ΟΜΟΝΟΙΑ: Η καχυποψία και η δυσπιστία δεν υπηρετούν τη σταθερότητα στην περιοχή

Δημοσιεύθηκε: 29/08/2020 19:04 Τελευταία Ενημέρωση: 01/09/2020 09:50 Από: Tachydromos

Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Ανακοίνωση Τύπου

Θέμα: Η επιδίωξη συμφωνίας για τα θαλάσσια όρια Αλβανίας – Ελλάδας αποτελεί ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες καλλιέργειας και συντήρησης της καχυποψίας από κέντρα και ΜΜΕ στην Αλβανία αντίθετες με το κοινό συμφέρον και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Εφαρμόζοντας το δικαίωμα της που απορρέει απ’ τη διεθνή νομολογία και πρακτική για την επέκταση της Αιγιαλίτιδος Ζώνης στο Ιόνιο, η Ελληνική Κυβέρνηση, πέραν των άλλων επαναφέρει σε δυναμική τροχιά και το όλο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνία συνολικής ρύθμισης των θαλασσίων ορίων με την Αλβανία.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και μεταβολή ουσιαστική στις αρνητικές θέσεις που προέβαλε η κυβέρνηση στην Αλβανία, καλλιεργώντας έτσι δυσπιστία. Συν τις άλλοις η συντήρηση αυτής της αρνητικότητας το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι το συμφέρον του ίδιου του αλβανικού κράτους και της κοινωνίας. Εκθέτει τη χώρα ότι εξυπηρετώντας στοχεύσεις τρίτων – του εξ Ανατολών ταραξία της διεθνούς τάξης- ότι αδυνατεί να επιδείξει την απαραίτητη προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας ως προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής ένταξης.

Η επίδειξη στη συγκεκριμένη φάση όλης της θετικής βούλησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών οριοθέτησης θα απομονώσει περεταίρω τα κέντρα που καλλιεργούν την καχυποψία έναντι της Ελλάδας και δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη. Είναι εξ άλλου προσφορά στην υπόθεση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή δεδομένου ότι περισσεύει ακόμη μια εστία εντάσεων και παρεξηγήσεων καθώς υπαιτιότητα της Τουρκίας υφίσταται ήδη θερμή εστία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας η Συμφωνία μπορεί να λάβει σάρκα και οστά κατά τις προβλέψεις του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας ειδικά, αποδεικνύοντας κατά συνέπεια ότι η αναβάθμιση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων αποτελεί βούληση της κοινωνίας αλλά και παράγοντα για την ευημερία του λαού της Αλβανίας κι επί το πλείστον συνεισφορά στη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνης στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Άγιοι Σαράντα, στις 29 Αυγούστου 2020

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon