Δένδιας για την ΑΟΖ με την Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 10/08/2020 11:40 Τελευταία Ενημέρωση: 13/08/2020 15:20 Από: Tachydromos

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται ότι αποτελεί το νέο στόχο της ελληνικής διπλωματίας.

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα αλλά και εξαιρετικά σύνθετο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι υπάρχει ένα βεβαρημένο παρελθόν διότι οι Αλβανοί πρώτα συμφώνησαν και μετά ακύρωσαν την συμφωνία.

«Υπάρχουν κάποια νομικά θέματα εσωτερικά, δικά τους: η πληρεξουσιότητα του Προέδρου σε σχέση με την κυβέρνηση, που ίσως δεν είναι έτοιμος να τη δώσει. Όμως, είναι ένα θέμα, το οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική θα το χειριστεί, δεν το συζητώ» ανέφερε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός σημείωσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας είναι κυρίαρχο ζήτημα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Αλβανία είναι μια γειτονική χώρα, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις κι επιθυμεί να λύσει όλα τα προβλήματά της. Ένα από αυτά τα προβλήματα, είναι και αυτό. Βεβαίως, υπάρχουν άλλα ζητήματα: το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που θα επιλυθούν στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, διότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν το λέμε ως Ελλάδα, το λέμε ως ευρωπαϊκή χώρα και αυτή είναι η φιλική μας συμβουλή σε όλες τις χώρες που ξεκινούν αυτό το μεγάλο ταξίδι προς την οικογένειά μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι κυρίαρχο ζήτημα και, υπό αυτή την έννοια, πρέπει να βλέπουν και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία σαν έναν παράγοντα για την ανάπτυξη της χώρας, μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Αλβανία και στην Ελλάδα.

www.epiruspost.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon