Άρχισαν να διαβάζουν διεθνές δίκαιο στα Τίρανα… και ο λάκκος της καχυποψίας

Δημοσιεύθηκε: 27/08/2020 14:53 Τελευταία Ενημέρωση: 29/08/2020 19:05 Από: Tachydromos

Δεν θα ήταν υπό άλλες συνθήκες έκπληξη οι δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Είναι εξ άλλου αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και κάθε χώρας που έχει προσχωρήσει στη σύμβαση Μοντέγκο Μπέυ για το δίκαιο της θάλασσας.

Η δήλωση ωστόσο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας που αναγνωρίζει τόσο αυτό το δικαίωμα της Ελλάδας όσο και τη δικαιοδοσία συνολικά στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για υπόλοιπα πλην της αιγιαλίτιδος και χωρικών υδάτων ζητήματα της εν λόγω Σύμβασης, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Τούτο διότι η Αλβανία ειδικά από τότε που στην εξουσία ήρθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Έντι Ράμα έχει κινηθεί σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Προβάλλοντας τη στρατηγική του επιλογή για προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία και το καθεστώς το Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν ο κ. Ράμα, είχε καλλιεργήσει τεράστια καχυποψία σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια όρια στο Ιόνιο και τη σχετική συμφωνία που οι δύο χώρες είχαν καταλήξει το 2009. Για το Ράμα και την προπαγανδιστική του μηχανή το διεθνές δίκαιο και οι συμβάσεις για το θαλάσσιο δίκαιο ήταν μονίμως σε δεύτερο πλάνο ενώ ο δημόσιος διάλογος και η διάχυση της ενημέρωσης αφορούσε κυρίως την αναπαραγωγή της τουρκικής ρητορικής και προσέγγισης στα ζητήματα.

Το συμπέρασμα σε ότι αφορά στην καινούργια θέση για το δικαίωμα και το δίκαιο της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μπορεί για την ίδια την Ελλάδα να έχει μικρή σημασία. Για την Αλβανία όμως αποτελεί τεράστια μετακίνηση και απόδειξη ότι στα Τίρανα αρχίζουν και διαβάζουν διεθνές δίκαιο και δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Τούτο προφανώς και θα διευκολύνει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για μια συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο όμως είναι προφανές ότι η μετακίνηση δεν αποτελεί βούληση αβίαστη των Τιράνων. Περισσότερο πρέπει να είναι χειρισμοί των υπηρεσιών του Στεήτ Ντιπάρτμεντ ίσως και της ΕΕ δεδομένου ότι η ώρα της αλήθειας έφτασε και για την Αλβανία. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες εστίες εντάσεων. Επί το πλείστον είναι επίσης προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρή Τουρκία στη Βαλκανική δεδομένου ότι εξελίσσονται τόσες πρωτοβουλίες για την τιθάσευση της επιθετικότητας της Τουρκίας που δυναμιτίζει όλο το κλίμα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Καθόλου τυχαίο εξάλλου που η συγκεκριμένη τοποθέτηση του εκτελούντος χρέη ΥπΕξ κ. Γκέντι Τσάκαϊ έγινε κατόπιν ερωτήσεως και ενδιαφέροντος της υπηρεσίας στην Αλβανική της «Φωνής της Αμερικής».

Η Αλβανία εφόσον συνεχίζει να τηρεί ανοιχτή τη διαδικασία για ένταξη στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί εξωτερική πολιτική που να συνάδει με τις αρχές των χωρών μελών και τη συνολική συνοχή στο βαθμό που υφίσταται.

Ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο ότι αρχίζει να υποχωρεί το προπαγανδιστικό ντόπιγκ απ’ το φλερτ Ράμα – Ερντογάν και η λογική επανέρχεται.

Ωστόσο όμως δεν είναι το ίδιο τοπίο σε ότι αφορά στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί δυστυχώς συνεχίζεται το παραλήρημα το οποίο είχε δική του υπαιτιότητα και φροντίδα εκθρέψει ο Πρωθυπουργός όταν εκτιμούσε ότι είναι ακίνδυνο το παιχνίδι του ανθελληνισμού και ότι προσκόμιζε οφέλη απ’ την προνομιακή του στρατηγική προσέγγιση με την Τουρκία.

Οι τίτλοι αναμασούν και πάλι επιχειρήματα ότι η Ελλάδα επεκτείνεται εις βάρος της Αλβανίας και οι βιαστικές τοποθετήσεις παραγόντων της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που είναι προσδεμένοι στο άρμα της Τουρκικής προπαγάνδας και πολιτικής, δεν αφήνουν περιθώρια ώστε να ενημερωθεί το αλβανικό κοινό για τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης. Δεν είναι ζήτημα αδράνειας, ότι δηλαδή, δεν πρόλαβαν να αντιληφθούν την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης τους και της εξωτερικής της πολιτικής.

Καταδεικνύει στην ουσία την αντίσταση που συνεχίζει να προβάλει η Τουρκία και οι υπηρεσίες της ώστε να κρατήσει όμηρο την Αλβανία σε αδιέξοδες πολιτικές.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon