Καταφανή αδικία

Δημοσιεύθηκε: 01/09/2020 15:17 Τελευταία Ενημέρωση: 04/09/2020 13:01 Από: Tachydromos

Επειδή τα έκτακτα μέτρα και όταν αυτά παρατείνονται στην εφαρμογή τους και δη αδιαμαρτύρητα και παθητικά απ’ την κοινωνία δύναται προσλάβουν μόνιμο χαρακτήρα, αξίζει να αναφερθεί κατ επανάληψη το θέμα. Ο λόγος για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό και όχι μόνο επίπεδο σε ότι αφορά στην περιορισμένη διακίνηση από και προς την Ελλάδα των ομογενών Ελλήνων απ’ την Αλβανία.

Προφανώς τα μέτρα επηρεάζουν κατά κύριο λόγο αυτός δεδομένου ότι διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια για τους υπόλοιπους πολίτες της Αλβανίας έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένη η είσοδος. Η προστασία των πολιτών και δη της υγείας τους που απειλείται απ’ την Πανδημία του Κορονοϊού είναι πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας.

Είναι όμως άγνωστο κατά πόσο το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η υποχρεωτική εξέταση σε υπηρεσίες υγείας της Αλβανίας ώστε κατά τη διέλευση των συνόρων οι πολίτες να διαθέτουν αρνητικό τεστ PSL.

Περισσότερο από μέτρο προστασίας μετατρέπεται σε καταφανή αδικία λόγω του κόστους αλλά και των υπολοίπων εξόδων στα οποία υπόκειται ένας κάτοικος της υπαίθρου ώστε να φτάσει στα εξειδικευμένα εργαστήρια. Τούτο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι σπουδαστές που θα μετακινηθούν για τις πανελλήνιες ή για τη συνέχεια των σπουδών τους, οι χρόνια ασθενείς που πρέπει να επικοινωνούν συχνά με τους γιατρούς τους κ.α.

Περιττό να αναφέρουμε και πάλι ότι και το σύνολο των εναπομεινάντων κατοίκων στις περιοχές μας έχουν αυτή την περίοδο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Η κάπως συχνή κάθοδος τους στα αστικά κέντρα της μεθορίου: Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα κ.α. αντισταθμίζει κάπως την αίσθηση εγκατάλειψης συν το ότι καλύπτει άμεσες βιοτικές τους ανάγκες και κυρίως υγείας.

Για την εθνική σημασία της παραμονής της ΕΕΜ στις πατρογονικές τους εστίες και μάλιστα με τονωμένο το εθνικό αίσθημα δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εκτενώς. Ειδικά σε καταστάσεις έκτακτες τις οποίες το Έθνος βιώνει αυτή την περίοδο η αξία της ΕΕΜ σε μια χώρα με αστάθμιστη συμπεριφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Τούτο όμως προϋποθέτει ότι οι αποφάσεις και το πρωτόκολλο των μέτρων δεν θα πρέπει να αποτελούν στυγνά γραφειοκρατικά εργαλεία. Στην προκειμένη όμως περίπτωση λειτουργούν ως τέτοια: επιβαρύνουν συνταξιούχους των 60 Ευρώ μηνιαίως με περίπου 250 Ευρώ για ένα ταξίδι εντελώς απαραίτητο στα Ιωάννινα.

Δεδομένου ότι η κρίση της Πανδημίας πρόκειται για πολύ να συνεχιστεί και η κατάσταση στην Αλβανία θα είναι εξίσου δυσχερή αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πόσο μεγάλο είναι το ποσό που τελικά θα δαπανηθεί από οικονομικά ανήμπορους και άπορους Βορειοηπειρώτες. Ας αναφερθεί ότι εξουσιοδοτημένα εργαστήρια για το ειδικό τεστ ανήκουν σε κύκλους ξεκάθαρα ανθελληνικούς…

Η περίπτωση της αυξημένης κίνησης την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την ανακούφιση της κατάστασης απέδειξε εκτός των άλλων ότι όταν υπάρχει βούληση βρίσκονται και οι δυνατότητες.

Και στην προκειμένη περίπτωση προφανώς υπάρχουν διέξοδοι. Εμείς δεν είμαστε οι καθ ύλη αρμόδιοι να τους υποδείξουμε αλλά γνωρίζοντες την κατάσταση που δημιουργείται απ’ τις συνέπειες των μέτρων, είμαστε αρμοδιότεροι ώστε να συμπεράνουμε ως προς την αδικία που συντελείται. Για να προστατέψεις κάποιον από τους κινδύνους των νοσημάτων δεν ενδείκνυται να τον έχεις σκοτώσει προκαταβολικά.

Και ο λόγος είναι για ψυχολογική εξόντωση εν προκειμένω…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon