Η Καθημερινή για την μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για τους ηλικιωμένους της ΕΕΜ

Δημοσιεύθηκε: 18/09/2020 14:36 Τελευταία Ενημέρωση: 21/09/2020 09:38 Από: Tachydromos

Υπό τον τίτλο «Ο ζείδωρος λόγος του κ. Αναστασίου» η «Καθημερινή», δημοσιεύει σήμερα, Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, στη 12η σελίδα, σχόλιο του δημοσιογράφου της Σταύρου Τζίμα για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πέραν της αναφοράς σε προηγούμενες πρωτοβουλίες του Αρχιεπισκόπου για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και το ξεπέρασμα δυσκολιών που προκύπτουν στην καθημερινότητα, ειδικά στην Αλβανία, το κείμενο υπογραμμίζει ειδικά την αγωνία του Προκαθημένου μας για το ζήτημα που ταλαιπωρεί τα μέλη της ΕΕΜ αυτή την περίοδο.

Ο λόγος για το τεστ στο οποίο πρέπει να υποβληθούν οι κάτοικοι των περιοχών μας ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στα πλαίσια της διαχείρισης της Πανδημίας με τον κορονοϊό Covid-19. Ο Μακαριώτατος αντιλήφθηκε άμεσα, έχοντας βέβαια γνώση των γεωγραφικών συνθηκών της περιοχής και ειδικά των δημογραφικών χαρακτηριστικών του εναπομείναντος πληθυσμού στην περιοχή. Ως εκ τούτου κάνει μνεία του γεγονότος ότι με μηνιαία σύνταξη των 60 Ευρώ ένας υπερήλικας από τις απομονωμένες και άνευ οδικών υποδομών περιοχές πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 4 συντάξεις ώστε να κάνει ένα ταξίδι για να έρθει σε επαφή με το γιατρό του.

Έχει κάνει τις δικές του προσπάθειες ώστε να προκαλέσει την ευαισθησία των κρατικών αρμοδίων φορέων στην Ελλάδα. Έχει μάλιστα και την πρόταση ώστε η συγκεκριμένη εξέταση έστω για τις αδύναμες οικονομικά κατηγορίες να διενεργείται στα σύνορα από υπηρεσίες του δημοσίου της Ελλάδας.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Η σωστή ανάγνωση του μηνύματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου που γνωρίζει πότε να μιλάει και τι ακριβώς να λέει, ας διαβαστεί όχι με υπεροψία. Και ας ελπίσουμε ότι θα προκαλέσει έστω και καθυστερημένα την υιοθέτηση ανάλογων αποφάσεων απ’ τους αρμοδίους. Την τελευταία παράγραφο του κειμένου αναδημοσιεύουμε πιο κάτω:

«…Δεν παύει, όμως, να κυλάει στις φλέβες του ελληνικό αίμα. Και αυτό τον καθιστά κατά τι παραπάνω ευαίσθητο στις δυσκολίες και στα βάσανα των ανήμπορων γερόντων ομογενών μας, που δίχως τους νεότερους δικούς τους ξενιτεμένους πλάι τους δοκιμάζονται από την πανδημία αποκλεισμένοι στα ορεινά χωριά του αλβανικού Νότου. Με συντάξεις των 60 ευρώ είναι αναγκασμένοι αν θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και να μεταβούν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Καστοριάς κ.α. να ξοδέψουν ίσως και περισσότερα από 200 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό σε αμφιβόλου αξιοπιστίας κέντρα εντός της Αλβανίας. Όπως μου εξομολογήθηκε ο Μακαριώτατος, χτύπησε πόρτες στην Αθήνα με την παράκληση να λειτουργήσει ένα προσωρινό κέντρο διενέργειας τεστ στα ελληνικά σύνορα και να υποβάλλονται οι γέροντες σε εξέταση, αλλά «μέχρι στιγμής δεν άνοιξε καμία». Ας μην υποκρινόμαστε, λοιπόν: Εμείς οι ίδιοι αδειάζουμε τα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon