Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Δημοσιεύθηκε: 18/08/2020 09:48 Τελευταία Ενημέρωση: 20/08/2020 10:24 Από: Tachydromos

Προφανώς δεν αποσκοπούσε τη δημοσιότητα, άλλο τόσο δε τις απόρροιες στην πολιτική αντιπαράθεση, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, που την Κυριακή έκανε τις δικές του παρεναίσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένω ξεπεραστεί η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στους μεθοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.

Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος επιδεικνύει όχι απλά την ευαισθησία του ώστε να ξεπερνιούνται καταστάσεις ανάλογες που επιφέρουν συνέπειες στην κοινωνία και αγγίζουν τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Από αγάπη και χωρίς δεύτερες σκέψεις ο Αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει με το ρίσκο πάντα να υποστεί και ταπείνωση. Μια ταπείνωση όμως που αξίζει. Έτσι κινήθηκε το 1993 όταν με την τόσο προσβλητική επονομασία γίνονταν η επιχείρηση «σκούπα» για τους εν Ελλάδι αλβανούς μετανάστες, το 1997 επίσης εν μέσω της ένοπλης σύγκρουσης πήγε στον Αυλώνα για τα θύματα από το καράβι που είχαν πνίξει οι Ιταλοί στο Ότραντο, το 1999 με τους Κοσοβάρους πρόσφυγες απ’ τη σύρραξη στην περιοχή, το 2001 με τις τοποθετήσεις του για τα τεκταινώμενα εις βάρος των Σέρβων στο Κόσοβο, το 2010 με την ένταση στη Χιμάρα κ.α.

Τολμά διότι αγαπά αλλά και διότι έχει ιδιαίτερα ευαίσθητα αντανακλαστικά. Στην προκειμένη όμως περίπτωση βρήκε αναλόγως ευήκοα αυτιά στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και δόθηκαν οδηγίες που διευκόλυναν πολλούς πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα επί ημέρες και από την αύριο θα το είχαν ακόμη πιο δύσκολο να πάνε στους προορισμούς τους λόγω πλαφόν εισόδων αλλά και ειδικών πιστοποιητικών εξετάσεων για τον κορονοϊό.

Είναι ενδεικτικό ότι η χειρονομία αυτή του Αρχιεπισκόπου έτυχε ιδιαίτερου σχολιασμού σε όλα τα ΜΜΕ. Ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι από Αλβανία πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα εκφράζονται ιδιαίτερα θερμά για τον Αρχιεπίσκοπο το ρόλο του οποίου σε θέματα που απασχολούν την βιωτή τους τον έχουν αισθανθεί διαχρονικά.

Περιττό να επισημανθεί ότι οι διευκολύνσεις που προέκυψαν στα σύνορα βοήθησαν ιδιαίτερα και τα μέλη της ΕΕΜ που αναλόγως ταλαιπωρούνταν και ίσως περισσότερο δεδομένου ότι θα τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλίσουν τα πιστοποιητικά λόγω του ότι ζουν στην ύπαιθρο όπου δεν υφίστανται ανάλογες δυνατότητες ειδικών εξετάσεων.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές άμεσα ή με έμμεσο τρόπο συνεχάρησαν τον Αρχιεπίσκοπο που είχε την ιδέα αλλά και το θάρρος να παρέμβει. Επεσήμαναν ότι κάλυψε κενό που αφήνει η αδιαφορία της πολιτείας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Λουόμενος στις παραλίες της Χιμάρας ο Πρωθυπουργός μάλλον απολάμβανε ότι η δυσκολία στα σύνορα ανέβαζε τον έτσι κι αλλιώς δική του υπαιτιότητα καλλιεργούμενο ανθελληνισμό στους κόλπους της κοινωνίας. Μπροστά στα κλειστά σύνορα οι πολίτες δυσκολεύονταν να καταλάβουν τις ευθύνες της αλβανικής κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων. Άλλο τόσο που τα ΜΜΕ βρήκαν θέμα να τα βάλουν άλλη μια φορά με την Ελλάδα και την Ελληνική κυβέρνηση. Ο εγωισμός εξ άλλου, για να μην μιλήσουμε για Ερντογανισμό του Ράμα δεν του επέτρεπε να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την Αθήνα.

Ταπεινώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος όχι για δόξα, ούτε για άλλες σκοπιμότητες. Για τον άνθρωπο όπως εξ άλλου όλη του τη ζωή στην Αφρική και κυρίως στην Αλβανία…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon