Η Κυβέρνηση καταργεί μεντρεσέδες

Δημοσιεύθηκε: 24/09/2020 14:03 Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2020 09:36 Από: Tachydromos

Στη σειρά των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της τρέχουσας εβδομάδας που εγκρίθηκαν χθες, δύο αφορούν στην απόφαση της Κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας δύο μουσουλμανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόταση του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε το κλείσιμο οριστικά των Μεντρεσέ στην Κορυτσά και στην Καβάγια. Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά κέντρα αναφέρονται στο επίπεδο των Λυκείων και διέθεταν οικοτροφεία. Αμφότερα όπως και τα υπόλοιπα τρία που λειτουργούν στην Αλβανία: Τίρανα, Σκόδρα και Ελμπασάν παρείχαν μαζί με το πρόγραμμα του λυκείου και μαθήματα επί της Θρησκείας του Ισλάμ ενώ το μάθημα των Αραβικών είχε από δεκαπενταετίας αντικατασταθεί απ’ την Τουρκική γλώσσα.

Τυπικά τα σχολεία αυτά ανήκουν στην Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας και δια του Ιδρύματος “semafoundation” εξασφάλιζαν οικονομική υποστήριξη απ’ τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκυλέν. Το Μεντρεσέ Κορυτσάς “Hafiz Abdullah Zëmblaku” στην Κορυτσά και “Ali Korça” στην Καβάγια λειτουργούν το πρώτο από 2002 και το δεύτερο από 1996 με σχετικές άδειες του Υπουργικού Συμβουλίου όπως ο Νόμος περί Προπανεπιστημιακής Παιδείας επιβάλει για ιδρύματα που διδάσκουν και θρησκευτικά μαθήματα ή όπου τα μαθήματα γίνονται και σε γλώσσες πλην της αλβανικής.

Εντύπωση πάντως στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, προκαλεί και το γεγονός ότι στη λίστα των σχολείων συμπεριλαμβάνει και το Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίμιος Σταυρός» που η Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργούσε στο Σουκθ πλησίον του Δυρραχίου. Ωστόσο το Λύκειο αυτό είχε αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και τριετία. Ως εκ τούτου η Απόφαση δεν έχει παρά τυπικό χαρακτήρα, ωστόσο όμως εξυπηρετεί για άλλη μια φορά ως δικαιολογία στην Κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις απ’ τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο όμως έκλεισε ακόμη ένα σχολείο και μάλιστα απ’ τα πιο ακριβά και περιζήτητα στα Τίρανα, κοσμικού χαρακτήρα που ανήκε επίσης στο εκπαιδευτικό δίκτυο του Γκουλέν. Γι αυτό και τις μεθόδους εκπαίδευσης που ακολουθεί είχαν γραφτεί πολλά για το ενδεχόμενο στρατολόγησης και παρακολούθησης στη συνέχεια της εξέλιξης και σταδιοδρομίας των αποφοίτων δεδομένου ότι είχαν πρόσβαση σ’ αυτό παιδιά με ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες και από οικογένειας υψηλών εισοδημάτων καθώς τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά.

Τα εκπαιδευτήρια αυτά κλείνουν άμεσα δεδομένου ότι οι Αποφάσεις ορίζουν ειδικά καθήκοντα στις διευθύνσεις παιδείας των περιοχών για τη μεταγραφή των μαθητών σε άλλα σχολεία ενώ τα ιδρύματα θα πρέπει να επιστρέψουν τυχόν εισπραχθέντα δίδακτρα ή έξοδα φιλοξενίας στα οικοτροφεία τους.

Έχει ενδιαφέρον η παρακολούθηση των εξελίξεων σε ότι αφορά τα σχολεία του Δικτύου Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία καθώς η Τουρκική Κυβέρνηση δια μυστικής συμφωνίας στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας με τα Τίρανα αξιώνει το κλείσιμο όλων αυτών των εκπαιδευτικών κέντρων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon