Τούρκικη επένδυση στον Αώο φέρνει Αλβανία αντιμέτωπη με ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 17/09/2020 13:35 Τελευταία Ενημέρωση: 18/09/2020 15:22 Από: Tachydromos

Η Γραμματεία Ενέργειας της Βιέννης (εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας Ενεργείας που ιδρύθηκε με τη Σύμβαση Αθηνών – Οκτώβριο 2005 και ισχύει από Ιούλιο 2006, με στόχο τη σύνδεση σε ενιαία κοινή αγορά ενέργειας της ΕΕ και μελών της με χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ευξείνου Πόντου) απέστειλε την Τρίτη επιστολή στην Αλβανική Κυβέρνηση σε ότι αφορά σύμβαση της ίδιας με Τούρκικη κοινοπραξία που στοχεύει την κατασκευή φράγματος και υδροηλεκτρικού σταθμού επί το Αώου.

Η Γραμματεία Ενέργειας επικοινωνεί με τα Τίρανα προκειμένου τους δώσει ευκαιρία απολογιτικής απάντησης στα πλαίσια εκτεταμένης έρευνα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβάσεις κατά τη σύναψη της σύμβασης αυτής αντιπαροχής του αλβανικού δημοσίου με τουρκικό εταιρικό σχήμα, σχετικών κανονισμών που ισχύουν στην Ευρώπη. Ειδικά η ΕΕ εγκαλεί Τίρανα, δεδομένου ότι η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη και αναμένει την έναρξη διαπραγματεύσεων, σε ότι αφορά διατάξεις της Ντιρεκτίβας 2011/92 της Επιτροπής. Υφίστανται κατά την Επιτροπή της ΕΕ ενδείξεις ότι έχουν παραβιαστεί διατάξεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα καθώς επίσης και οι διαδικασίες ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης που ισχύουν για τέτοια έργα ανάλογων διαστάσεων.

Στους φορείς της ΕΕ έχουν προσφύγει κινήματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος διεθνούς φήμης που έχουν ταυτοχρόνως προσπαθήσει να δημιουργήσουν και την ανάλογη ευαισθησία της αλβανικής κοινωνίας. Είχαν μάλιστα και την πρώτη του επιτυχία το καλοκαίρι του 2017 όταν το Πρωτοδικείο Τιράνων έβγαλε απόφαση ακυρότητας της σύμβασης της αλβανικής κυβέρνησης με τους Τούρκους.

Καθηγητές Γερμανικών. Γαλλικών, Αυστριακών, Ιταλικών κ.α. πανεπιστημίων προειδοποιούν για τις τεράστιες συνέπειες που θα επιφέρει το φράγμα στη γέωμορφολογία, την υδρολογία όλης της Κοιλάδας και ειδικά στην πανίδα που περιέχει και σπάνια είδη ακόμη και ενδημικά.

Τις ανησυχίες συμμερίζεται με Ψήφισμα του και Το Ευρωκοινοβούλιο.

Εν τούτοις όμως με διάφορα τερτίπια και αλλάζοντας την επωνυμία του επιχειρηματικού σχήματος οι Τούρκοι επιμένουν. Πρόκειται για την κοινοπραξία Kovlu energy που προέκυψε απ’ την συγχώνευση των AYEN ENERJI και CINAR και που υπόσχεται την επένδυση των 200 εκ. Δολ. για μεγέθη παραγωγής των 50MW ή σε οικονομικά μεγέθη 15-20 εκ. Δολ. ετησίως. Η πρωτοβουλία αίτησης για την κατασκευή φράγματος και σταθμού παραγωγής αφορά την εταιρεία Cinar San Hafriyat Nakliyat Inssat Turizm Sanayi Ve Ticeret Limited Sirketi που με σχετική οικονομικοτεχνική μελέτη αιτήθηκε στην αλβανική κυβέρνηση την συγκεκριμένη επένδυση, την άνοιξη του 2016.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon