Με την Ευρώπη ή με την Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 07/08/2020 14:07 Τελευταία Ενημέρωση: 10/08/2020 11:24 Από: Tachydromos

Είναι προφανές ότι μετά την υπογραφή των Συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και χθες με την Αίγυπτο, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, επιφέρει συνέπειες για την Αλβανία, δεδομένου ότι εκκρεμεί δική της υπαιτιότητα ανάλογη διμερή συμφωνία της. Στην ουσία έχει επέλθει σε αδιέξοδο και ο Πρωθυπουργός ιδιαίτερα εκτεθειμένος ότι στην εν λόγω ζήτημα όπως και σε σειρά άλλων είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές του να έχει στην ουσία παραδοθεί στις σκοπιμότητες της Τουρκικής στρατηγικής στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Μπορεί η χθεσινή συμφωνία στο Κάιρο να μην έχει προς το παρόν την ίδια προβολή στα αλβανικά ΜΜΕ με αυτή των προ εβδομάδων με την Ιταλία, ωστόσο όμως είναι ενδεικτικό ότι σε χρόνο μηδέν απ’ την υπογραφή Δένδια – Σουκρί, αντέδρασε ο εξ απορρήτων του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, και ενεργά συμμέτοχος στις Ελληνο-Αλβανικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, Γκλεβίς Ντερβίσι. Ο κ. Ντερβίσι που λόγω θέσης αλλά και ειδικών γνώσεων κατανοεί σε πόσο δύσκολη θέση έχει περιέλθει η αλβανική διπλωματία, δεν κάνει άμεση αναφορά αλλά αναλύει εύστοχα τις συνέπειες της χθεσινής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, έστω για τον επί μέρους καθορισμό των ΑΟΖ στο Αιγαίο, σε ότι αφορά την Τουρκία και τη ψεύτοσυμφωνία της με τη Λιβύη.

Η αλβανική εκδοχή του Αναντολού Ατζανσύ, εξ άλλου έχει πολύ περισσότερες αναφορές δίνοντας το στίγμα ότι η Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι άκυρη.

Η Αλβανία είναι πλέον μπροστά στο εξόφθαλμο δίλλημα με την ΕΕ ή με την Τουρκία; Μπορεί να μην το περίμενε τόσο άμεσο αλλά ήταν ωστόσο αναμενόμενο. Τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα από χθες καθώς μετέδιδαν τα συμφωνημένα στο Κάιρο έκαναν τηλεγραφική αναφορά ότι η Ελλάδα έχει ανοιχτές διαπραγματεύσεις και με την Αλβανία για την επίτευξη ανάλογης συμφωνίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι σαφές ότι στην προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τα Τίρανα θα κληθούν να ολοκληρώσουν αυτή την εκκρεμότητα. Και να την ολοκληρώσουν όχι σύμφωνα με τις Τουρκικές θέσεις που επικρατούν μέχρι σήμερα στις λογικές και πρακτικές τους αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου θαλάσσης. Προφανώς η απαγκίστρωση απ’ τα δίκτυα της Τουρκίας όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ωστόσο είναι ανοιχτή πρόκληση και δεν αφορά μόνο στην Κυβέρνηση Ράμα. Είναι πρόκληση για το σύνολο της πολιτικής τάξης της χώρας και την αλβανική ελίτ που αναζητά χειραφέτηση και ουσιαστική ευρωπαϊκή διάσταση και στην εξωτερική πολιτική.

Όπως διηγείται φίλος που βοηθούσε σε μεταφράσεις τον πρώην πρέσβη Νίκο Κανέλλο, με πλούσια γνώση και υπηρεσία στην Αλβανία, όταν απ’ τα πρώτα χρόνια τον επισκέπτονταν παράγοντες του πολιτικού και δημοσίου βίου της Αλβανίας και ειδικά διανοούμενοι και αναλυτές, και στα πλαίσια φιλοφρονημάτων των αποκαλούσαν «…είμαστε εγκάρδιοι φίλοι Νίκο». Εκείνος του απαντούσε ότι δεν θέλει φίλους προσωπικούς αλλά φίλους της Ελλάδας. Και αυτό θα το δείξουν οι Αλβανοί «…τώρα, όταν η Ελλάδα θα αντιπαρατεθεί πολεμικά με την Τουρκία…». Δεν ήταν πολεμοχαρής προφανώς ο κ. Κανέλος. Ως διπλωμάτης εξ άλλου κάθε άλλο παρά πόλεμο θα ήθελε. Ούτε όντως έβλεπε πόλεμο τόσο πιθανό στον ορίζοντα. Αποσκοπούσε με ένα άμεσο τρόπο να τους βάλει το δίλλημα. Με την Ελλάδα ή με την Τουρκία;

Τώρα, 25 χρόνια σχεδόν μετά τα πράγματα είναι λιγότερο προκλητικά και η απάντηση για του λογικούς Αλβανούς, που θέλουν πρωτίστως το συμφέρον της χώρας τους σε βάθος χρόνου, προφανώς πιο εύκολη. Διότι δεν είναι Ελλάδα ή Τουρκία, αλλά Ευρώπη ή Τουρκία.

Η δεύτερη θα συνεχίσει να διαστρέφει τα πράγματα και να μην επιτρέπει να βλέπουν στην Αλβανία τόσο ξεκάθαρα το δίλλημα και το στοίχημα για την προοπτική. Ωστόσο όμως εάν προβληματιστούν σωστά στην Αλβανία τότε θα προκύψει πολύ πιο πειστικό το επιχείρημα ότι μόνο η ΕΕ είναι που διασφαλίζει την συνοχή της Αλβανίας. Απεναντίας η Τουρκία, ειδικά με τις άκομψες «εισαγωγές» της και στους Αλβανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής του σουνιτικού Ισλάμ όχι μόνο τους απομακρύνει απ’ την Ευρώπη ως φυσιολογικό τους χώρο. Επί το πλείστον καλλιεργεί τον παράγοντα που θα διαλύσει την εσωτερική συνοχή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon