Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες: Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν ιστορικό υπόβαθρο και προοπτική να είναι άριστες

Δημοσιεύθηκε: 15/09/2020 16:04 Τελευταία Ενημέρωση: 16/09/2020 13:27 Από: Tachydromos

Συνέντευξη στα Γραφεία του ΚΕΑΔ, με τον Πρόεδρο του κ. Βαγγέλη Ντούλε, φιλοξενεί στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Report Tv, σήμερα, Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ντούλες ερωτηθείς σχετικά με το τι αναμένεται απ’ την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οφείλει να έχει θετική εξέλιξη. Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις πέραν του άμεσου θετικού αντίκτυπου για την ίδια την κοινωνία και το λαό της Αλβανίας έχουν τεράστια σημασία για την ασφάλεια, τη συνεργασία, την ευημερία και την εν γένει πρόοδο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι η στασιμότητα και εν πολοίς δυσχέρεια που υφίσταται στις διακρατικές σχέσεις έχει προκληθεί από ενέργειες τυχοδιωκτισμού της Αλβανικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα. Πρόκειται είπε για τεχνητές διακυμάνσεις δεδομένου ότι δεν υφίστανται προβλήματα που να δικαιολογούν το χαμηλό επίπεδο που δείχνουν τα τελευταία χρόνια. Ελλάδα και Αλβανία κατά τον κ. Ντούλε τις ενώνει το ιστορικό υπόβαθρο αλλά και το κοινό μέλλον προς την ΕΕ. Εξ άλλου οι διακρατικές σχέσεις υπολείπονται των σχέσεων και της επικοινωνίας που χαρακτηρίζει την σχέση και την επικοινωνία των δύο λαών. Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επαναφέρουν τις σχέσεις εκεί που οι λαοί προσδοκούν και το στρατηγικό συμφέρον τους επιβάλει.

Σημαντικό μέρος των ερωτήσεων αφορούσαν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Ειδικά αναφέρθηκαν οι απαντήσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ στο ζήτημα της προετοιμασία των επερχόμενων εκλογών όπου για άλλη μια φορά επικρατεί ένταση λόγω της δόλιας αντιμετώπισης του ζητήματος απ’ την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΚ. Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ενσωμάτωσης απαραίτητων αλλαγών στο εκλογικό νομικό πλαίσιο το ΣΚ δείχνει άκαμπτο σε ότι αφορά την απαγόρευση προεκλογικών συμμαχιών και συμπράξεων προκειμένου προκαλέσει χειραγώγηση των εξελίξεων στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι έχει επισήμως ανακοινωθεί ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών (25 Απριλίου 2021) ο κ. Ντούλες χαρακτηρίζει εκτός των άλλων ως αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού στη μέση του αγώνα. Αυτό προφανώς αποτελεί άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλει η Κυβέρνηση ώστε να αλλοιώσει τεχνητά τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι όπως και να έχει το πράγμα η αντιπολίτευση διαθέτει εναλλακτικό σενάριο τόσο ώστε να διατηρήσει τη συνοχή της όσο και για να επιφέρει εκλογικό αποτέλεσμα που θα της εξασφαλίσει την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Θεωρεί δε ότι η Κυβέρνηση παρατείνει τις εκκρεμότητες και την αντιπαράθεση στο πεδίο προετοιμασίας του εκλογικού νομικού πλαισίου και μηχανισμού με αποκλειστικό σκοπό ώστε να μην ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάσταση της χώρας και η προβολή των προγραμμάτων για την αλλαγή της κατάστασης.

Συμμερίζεται ο αρχηγός του ΚΕΑΔ την ανησυχία του διεθνούς παράγοντα, ειδικά της Πρεσβείας των ΗΠΑ για την συμμετοχή στους εκλογικούς συνδυασμούς ατόμων με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, φαινόμενο που εισήγαγε στον πολιτικό βίο ο Πρωθυπουργός Ράμα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon