Το τεστ δεν είναι Plan B και μυρίζει…

Δημοσιεύθηκε: 20/08/2020 14:11 Τελευταία Ενημέρωση: 24/08/2020 10:29 Από: Tachydromos

Κατανοεί κανείς ότι η Πανδημία του κορονοϊού επιβάλει έκτακτα μέτρα και ο περιορισμός άσκοπων κινήσεων στα σύνορα είναι ένα εξ αυτών. Ωστόσο όμως επιβάλει και λήψη άλλων παράλληλων μέτρων προκειμένου τα μέλη της ΕΕΜ να μην αισθανθούν τις ψυχολογικές και όχι μόνο συνέπειες της αίσθησης των κλειστών συνόρων και της έλειψης επικοινωνίας με τη Μητέρα Πατρίδα. Δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό το ζήτημα.

Απ’ την αρχή της έξαρσης της Πανδημίας και την επιβολή της καραντίνας είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ΕΕΜ που ως επί το πλείστον κατά πλειοψηφία ζει σε περιοχές της υπαίθρου όπου πλείστες ανάγκες καλύπτονταν με συχνές καθόδους σε πόλεις της Ελλάδας: Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη και κυρίως Ιωάννινα. Η προσπάθεια μεταφοράς φαρμάκων για τις ανάγκες υπερήλικων και χρόνια ασθενών με τη συνδρομή των Προξενικών αρχών, την κινητοποίηση τοπικών φορέων εξουσίας και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, προφανώς δεν αποτελούσαν Plan B.

Άλλο τόσο τώρα το υποχρεωτικό τεστ. Πρόκειται για καταφανή αδικία. Προφανώς υποχρέωση της πολιτείας είναι η προστασία των πληθυσμών αλλά όχι μόνο αυτών που ζουν εντός της Ελληνικής επικρατείας. Η φροντίδα της πολιτείας υποχρεωτικά και με εναλλακτικούς τρόπους οφείλει να καλύπτει και τους εν δοκιμασίες ποικίλες ευρισκόμενους έλληνες εν προκειμένω στις περιοχές της αλβανικής επικράτειας.

Τυπικά βέβαια τα σύνορα είναι ανοιχτά και λειτουργικά. Το επιβεβλημένο τεστ μαζί και με το πλαφόν των 700 και 300 διελεύσεων από Κακκαβιά και Κρυσταλλοπηγή ωστόσο αναιρεί την ελεύθερη επικοινωνία. Το πλαφόν διελεύσεων μάλιστα λειτουργεί ως περικάλυμμα της οικονομικής ζημιάς που προκύπτει με την ανάγκη να έχει κανείς υποβληθεί στο ακριβό τεστ PCR. Τούτο διότι μετά την μαζική μετακίνηση που σημειώνεται σε περιόδους αιχμής και που πέρασαν ήδη για Δεκαπενταύγουστο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η δημογραφική κατάσταση στις κοινότητες των Ελλήνων δεν πιάνεται ούτε καθημερινά και ούτε εκτάκτως.

Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι το μέτρο πλήττει Έλληνες πολίτες καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να μετακινούνται στα σύνορα όσο διάστημα τα έκτακτα μέτρα καθιστούν απαγορευμένη τη διέλευση κατόχων μόνο Αλβανικού διαβατηρίου λόγω ρυθμίσεων συνολικά στη ζώνη Shengen.

Και πλήττει ηλικίες και κοινωνικές ομάδες που είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Για να αναφερθούμε σε νούμερα: ένας συνταξιούχος για να έρθει σε επαφή με το ιατρό του στα Ιωάννινα θα πρέπει να κατέβει από Πωγώνι ή Ριζά του Βούρκου σε εργαστήριο των Αγ. Σαράντα ή Αργυροκάστρου καταβάλλοντας τουλάχιστον 70 Ευρώ ταξίδι. Να διανυκτερεύσει ενδεχομένως με άλλα 50 Ευρώ να πληρώσει το κόστος της εξέτασης 100 Ευρώ και να κατέβει άλλη μια φορά για το ταξίδι του στα Ιωάννινα!!! Πρόκειται για τις συντάξεις του εξαμήνου στην ουσία.

Συν του ότι μυρίζει πολύ ο τρόπος πως έχει στηθεί ο μηχανισμός για ένα αναγνωρίσιμο από τις αρχές της Ελληνικής πολιτείας τεστ Covid-19.

Σ αυτό δεν θα επεκταθούμε επί του παρόντος παρόλο που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν και έχουν αρχίσει να μιλούν στα χωριά και στις πλατείες… Θα σταθούμε στην καταφανή αδικία και η οποία δύναται εφόσον υπάρξει πραγματική βούληση να διορθωθεί. Είναι τόσο προκλητικό να στήνεται παιχνίδι αισχροκέρδειας σε κοινωνικές ομάδες που είναι ήδη αδικημένες και που τα λεφτά αυτά αποτελούν ουσιαστική στέρηση.

Για το πώς μπορεί η κατάσταση να αντιστραφεί προφανώς και υπάρχουν τρόποι. Ναι μεν ο έλεγχος είναι προς όφελος της κοινωνίας και ο περιορισμός άσκοπων διελεύσεων στα σύνορα εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης της διάδοσης αλλά δεν πρέπει να χαθεί το ανθρωπιστικό πρόσημο της όλης υπόθεσης. Για να μην καλλιεργούνται και οι λανθάνουσες τάσεις στους κόλπους της ΕΕΜ από κύκλους που θέλουν συνεχώς να προκαλούν τραύμα στο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας των μελών της.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon