παρεμβαίνουν με όλη την προχειρότητα και αγνοώντας παντελώς στις συνέπειες. Δεν είναι δείγμα απλά χαμηλής νομικής κουλτούρας. Είναι επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος για εξουσία στην Αλβανία δεν διαθέτει κανόνες.

Εάν τελικά η αναθεώρηση γίνει στη Βουλή, σώμα το οποίο έχει τις δικές του νομικές ατέλειες, λόγω συνθέσεως που προαναφέρθηκε αλλά και ελλιπές αριθμού μελών (το Σύνταγμα ορίζει σαφώς 140 μέλη και με τα μπαλώματα του Ράμα έχει μόλις 129 βουλευτές), τότε η πιο βέβαια συνέπεια θα είναι η επόμενη Βουλή να είναι από πλευράς συνθέσεως περιορισμένου πλουραλισμού. Δεν θα μειώσει απλά τις πιθανότητες νίκης της αντιπολίτευσης και ανατροπής του Ράμα, αλλά θα στερήσει μικρότερα κόμματα απ’ τη δυνατότητα εκπροσώπησης.

Ωστόσο όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον και άλλη πιο άμεση συνέπεια. Εκείνη αφορά στο πως θα διαχειριστεί την κατάσταση η αντιπολίτευση. Προφανώς οι πιέσεις για συμμετοχή στις εκλογές και υπό τις καινούργιες συνθήκες θα είναι αφόρητες. Επί το πλείστον απ’ τον τρόπο αντίδρασης θα φανεί εάν το ΔΚ είναι ειλικρινή με τα συμμαχικά του κόμματα και δεν έχει παρασκηνιακά παράσχει τη συγκατάθεση του για τα μαγειρέματα της συνταγματικής μόχλευσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καινούργια συνταγματική εκτροπή. Καταγγέλλει ότι η αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να προχωρήσει μονομερώς στην αναθεώρηση του Συντάγματος για εξυπηρέτηση των εκλογικών του αναγκών, δυναμιτίζει το κλίμα στο εσωτερικό και επί το πλείστον παρεμποδίζει την έναρξη διαδικασιών ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon